Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ-ΑΚΡΩΤΗΡΙ



ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Εικόνες διάλυσης
Κώνστας Γιώργος | 06-01-2011

Εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης -πριν ακόμα λειτουργήσει- παρουσιάζει το κλειστό κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι. Δυνατοί άνεμοι ξήλωσαν ένα μέρος της οροφής της αθλητικής εγκατάστασης, ενώ σε διάφορα σημεία του είναι εμφανή τα σημάδια της έλλειψης συντήρησης, αφού το έργο ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95% από το 2005, ωστόσο, ακόμα δεν έχει λειτουργήσει ούτε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ούτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από πλευράς του νέου Δήμου Χανίων, ο οποίος, μάλλον, θα κληθεί να λειτουργήσει το κολυμβητήριο -καθώς η Γ.Γ.Α. δεν φαίνεται να έχει καμία τέτοια πρόθεση- ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Λειψάκης, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', επεσήμανε πως 'πολύ σύντομα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα γίνει μια σύσκεψη με τη συμμετοχή των Τεχνικών Υπηρεσιών, όλων των συναρμόδιων αντιδημάρχων προκειμένου να δούμε την κατάσταση και πως θα κινηθούμε στο εξής. Ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης έχει δεσμευτεί προεκλογικά ότι το κολυμβητήριο θα λειτουργήσει και θα λειτουργήσει διότι είναι υπεραπαραίτητο για τις ανάγκες της χανιώτικης κοινωνίας, των Σωματείων, της νεολαίας'. 'Ως Δήμος Ακρωτηρίου, μαζί με τον Δήμο Χανίων, τη Νομαρχία και το Πολυτεχνείο είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη σύσταση φορέα που θα αναλάβει το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου, που είναι πολύ μεγάλο και θα υλοποιούσε κάποια τελευταία έργα, που είναι απαραίτητα. Ομως, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Καλλικράτης» οι προσπάθειες σταμάτησαν καθώς τώρα την ευθύνη θα έχει ο νέος Δήμος Χανίων', τόνισε ο νυν δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Ακρωτηρίου κ. Μιχάλης Κυνηγός. Οπως εκτιμά ο κ. Κυνηγός, πλέον με τον 'Καλλικρατικό' Δήμο Χανίων προσφέρονται οι δυνατότητες να λειτουργήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το κολυμβητήριο.
Από τη μεριά του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο δώρισε και το οικόπεδο, όπου κατασκευάστηκε το κολυμβητήριο, ο πρύτανης κ. Γ. Φίλης, σημείωσε πως άμεσα θα έχει μια συνάντηση με τον κ. Σκουλάκη και θα του βάλει το θέμα προς συζήτηση καθώς και το Ιδρυμα θέλει τη λειτουργία της σημαντικής αυτής αθλητικής εγκατάστασης.

'ΕΤΟΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟ 2005'
'Το κολυμβητήριο παραδόθηκε πριν από 4 μήνες στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε ποσοστό 95% και μπορεί να λειτουργήσει', ανέφερε στα 'Χ.Ν.' ο υπεύθυνος εργολάβος κ. Δ. Μπατάκης. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε το έργο ξεκίνησε το 2002 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο του 2004.
Ωστόσο, ελλείψει χρηματοδοτήσεων η αποπεράτωσή του καθυστέρησε και τελικά τελείωσε σε μεγάλο βαθμό το 2005. Ομως ούτε η Γ.Γ.Α. επιθυμούσε να το λειτουργήσει ούτε οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούσαν να το αναλάβουν λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας του και μιας σειράς έργων που απαιτούνταν για είναι έτοιμο 100% (διαμόρφωση εξωτερικής εισόδου και σύνδεση με τον δρόμο Χανιά - Κουνουπιδιανά, περίφραξη, όργανα - εξοπλισμός). Παρά τις συζητήσεις μεταξύ των φορέων της Αυτοδιοίκησης την περασμένη πενταετία, δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη. Αναφορικά με την κατάσταση σήμερα του κολυμβητηρίου ο κ. Μπατάκης σημείωσε πως οι ζημιές στην οροφή οφείλονται σε ισχυρότατους ανέμους που έφταναν τα 91 χλμ. την ώρα και ξήλωσαν ένα μέρος της σκεπής. Η ζημιά ήταν επιφανειακή και δεν έμεινε ανοιχτό το κολυμβητήριο, ωστόσο, απαιτείται η επισκευή της, όπως επίσης και σειρά από έργα συντήρησης, τα οποία θα αναλάβει ο φορέας διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου