Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ


ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Μνήμη Νίκου Τεμπονέρα

Τη μνήμη του δολοφονημένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα τίμησαν σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χθες το πρωί και στα Χανιά, συνάδελφοι του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα το παρών έδωσαν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και φοιτητές.
"Έρχονται στιγμές που πρέπει να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και με ποιούς θα αφήσεις. Ο Νίκος Τεμπονέρας αποφάσισε να πάει μαζί με τα παιδιά, τους μαθητές του, να είναι διπλα τους την ώρα που είχαν την ανάγκη του. Το πλήρωσε με τη ζωή αλλά έδωσε ένα μήνυμα ζωής" ανάφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Παύλος Κοτσιφάκης.
Ο καθηγητής δολοφονήθηκε με σιδερολοστό από κτυπήματα τραμπούκων της ΟΝΝΕΔ σε σχολική μονάδα της Πάτρας τον Γενάρη του 1991. Οι δολοφόνοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για το έγκλημα.
Μιλώντας για την προσωπική του γνωριμία με τον Τεμπονέρα ο κ. Κοτσιφάκης σημείωσε πως "έχω και ένα ιδιαίτερο λόγο να τον θυμάμαι σήμερα γιατί είμασταν συμμαθητές στην Αθήνα. Πήγε να σπουδάσει Νομική δεν του άρεσε και πήγε μαθηματικός. Ηταν ένας παιδί χαμογελάστο, ανοικτός και άνθρωπος που έπαιρνε ρίσκα. ". Μιλώντας γενικότερα για την παιδεία και την εκπαίδευση σήμερα ο κ. Κοτσιφάκης διατύπωσε ερωτηματικά σημειώνοντας πως "όταν κατηγούρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, την ελληνική παιδεία γιατί όλοι οι πτυχιούχοι Ελληνες βρίσκουν με μεγάλη ευκολία δουλειά στο εξωτερικό ; Είναι χαζοί αυτού που τους προσλαμβάνουν ; Αυτή τη βιομηχανία παραγωγής επιστημόνων θέλουν να την κλείσουν για να μην βρίσκοηυν δουλειά και να μην μορφώνονται τα παιδιά του λαού".
Εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης ο γραμματέας του Λάμπρος Μαστοράκης υπογράμμισε πως "ο Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε μέσα στη φλόγα της εξέγερσης και του κινήματος του 1990-91, από τραμπούκους της κυβερνητικής τότε νεολαίας της ΝΔ, ΟΝΝΕΔ. Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του που είχαν καταλάβει τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, αγωνιζόμενος για την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την βάρβαρη πολιτική της τότε κυβέρνησης και του κεφαλαίου.Σηματοδότησε ένα κίνημα και μια ολόκληρη γενιά αγωνιστών. Θα συνεχίσει να ζει στους αγώνες του σήμερα και του αύριο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου