Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011



ΤΟΠΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Νέο κτήριο για την Αρχαιολογία
12-01-2011

Η ένταξη της πλήρους ανακατασκευής του ενετικού αρχοντικού στην οδό Ζαμπελίου στο ΕΣΠΑ, είναι ένας από τους βασικούς στόχους της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) για το 2011.
Το κτήριο, που δεσπόζει στην περιοχή της παλιάς εβραϊκής συνοικίας, είναι απαλλοτριωμένο και θα φιλοξενήσει τα γραφεία Χανίων της Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Με την ένταξη του όλου έργου, συνολικού κόστους 1 εκατ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ υπολογίζεται ότι το κτήριο θα βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα της περιοχής και παράλληλα θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις αυξημένες ανάγκες της Υπηρεσίας.
'Το κτήριο αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βενετσιάνικα αρχοντικά της παλιάς πόλης. Ανήκε στην οικογένεια Κλάδου κατά τη Βενετοκρατία και έχει απαλλοτριωθεί από την Υπηρεσία μας εδώ και χρόνια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει συζήτηση μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ', αναφέρει ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ, κ. Μιχάλης Ανδριανάκης.
Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τους αρχιτέκτονες της Υπηρεσίας σε συνεργασία με φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και τον καθηγητή τους κ. Σκουτέλη.
'Τώρα είμαστε στη διαδικασία εκπόνησης της στατικής μελέτης. Το ΕΣΠΑ είναι ανοιχτό και υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον μπορέσουμε και κάνουμε άμεσα τη στατική μελέτη, να προχωρήσει και η ένταξή του, κάτι που είναι στις δεσμεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης', σημειώνει ο κ. Ανδριανάκης .
Στους σχεδιασμούς είναι η ανακατασκευή του κτηρίου σε τέσσερις ορόφους, η διατήρηση του εξωτερικού του περιβλήματος, που έχει απομείνει ακόμα σε σχετικά καλή κατάσταση και η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, έτσι ώστε να είναι χρηστικοί για τις ανάγκες της Υπηρεσίας. Το κτήριο μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε ταβέρνα.
Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου