Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011
ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΖΗΜΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Ζημιές 3 εκ. ευρώ
Κώνστας Γιώργος | 26-01-2011
Ζημιές σε θερμοκηπιακές κατασκευές και στην παραγωγή, που ξεπερνούν κατά πολύ τα 3 εκατομμύρια ευρώ καταγράφουν την επομένη της ισχυρής χαλαζόπτωσης οι παραγωγοί της Κουντούρας. Η χθεσινή ημέρα φανέρωσε το μέγεθος της καταστροφής, που σε ορισμένα θερμοκήπια με γυάλινη κατασκευή ήταν 100%, ενώ στα πλαστικά οι ζημιές επικεντρώνονται στην κατασκευή και σε ένα 30% της παραγωγής.
Το χαλάζι, σε μέγεθος καρυδιού κυριολεκτικά διάλυσε όλα τα θερμοκήπια με τζάμια κάνοντας αδύνατη ακόμα και την είσοδο σε αυτά εξαιτίας των κομματιών τζαμιού, που κρέμονταν από ψηλά και προκάλεσαν χιλιάδες μικρές και μεγάλες οπές αλλά και σκισίματα στα πλαστικά θερμοκήπια, όπως διαπίστωσαν τα'Χανιώτικα νέα' που βρέθηκαν στην περιοχή.
'Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε περίπου στις 8 το βράδυ της Δευτέρας. Εβρεχε για μια ώρα και μετά άρχισε το χαλάζι, μικρό - μικρό στην αρχή, σε μέγεθος καρυδιού στη συνέχεια', ανέφερε ο παραγωγός κ. Ευτύχης Κατσιγαράκης επισημαίνοντας πως 'τέτοιο πράγμα όσο καιρό είμαι στην περιοχή δεν το θυμάμαι ποτέ'.
ΣΤΑ ΓΥΑΛΙΝΑ
Με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών, κ. Μανώλη Δαράκη, περιηγηθήκαμε στα θερμοκήπια της περιοχής. Στα γυάλινα θερμοκήπια σε ποσοστό 80% η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. 'Οι παραγωγοί θα πρέπει να αντικαταστήσουν όλα τα γυαλιά, να ξεπατώσουν ό,τι έχουν φυτέψει το οποίο είναι πλέον άχρηστο και στη συνέχεια να απομακρύνουν ακόμα και το χώμα, το οποίο είναι γεμάτο γυαλιά', ανέφερε ο κ. Δαράκης. Αλλος παραγωγός μάς μίλησε για μεγάλη τύχη για τους ιδιοκτήτες αλλά και τους εργάτες που απασχολούνται στις καλλιέργειες. 'Αν το χαλάζι είχε πέσει νωρίτερα το μεσημέρι ή το πρωί όταν γίνονταν εργασίες μέσα στα θερμοκήπια και η συγκομιδή θα θρηνούσαμε θύματα. Οπως βλέπετε το τοπίο είναι βομβαρδισμένο. Το χαλάζι έσπαγε τη γυάλινη οροφή και τα τζάμια έπεφταν στο έδαφος. Καταλαβαίνετε τι θα συνέβαινε αν υπήρχε άνθρωπος μέσα', ανέφερε.
ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ
Μεγάλη σε μέγεθος είναι και η ζημιά στα πλαστικά θερμοκήπια, που είναι και τα περισσότερα στην περιοχή. Βρεθήκαμε σε 6 - 7 από αυτά όπου έχουν δημιουργεί χιλιάδες μικρές οπές στην οροφή τους και σε πολλά σημεία το πλαστικό έχει σχιστεί. 'Οι οπές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ηλιοφάνεια από τη μια και από την άλλη να έχουμε εισαγωγή βωτρίτη και άλλων μυκήτων μέσα στο θερμοκήπιο που θα πλήξουν τα κηπευτικά με αποτέλεσμα να πεταχθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά είναι τέτοια που πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα τα πλαστικά, για τα τζάμια δεν το συζητώ θα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα', ανέφερε ο κ. Δαράκης. Χθες οι παραγωγοί έκαναν κάποιες προσπάθειες να κλείσουν με 'μπαλώματα' διάφορα σημεία της οροφής των θερμοκηπίων χωρίς πάντα με επιτυχία λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή'.
'ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3 ΕΚ. ΕΥΡΩ'
Κάνοντας έναν απολογισμό του μεγέθους της ζημιάς ο πρόεδρος των παραγωγών σημείωσε. 'Στην Κουντούρα έχουμε 1500 στρ. με πλαστική κάλυψη. Το κόστος αγοράς και αντικατάστασης των πλαστικών είναι 2000 ευρώ ανά στρέμμα. Μιλάμε δηλαδή συνολικά για 3 εκατομμύρια ευρώ μόνο τα πλαστικά, δεν μετράμε τη ζημιά στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. Τότε το συνολικό κόστος αυξάνεται ακόμα περισσότερο καθώς αυτήν την περίοδο τα θερμοκήπια είναι κατάφορτα και ξεκινάει η συγκομιδή τους'.
ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
'Υπολογίζουμε ότι στα πλαστικά θερμοκήπια ο πιο τυχερός παραγωγός θα πάθει ζημιά 10%, ο χειρότερος πάνω από 30%', τόνισε ο κ. Κατσιγαράκης.
'Πριν από 3 χρόνια έβαλα το νάιλον στο θερμοκήπιο και όπως είδατε πλέον είναι κατεστραμμένο', μας σημείωσε ο κ. Γ. Μαθιουδάκης. Το θερμοκήπιό του με πιπεριές υπέστη σημαντικές ζημιές. Πέρα από την οροφή, που έχει ξηλωθεί, σε διάφορα σημεία ήδη μέρος της παραγωγής έχει αρχίσει να πέφτει από τα φυτά.
'Αν δεν δώσουν ενδιαφέρον από τον ΕΛΓΑ για να αποζημιώσουν μην μας ψάχνουν να τους πληρώσουμε. Η ζημιά στο νάιλον επιτρέπει την είσοδο των μικροβίων, επιτρέπει την είσοδο του κρύου που κάνει πολύ μεγάλη ζημιά', ανέφερε.
Αναγκαία η απόφαση για πάγωμα δανείων
'Πρέπει να υπάρξει πίεση για πολιτική απόφαση προς τις Τράπεζες και ειδικά την ΑΤΕ για να παγώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει οι παραγωγοί για τις καλλιέργειές τους. Ολοι είναι χρεωμένοι και σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για αυτούς', ανέφερε στα 'Χ.Ν' έμπειρος γεωπόνος που βρέθηκε στην περιοχή.
Οπως χαρακτηριστικά ανάφερε οι ζημιές επικεντρώνονται:
-Στην κατασκευή. Τα γυάλινα θερμοκήπια έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και χρειάζονται εξ ολοκλήρου αντικατάσταση. Στα πλαστικά που η ζημιά είναι μεγάλη απαιτείται αντικατάσταση σε πολλές περιπτώσεις.
- Στο φυτικό κεφάλαιο. Στα γυάλινα θερμοκήπια θα πρέπει να θεωρείται άχρηστο όλο καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία συγκομιδή. Στα πλαστικά, λόγω των οπών που προκλήθηκαν και είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθούν όλες, θα έχουμε αύξηση της υγρασίας και εντονότερη παρουσία μυκήτων που θα πλήξουν την παραγωγή ένα μεγάλος μέρος της οποίας θα καταστραφεί, ενώ για την αντιμετώπισή τους θα χρειαστούν περισσότεροι ψεκασμοί.
Τι λέει ο ΕΛΓΑ;
Την περιοχή επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Κρήτης, με επικεφαλής τη διευθύντρια, η οποία και επισκέφθηκε τα θερμοκήπια και είχε συναντήσεις με τους παραγωγούς. Οπως τους ενημέρωσε σύμφωνα με τον νέο κανονισμό αποζημίωσης απαιτείται ζημιά άνω του 25% στην κατασκευή και στην παραγωγή προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις κάτι που προκάλεσε έντονη δυσφορία ανάμεσα στους παραγωγούς. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας, κ. Αντώνης Μπιτσάκης, μίλησε για την ανάγκη πολιτικής απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα αναγνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς και θα αποζημιώνει όλες τις βλάβες που υπέστησαν οι παραγωγοί.
Χαλάζι... 'καρύδι'
Σε μέγεθος καρυδιού αρκετές ώρες μετά την πτώση του το χαλάζι που έπεσε στην Κουντούρα.
'Πρώτη φορά βλέπουμε τόσο μεγάλο χαλάζι. Μιλάμε για μέγεθος καρυδιού και ακόμα περισσότερο', ανέφερε ο κ. Μαθιουδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις υδρορροές των θερμοκηπίων στην απόληξή τους είχαν δημιουργηθεί μικροί λόφοι από χαλάζι. Η ένταση αλλά και το μέγεθος του χαλαζιού είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές ακόμα και αυτοκίνητα (βαθουλώματα) αλλά και ηλιακοί θερμοσίφωνες, που βρίσκονταν στις ταράτσες των σπιτιών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου