Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011
ΛΑΔΙ ΤΙΜΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011
ΤΟΠΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Πτώση των τιμών
13-01-2011
Ακόμα και κάτω από τα 2 ευρώ έχει πέσει η τιμή του ελαιολάδου για τον παραγωγό της Κρήτης, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον αγροτικό κόσμο.
Συν τοις άλλοις θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η περαιτέρω πτώση της τιμής του ελαιολάδου της φετινής σοδειάς καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερη οξύτητα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, που επέτρεψαν τις δακοπροσβολές ακόμα και τον Δεκέμβρη!
Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ, κ. Νίκο Μιχελάκη, πλέον οι παραγωγοί θα πρέπει άμεσα να δουν πώς θα καταφέρουν να ενεργοποιήσουν Συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών, για να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές και να ζητήσουν δημοπρασίες για την πώληση του ελαιολάδου.
'Ολες οι επιχειρήσεις που δεν είχαν κατεβάσει πάρα πολύ τις τιμές τους τώρα τις κατεβάζουν ακόμα περισσότερο. Ηδη έχουμε φτάσει σε τιμή 1,90, που μας δίνει η Ε.Α.Σ. Ρεθύμνου και έχουμε και άλλες στο 1,95 και στα 2 ευρώ, πάντα το κιλό για τον παραγωγό', ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
Αντίθετα στην Πελοπόννησο οι τιμές είναι καλύτερες, όπως π.χ. 2,20 ευρώ το κιλό στην Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας και 2,23 στην Ε.Α.Σ. Λακωνίας. 'Εδώ υπάρχει ένα βασικό θέμα, που πρέπει να απασχολήσει τους παραγωγούς και τους Συνεταιρισμούς και τα ελαιοτριβεία. Η πώληση του ελαιολάδου μαζικά με δημοπρασίες. Αυτό γίνεται στην Πελοπόννησο από τους Συνεταιρισμούς, γι? αυτό και έχουν αυτές τις τιμές -που μπορεί να μην είναι άριστες- αλλά είναι καλύτερες από αυτές της Κρήτης. Πρέπει να αποτελέσει αίτημα των παραγωγών προς τους Συνεταιρισμούς και τα ιδιωτικά ελαιοτριβεία, διότι και τα τελευταία λειτουργούν ως ομάδα παραγωγών και συναλλάσσονται με πάνω - κάτω τα ίδια πρόσωπα', παρατηρεί ο κ. Μιχελάκης.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ - ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ
Προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική βελτίωση στις τιμές παραγωγού ο κ. Μιχελάκης τονίζει πως άλλη λύση δεν υπάρχει από την ενεργοποίηση των ίδιων των αγροτών. 'Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι, αν δεν υπάρξουν Συνεταιρισμοί ή εταιρικές μορφές με τη συμμετοχή του ίδιου του παραγωγού, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει μεγαλύτερες τιμές, επειδή το λάδι θα πωλείται τυποποιημένο από κάποιον ιδιώτη. Ο ιδιώτης θέλει να αγοράσει φτηνά και να πουλήσει ακριβά. Για να πάρει ο παραγωγός μεγαλύτερες τιμές θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάει στην τυποποίηση και να συμμετάσχει ο ίδιος σε αυτήν. Αν προχωρήσει μόνος του, για να πάρει τον εξοπλισμό της τυποποίησης, θα πρέπει να πάει στην Τράπεζα και να δανειστεί. Ενώ, αν προχωρήσει σε μια συνεταιριστική μορφή, που θα την ελέγχει, θα συμμετέχει ενεργά σε αυτή, το κόστος θα είναι μικρότερο και τα οφέλη περισσότερα', λέει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.
ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ
'Αυξημένη οξύτητα'
Αναφορικά με την ποιότητα της φετινής παραγωγής ο κ. Μιχελάκης εκτιμά πως θα είναι χειρότερη καθώς ο μέσος όρος δείχνει αύξηση της οξύτητας που συνεπάγεται οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς. 'Η αυξημένη οξύτητα οφείλεται σε πολλούς λόγους. Κυρίως, όμως, αποδίδεται στις καλοκαιρινές συνθήκες που επικράτησαν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες και έδωσαν την ευκαιρία να συνεχισθούν οι δακοπροσβολές. Η έλλειψη ευελιξίας από πλευράς των κανονισμών, σύμφωνα με τους οποίους η δακοκτονία πρέπει να σταματάει ημερολογιακά στις 31 Οκτωβρίου, όξυνε την κατάσταση. Ενώ, ειδικά φέτος, ήταν μεγάλη η ανάγκη να συνεχιστεί η δακοκτονία, αυτή σταμάτησε. Ο καιρός δεν ακολουθεί το ημερολόγιο και πολύ περισσότερο δεν το ακολουθεί ο δάκος. Στο εξής η δακοκτονία θα αποτελεί αρμοδιό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου