Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012


ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Ζημιές από καταιγίδα
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 29-02-2012
Ζημιές στο πλακόστρωτο, σε καταστήματα της παραλιακής ζώνης και πολύ πιθανό και στον φωτοσημαντήρα στην είσοδο του ενετικού λιμανιού, προκάλεσε η χθεσινή καταιγίδα. Η ένταση των ανέμων επίσης είχε ως αποτέλεσμα να αναφερθούν μικρής έκτασης ζημιές σε σπίτια σε διάφορα σημεία της πόλης, από όπου ξεκόλλησαν τεπόζιτα, σωλήνες για το βρόχινο νερό, έπεσαν αρκετά κλαδιά κ.ά.
Τα πιο σοβαρά περιστατικά αναφέρθηκαν στην ακτή Κουντουριώτη στο παλιό λιμάνι. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για την παλιά πόλη, κ. Νίκο Ξυνίδη, μέχρι χθες το απόγευμα, που έγινε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών:
? Από την ένταση των κυμάτων αποκολλήθηκε μεγάλος αριθμός πλακών σε διάφορα σημεία της ακτής τόσο μπροστά στο Φιρκά όσο και μπροστά στο Γιαλί Τζαμί.
? Ζημιές υπέστησαν αρκετά καταστήματα στο κέντρο της ακτής Κουντουριώτη. Συγκεκριμένα, η θάλασσα παρέσυρε ομπρέλες, καρέκλες, τραπέζια, ενώ έφερε πάνω στην ακτή μεγάλο όγκο άμμου.
? Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε διευκρινισθεί ακόμα κατά πόσο ο φωτοσημαντήρας που βρίσκεται στον τεχνητό ύφαλο παρέμενε σε λειτουργία. 'Περιμένουμε να πέσει ο κυματισμός για να δούμε αν ο φωτοσημαντήρας συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας', ανέφερε ο κ. Ξυνίδης.
'Η ένταση των κυμάτων ήταν πολύ μεγάλη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάθουμε αρκετές ζημιές. Η θάλασσα μας πήρε κυρίως ομπρέλες και κάποια τραπεζοκαθίσματα', ανέφερε επαγγελματίας του παλιού λιμανιού. Από την άλλη πλευρά του λιμανιού άλλος επαγγελματίας τόνισε πως 'πέρα από τα μεγάλα κύματα υπήρχε και έντονη φουσκοθαλασσιά· για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια θυμάμαι να ανεβαίνει μέχρι και τα στενάκια'.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων χρειάστηκε να επέμβει σε διάφορα σημεία προκειμένου να απομακρύνει κλαδιά.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Ζημιές στο λιμανάκι της Αλμυρίδας προκάλεσε η θαλασσοταραχή. Οπως ανέφερε στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, κ. Γ. Πρωιμάκης, 'είχαμε μικροζημιές και μια κατολίσθηση, ωστόσο, περιμένουμε να πέσει η ένταση της θάλασσας για να δούμε ακριβώς τι έγινε'. Από τη μεριά του ο δήμαρχος Αποκόρωνα, κ. Γρηγόρης Μαρκάκης, ανέφερε πως 'είχαμε μια πτώση βράχων από τον λιμενοβραχίονα και ένα ξεκούφωμα στην προβλήτα. Είναι θέματα που θα πρέπει να δει το Λιμενικό Ταμείο για το πώς θα επισκευαστούν. Επίσης, είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό φερτών υλικών και νερού πάνω στον παραλιακό δρόμο, για την απομάκρυνση των οποίων στείλαμε μηχανήματα και τα απομάκρυναν'.

ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Μικροκατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, ειδικά στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας, αναφέρθηκαν στην περιοχή της Κισάμου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχος κ. Μιχάλη Μουντάκη. Επίσης, αναφέρθηκαν πτώσεις κλαδιών από αλμυρίκια στο ψαρολίμανο της 'Λίμνης' και άλλες μικροζημιές.

ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν και την ημιβύθιση σκάφους στο Κολυμπάρι. Στο σημείο έσπευσε προσωπικό του Λιμενικού Σώματος όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για Ι/Φ σκάφος σημαίας Αγλλίας το οποίο βρισκόταν προσδεμένο στο εσωτερικό προστατευτικό λιμενοβραχίονα. Από την ημιβύθιση δεν προκλήθηκε ρύπανση ενώ ενημερώθηκε ο ιδιοκτήτης για την ανέλκυσή του.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Παράλληλα, σε αρκετές περιοχές του Νομού Χανίων σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση χωρίς μεγάλη διάρκεια. Αιτία ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλώδια της ΔΕΗ από την πτώση κλαδιών και δέντρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου