Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ανησυχία για τη φορολόγηση του κρασιού
Δημοσιεύθηκε στις: 04-02-2012

Ανήσυχοι για την έντονη φημολογία επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί εμφανίζονται οι οινοποιοί της Δυτικής Κρήτης. Και οι ίδιοι έμαθαν την είδηση από τα Μέσα Ενημέρωσης και από την Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).
Η επιβολή του φόρου, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, ζητείται από τους εκπροσώπους της τρόικας. Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης, κ. Αντώνης Ντουράκης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για μια τέτοια εξέλιξη. 'Το κρασί είναι ένα πρωτογενές προϊόν, ένα από τα τελευταία πράγματα που παράγουμε στον τόπο και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να βασιστούμε για να βγούμε από την κρίση. Είναι ένα παραδοσιακό προϊόν, όπως το λάδι και το μέλι και αν επιβληθεί ο φόρος, θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα τόσο για τις πωλήσεις του στην εγχώρια αγορά όσο και για τις εξαγωγές'.
Σήμερα η πώληση τυποποιημένου κρασιού επιβαρύνεται με έναν Φ.Π.Α. 23%. Αν μπει και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυτό είναι πιθανό να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την τιμή του. 'Δεν γνωρίζουμε πώς σκέπτονται να επιβάλουν αυτόν τον ειδικό φόρο. Δεν ξέρουμε και με ποια βάση θα εφαρμοστεί. Σίγουρα ο Ε.Φ.Κ. στα ποτά έχει να κάνει με την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ. Εν πάση περιπτώσει η ουσία είναι πως ή θα αυξηθούν οι τιμές ή θα πρέπει εμείς να έχουμε μια απώλεια κέρδους, που ίσως να μετακυλιστεί και στον αμπελοκαλλιεργητή. Πιθανόν, αν επιβληθεί αυτός ο φόρος, να έχουμε και αύξηση της τιμής του κρασιού στους χώρους εστίασης, σε πολλούς εκ των οποίων έχουμε και στο παρελθόν επισημάνει ότι το κρασί πουλιέται ακριβά. Δεν μπορείς δηλαδή να πουλάς χύμα κρασί, το οποίο έχεις αγοράσει με 1,20 και 1,30 το λίτρο στην τιμή των 8 και 9 ευρώ. Ελπίζουμε τελικά να μην ισχύσει κάτι τέτοιο'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου