Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ:
“Ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει”
Δημοσιεύθηκε στις: 07-02-2012

'O ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει: ή θα πρέπει να γίνει αφεντικό σε αυτόν τον τόπο ή να τον παραδώσει αμαχητί όπως κάνουν οι πολιτικοί του. Αλλά δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στην ελληνική ιστορία. Θα είμαστε η πρώτη γενιά που θα το κάνει αυτό; Αν είμαστε η πρώτη γενιά, θα είμαστε και η τελευταία σε αυτόν τον τόπο'. Αυτό, μεταξύ άλλων, επεσήμανε, στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του, χθες το απόγευμα στα Χανιά, ο οικονομολόγος κ. Δ. Καζάκης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Καζάκης αναφέρθηκε στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και στις διαδοχικές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας πως 'υπάρχει ήδη μια αρχική συμφωνία και ένα πλαίσιο συμφωνίας που αποδέχονται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί τις γενικές κατευθύνσεις της τρόικας. Μένει να δούμε τι ακριβώς ζητά η τρόικα και πόσο εξειδικευμένη θέλει τη συμφωνία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Ελληνας που να πιστεύει ότι δεν θα υπογράψουν οτιδήποτε τους υπαγορεύσουν η τρόικα και οι «Μερκοζί». Αυτό που τους απασχολεί είναι πώς θα το πλασάρουν στον ελληνικό λαό. Π.χ. θα του πουν «σου σώσαμε τον 13ο και 14ο μισθό, αλλά σου μειώνουμε τους μισθούς κατά 25%»'.
Ο οικονομολόγος υπογράμμισε πως με τη συμφωνία που επιχειρείται να υπογραφεί 'εγκλωβίζεται η χώρα στον νέο μηχανισμό ευρωπαϊκής στήριξης'. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καζάκη, 'δεν σημαίνει μόνο νέα μέτρα, αλλά την κατάργηση της αυθυπαρξίας του ελληνικού κράτους. Αλλωστε ζητούν τα «μαλλιοκέφαλά» τους ακόμα και την αλλαγή των κωδίκων απόδοσης δικαιοσύνης. Μετατρεπόμαστε σε κάτι παραπάνω από αποικία, σε ένα υπό αίρεση κράτος. Με αυτήν την έννοια ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι μέλλει γενέσθαι'. Κληθείς να σχολιάσει εκείνους που υπογραμμίζουν πως, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία με το PSI, η ζωή για τους πολίτες θα μετατραπεί σε 'κόλαση', ο κ. Καζάκης ανέφερε πως 'η ελληνική κοινωνία δεν έχει βιώσει ανάλογη κρίση ούτε σε συνθήκες πολέμου' και τόνισε ότι 'το να σπάσεις τα δεσμά και το να ανατρέψεις ένα κατοχικό καθεστώς μόνο καλό μπορεί να σου φέρει, έστω και αν έχεις δυσκολίες, έστω και αν στην αρχή περάσεις δύσκολα'.
Παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Καζάκη: «Η ελληνική Πομπηία. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας χρεοκοπίας» έκαναν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Σφακίων, Π. Πολάκης, ο επίκουρος καθηγητής της Α.Ε.Ν. Κρήτης, Μ. Χουρδάκης, ο οικονομολόγος - καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Γ. Κυριακάκης και ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης, Δ. Πατέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου