Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012


ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Βαρυχειμωνιά
Από: Γιάννης Κάκανος και Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 01-02-2012

Από τσουχτερό κρύο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βροχοπτώσεις στις πεδινές περιοχές, χαρακτηρίζεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει και τον Νομό Χανίων. Οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν δεκάδες κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ εκτιμάται ότι σήμερα το πρωί θα είναι αποκλεισμένος ο Ομαλός, ο δρόμος που οδηγεί από τον Πρασσέ και τον Σέμπρωνα προς το Ανατολικό Σέλινο αλλά και χωριά των Σφακίων.
Πάντως, από την κακοκαιρία -με εξαίρεση τις κατολισθήσεις- δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Για σήμερα προβλέπεται ύφεση του καιρού αλλά όχι για πολύ καθώς η κακοκαιρία θα επανέλθει αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή για να υποχωρήσει και πάλι το Σαββατοκύριακο.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο γενικός διευθυντής της ΕΜΥ κ. Μανώλης Λέκκας επισήμανε πως «ο καιρός βρίσκεται σε ύφεση καθώς η πτώση των βοριάδων θα 'κόψει' τον καιρό και δεν πιστεύω ότι θα προκληθεί κάποιο πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας από Τρίτη προς Τετάρτη θα εξασθενίσουν κατά πολύ οι άνεμοι. Το πρωί της Τετάρτης δεν αποκλείεται να έχουμε ασθενείς χιονοπτώσεις στις ορεινές ζώνες και βροχές στις ημιορεινές. Ο καιρός θα υποχωρήσει από νωρίς το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι έντασης 4 - 5 Μποφόρ. Το κρύο όμως θα παραμείνει με την ελάχιστη θερμοκρασία να είναι γύρω στους 4 και στις πιο ορεινές ζώνες ακόμα χαμηλότερη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να φτάσει στους 6 - 7 βαθμούς».
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο νέο κύμα κακοκαιρίας θα πρέπει να αναμένται από την Πέμπτη. «Τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυροί δυτικοί και νότιοι άνεμοι, με πιο έντονα τα φαινόμενα στα Δυτικά και στα Νότια του νησιού. Τα φαινόμενα αυτά θα συνεχίσουν να διατηρούνται κατά περιόδους μέχρι και την Παρασκευή, ενώ βελτίωση του καιρού αναμένουμε από το Σάββατο. Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα είναι από 7 έως 12 βαθμούς».

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο:
• Από νωρίς το πρωί ήταν αδύνατη η κίνηση στον άξονα από Λάκκους προς Ομαλό από τις Φώκιες και μετά. Με την παρέμβαση των μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ο δρόμος άνοιξε αργά το μεσημέρι, ωστόσο έκλεισε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη συνεχή χιονόπτωση. Παγωμένο είναι και το οδόστρωμα σε διάφορα σημεία, ενώ η οποιαδήποτε κίνηση οχημάτων προς την περιοχή δεν μπορεί να γίνει χωρίς αλυσίδες.
• Σοβαρή ήταν και η χιονόπτωση με αποτέλεσμα να διακοπεί η κίνηση και στα ορεινά του Σελίνου. Από τον Σέμπρωνα ως το Πέτρας Σελί η κίνηση ήταν αδύνατη, όπως και προς την Αγία Ειρήνη.
• Με προβλήματα και μόνο με αλυσίδες γινόταν η κίνηση οχημάτων στον κάθετο Βρύσες - Χ. Σφακίων από τ’ Ασκύφου ως και την Ιμπρο.
• Με προβλήματα γινόταν νωρίς το πρωί η κίνηση των οχημάτων προς Παλιόχωρα, ωστόσο γρήγορα η επικοινωνία αποκαταστάθηκε.

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ
H συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών προκάλεσε μεγάλο αριθμό κατολισθήσεων τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο. Ειδικότερα:
• Στον δρόμο που οδηγεί από Επισκοπή προς Ασή Γωνιά.
• Στον παλιό δρόμο Φουρνές - Μεσκλά.
• Σε διάφορα σημεία του δρόμου Σκινές - Πρασές - Σέμπρωνας.
• Στην εθνική οδό Βουκολιές - Κάντανος - Παλιόχωρα.
• Στον κάθετο Καλουδιανά - Ελος και στο επαρχιακό δίκτυο του Πλατανιά στο Γεράνι. Ενα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπέστη υλικές ζημιές εξαιτίας του παγωμένου ολισθηρού δρόμου στον δρόμο προς Κάντανο και προσέκρουσε πάνω σε πέτρες και χώματα μετά τα Φλώρια.
«Αξίζουν συγχαρητήρια στους αντιδημάρχους όλων των Δήμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τον καιρό καθώς έκαναν ό,τι μπορούσαν. Ειδική μνεία θέλω να κάνω στον αντιδήμαρχο Σελίνου τον κ. Πυροβολάκη», ανέφερε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας για την Π.Ε. Χανίων κ. Τ. Κουρουπάκης.

Κλειστά σχολεία στα ορεινά
Μετά από συνεννόηση των Δήμων με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίσθηκε να μην λειτουργήσουν χθες τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία σε:
• Ανώπολη, Ασκύφου. Ροδοβάνι, Κάντανο, Ασή Γωνιά, ενώ το σχολείο του Ελους λειτούργησε ως τις 12.30 μ. Ολα τα υπόλοιπα λειτούργησαν κανονικά.
• Τα Γυμνάσια και Λύκεια σε Χώρα Σφακίων και το ΕΠΑΛ και το Γυμνάσιο Καντάνου καθώς δεν μπορούσε να προσεγγίσει στην Κάντανο το μαθητικό λεωφορείο που ερχόταν από το Ανατολικό Σέλινο. Με προβλήματα λειτούργησαν το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Παλιόχωρας καθώς ήταν δύσκολη η πρόσβαση των καθηγητών σε αυτά.
Σήμερα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οι Δήμοι θα αποφασίσουν τη λειτουργία ή όχι των πιο πάνω σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου