Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012



ΣΚΩΤΣΕΖΟΙ, ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ, ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΙ:
Πατρίδα μας και η Κρήτη
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 14-02-2012

'Η μητέρα μου ήταν περήφανη για την κρητική της καταγωγή. Μας ζήτησε, όταν πεθάνει, να αφήσουμε την τέφρα της στον κόλπο της Σούδας, όπως είχε κάνει και αυτή με τη δική της μητέρα πριν από 58 χρόνια', λέει ο Σάιμον Πρίορ.
Μαζί με άλλους 22 συγγενείς και φίλους από Σκωτία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία αύριο το πρωί θα αφήσουν στον κόλπο της Σούδας την τέφρα της μητέρας του Νάνσυ, που πέθανε πριν από τρία περίπου χρόνια.
Τι είναι αυτό που συνδέει όμως ανθρώπους από τα διάφορα σημεία του ορίζοντα της γης με την Κρήτη; Η Εύα Δημάκη, γιαγιά του κ. Σάιμον, είχε καταγωγή από την Κρήτη και ζούσε μόνιμα στη Σκωτία. 'Πέθανε το 1954 και επιθυμία της ήταν η τέφρα της να σκορπιστεί στον τόπο από όπου προήλθε, τη Σούδα. Η κόρη της και δική μου μητέρα ήρθε μια φορά στην Κρήτη. Το 1954 για να εκπληρώσει την επιθυμία της. Τώρα ήρθε η δική μας σειρά', τονίζει.
Με τη βοήθεια της κας Μαρί Ναξάκη και του κ. Γιώργου Κουργιεράκη, που είναι μακρινοί συγγενείς του, ο κ. Σάιμον θα κάνει πραγματικότητα την τελευταία επιθυμία της μητέρας του. Παράλληλα, η επιθυμία αυτή τον έφερε πιο κοντά στο νησί, κάνει ήδη μαθήματα ελληνικών και νιώθει και αυτός Κρητικός.
Την ιστορία της οικογένειας τη γνωρίζει άριστα και την έχει καταγράψει και σε βιβλίο που σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά η κα Μαρί Ναξάκη. Οπως μας εξηγεί οι ρίζες της οικογένειας εντοπίζονται στον 19ο αιώνα, όταν ο Τζέιμς Λίντσεϊ (Lindsay), μηχανικός του Σουλτάνου, ήρθε στην Κρήτη για να ολοκληρώσει τον Ναύσταθμο της Σούδας. Αυτός υιοθέτησε την Εύα Δημάκη, κόρη μιας δασκάλας από τα Τσικαλαριά, που στη συνέχεια παντρεύτηκε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σκωτία.
'Είναι αξιοσημείωτη η αγάπη αυτών των ανθρώπων για την Κρήτη. Ο Σάιμον έχει έρθει τρεις φορές μέσα σε λίγα χρόνια στα Χανιά, έχει ξεκινήσει και μαθαίνει τη γλώσσα μας. Οι άνθρωποι αναζητούν τις ρίζες τους, έχουν τη γνώση ότι προέρχονται από εδώ και θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο αυτό', αναφέρει ο κ. Γιώργος Κουργιεράκης.
Αύριο το πρωί τα 22 άτομα και άλλοι φίλοι του από τα Χανιά θα επιβιβαστούν σε πλοίο στο λιμάνι της Σούδας. Στον κόλπο θα αφήσουν τη στάχτη της μητέρας του σε ένδειξη μνήμης και τιμής.
'Μιλούσε πολύ συχνά για την Κρήτη, τον τόπο καταγωγή της. Σε όλα τα χρόνια της ζωής της κατάφερε να έρθει μόνο μια φορά. Ηταν βέβαια άλλες εποχές, στις οποίες οι άνθρωποι δύσκολα ταξίδευαν', τονίζει ο Σάιμον.
Ο ίδιος προσπάθησε να βρει ρίζες της οικογένειας Δημάκη με τη βοήθεια της κας Μαρί. Ωστόσο, όπως του ανέφεραν κάτοικοι των Τσικαλαριών και της Σούδας, η οικογένεια Δημάκη είναι πολλές δεκαετίες που έφυγε από την περιοχή.
Χθες οι ξένοι επισκέπτες και οι Ελληνες φίλοι τους είχαν την ευκαιρία να πιουν ένα ποτήρι κρασί και να ανταλλάξουν εμπειρίες στην 'Καλαμωτή' στην περιοχή της Χαλέπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου