Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Παράνομο το χρέος
Δημοσιεύθηκε στις: 06-02-2012

Η διαγραφή του χρέους αλλά και μια συνολική αλλαγή πολιτικής αποτελεί τον μονόδρομο εξόδου από την κρίση και τη δρομολόγηση μιας αναπτυξιακής διαδικασίας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου του οικονομολόγου - ερευνητή Γιάννη Τόλιου με θέμα: «Κρίση 'απεχθές' χρέος και αθέτηση πληρωμών. Το ελληνικό... δίλημμα!». Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο κ. Τόλιος επεσήμανε πως «η πολιτική της ελεγχόμενης πτώχευσης και ελεγχόμενης χρεοκοπίας που ακολουθεί η εγχώρια τρόικα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) σε συνεργασία με την υπερεθνική τρόικα (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ) στόχο έχει το πώς θα τα πάρει από τον ελληνικό λαό και όχι από εκείνους που έχουν τις ευθύνες και τη δυνατότητα να πληρώσουν. Γιατί έχουν μπει στο στόχαστρο μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες σε παιδεία - υγεία, λαφυραγώγηση της δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων επιχειρήσεων. Αυτή είναι η πολιτική δήμευσης του ελληνικού λαού και επιπλέον έχουμε και τις 'παράπλευρες απώλειες', όπως λέγονται δημοσιογραφικά. Όταν μέσα σε 2 χρόνια έχουμε στην Ελλάδα το πρωτοφανές 1200 αυτοκτονιών, όταν έχουμε αύξηση των αντικαταθλιπτικών και μια σοβαρή παραγωγική συρρίκνωση δεν έχει μέλλον αυτή η χώρα. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την αμφισβήτηση της πληρωμής του χρέους, το PSI ουσιαστικά δένει τη χώρα με ακόμα πιο χοντρές αλυσίδες σε μια πορεία δεκαετιών γιατί 'κουρεύει' 100 δισ. ευρώ, συσσωρεύοντας 130 δισ. νέα δάνεια».

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Ο οικονομολόγος υπεραμύνθηκε της θέσης του περί διαγραφής του χρέους. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «έχει το δικαίωμα η ελληνική Βουλή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Το προβλέπει ο ΟΗΕ στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που σου δίνει τη δυνατότητα άρνησης της πληρωμής του χρέους και η άρνηση του επαχθούς χρέους, του παράνομου, που μπορούμε να το αμφισβητήσουμε μέσα από μια Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Εχουμε τη δυνατότητα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσουμε αυτό το χρέος. Το 80% του ελληνικού χρέους είναι παράνομο. Δεν είμαστα 'μπαταχτσήδες' δεν πρέπει να περάσει αυτή η ρετσινιά στον ελληνικό λαό γιατί του έχουν 'κολλήσει' και άλλα, του θίγουν την αξιοπρέπεια, την τιμιότητα, την αγωνιστική διάθεση».
Το βιβλίο παρουσίασαν οι Δημήτρης Πατέλης, επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο οικονομολόγος Γιάννης Κυριακάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου