Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Φωνή διαμαρτυρίας
Δημοσιεύθηκε στις: 28-01-2012

'Να δοθεί τέλος στην ολέθρια αντιλαϊκή πολιτική' ζήτησαν χθες αγρότες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση έξι Αγροτικών Συλλόγων των Χανίων.
Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί έξω από την Αγροτική Τράπεζα, όπου και ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια με τα οχήματά τους έφτασαν στην πλατεία Δικαστηρίων, έξω από το κτήριο της Π.Ε. Χανίων και συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Απ. Βουλγαράκη, στον οποίο και έδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις τους.
Στο ψήφισμα τονίζεται μεταξύ άλλων πως: 'Χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση για τη φτωχομεσαία αγροτιά χειροτερεύει. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την Κ.Α.Π. και τους ανελέητους νόμους της ελεύθερης αγοράς, οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά σε ολοκληρωτική καταστροφή. Το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων έχει συρρικνωθεί λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, του υπέρογκου και διαρκώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις και των σημαντικών ζημιών στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 5,3% το 2011, ενώ το 2010 η μείωση ήταν 4,3%.
Και ενώ το αγροτικό εισόδημα μειώνεται, το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής στην ύπαιθρο διογκώνεται. Η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, στα εισιτήρια μεταφοράς, όπως και στα αγροτικά μέσα και εφόδια καλπάζει, ενώ υπάρχει και η αύξηση στα καύσιμα και του Φ.Π.Α. στο 23%. Από κοντά έρχονται απανωτά βαριά χαράτσια που επιβάλλουν κυβέρνηση - τρόικα'. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, αλλά και για τον νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς, με τον οποίο 'προωθούν την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμπόρους και επιχειρηματίες, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και τη δημιουργία λίγων συνεταιρισμών φέουδων των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών καθώς και την αποδυνάμωση ως πλήρη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, για να περάσουν χωρίς αντιστάσεις η νέα καταστροφική Κ.Α.Π. και οι αντιαγροτικές αποφάσεις της E.E. και των κυβερνώντων'. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος οι Αγροτικοί Σύλλογοι των τέως Δήμων Αρμένων και Μηθύμνης, Μεσκλών, Π. Ρουμάτων, Κάινας και Γαβαλοχωρίου.

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στην κινητοποίηση πήρε μέρος και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων που υπέβαλε γραπτό αίτημα στην ΑΤΕ που αναφέρει πως: 'Με εγγύηση την εξισωτική αποζημίωση του 2011, που περιμένουμε να πάρουμε, όπως μας χορηγήσετε εγγυητική επιστολή για την αγορά ζωοτροφών, επειδή, λόγω της οικονομικής κρίσης και του ότι οι έμποροι ζωοτροφών δεν χορηγούν με πίστωση ζωοτροφές, τα ζώα μας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και κινδυνεύει να καταστραφεί το ζωικό μας κεφάλαιο. Η εγγυητική επιστολή αυτή να δοθεί στους κτηνοτρόφους που ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους με την Τράπεζα κατά το παρελθόν'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου