Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012


ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2012
Ρύθμιση του χωροταξικού
Από: Γιώργος Κώνστας και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 19-01-2012

Χρονιά εξελίξεων για το χωροταξικό θα είναι το 2012, εκτιμούν οι Δήμοι των Χανίων καθώς ήδη προγραμματίζουν στους προϋπολογισμούς τους συγκεκριμένα κονδύλια για την εκπόνηση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Στην κατεύθυνση αυτή βοηθάει και η πρόθεση της Περιφέρειας όπως εκφράστηκε και από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Απ. Βουλγαράκη, να χρηματοδοτήσει το 50% του προϋπολογισμού για την εκπόνηση των σχετικών μελετών. Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των ΟΤΑ και των δημοτών τους σε θέματα πολεοδομικής και οικιστικής ανάπτυξης αλλά και στη χωροθέτηση οχλουσών δραστηριοτήτων.
Μετά τη σύσκεψη στις αρχές του μήνα στην Περιφέρεια, όπου ανακοινώθηκε ότι είναι αποφασισμένη να χρηματοδοτήσει μέσω ιδίων πόρων το 50% του προϋπολογισμού για την εκπόνηση των σχετικών μελετών που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί σε επίπεδο Δήμων, από τη μεριά των τελευταίων έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να προχωρήσουν την όλη διαδικασία.
Ελπίζεται ότι εντός του 2012 θα μπει τέλος στην άναρχη δόμηση με τη ρύθμιση του χωροταξικού σχεδιασμού.
Ειδικότερα ανά Δήμο η κατάσταση έχει ως εξής:

Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Στην εκπόνηση ενιαίου χωροταξικού για όλον τον Αποκόρωνα προχωράει ο Δήμος, την ίδια στιγμή που εξαιτίας της κρίσης η τεράστια οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας 15ετίας έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. H χωρίς προγραμματισμό οικιστική ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα, ειδικά στην παραλιακή ζώνη του Δήμου και τους οικισμούς της, να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα χωροθέτησης οχλουσών δραστηριοτήτων (π.χ. νεκροταφεία) αλλά και η υποστήριξή τους στο θέμα της υδροάρδευσης και της ηλεκτροδότησης. «Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το χωροταξικό. Ηδη εγγράφουμε 50.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για τη φετινή χρονιά για την εκπόνηση χωροταξικού. Η πρωτοβουλία θα γίνει σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων καθώς το χωροταξικό είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους Δήμους», λεει ο κ. Μαρκάκης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Αποκόρωνα ο κ. Μαρκάκης τονίζει πως «ο Δήμος μας έχει έντονα προβλήματα στο θέμα της οικιστικής ανάπτυξης. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα μπορεί ο δημότης να κτίζει και η Πολιτεία και ο Δήμος να φτιάχνουν υποδομές». Μέχρι πριν από δύο χρόνια ειδικά η περιοχή της Δ.Ε. Βάμου ήταν μια από πρώτες σε όλη τη χώρα στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Και αυτό καθώς εκατοντάδες πολίτες από χώρες της Ευρώπης αγόραζαν οικόπεδα, έφτιαχναν σπίτια, αναπαλαίωναν κατοικίες. Ειδικά όμως τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν πολλές αλλαγές. «Οι άδειες για οικοδομές πλέον δεν είναι πολλές, είναι ελάχιστες. Αιτία η οικονομική κρίση που έριξε την οικοδομή. Κάθε πολίτης - δημότης του Αποκόρωνα από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή και άλλες χώρες, που αγοράζει σε περιοχές δικές μας, σημαίνει ότι για να έλθει να επενδύσει στη χώρα μας, που είναι και αυτή μια μορφή επένδυσης, αγαπάει αυτόν τον τόπο και την Ελλάδα και πρέπει και εμείς να ανταποκριθούμε. Θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να έχου νερό πόσιμο, να μπορούν να πηγαίνουν με καλό δρόμο στα σπίτια τους, ώστε και εμείς να έχουμε απαίτηση για ανταποδοτικά τέλη. Αυτό το πράγμα θέλουμε να το επιτύχουμε στο 100%», καταλήγει ο δήμαρχος.

ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
«Η εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού της Κισάμου έχει δημοπρατηθεί. Χρήματα όμως δεν υπάρχουν και προσπαθούμε μέσω του ΥΠΕΚΑ, γι? αυτό και είχαμε και συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Σηφουνάκη, να πάρουμε τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις», δηλώνει ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μυλωνάκης, συμπληρώνοντας πως «αν δεν τα καταφέρουμε έχουμε δεσμευτεί να το χρηματοδοτήσουμε με δικούς μας πόρους σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έχει εκφράσει πρόθεση να χρηματοδοτήσει κατά 50% την εκπόνηση των ΓΠΣ. Είναι πρώτος στόχος του Δήμου Κισάμου να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός».

ΔΗΜΟΣ ΓΑΥΔΟΥ
Τις χρηματοδοτήσεις αναζητεί και ο Δήμος Γαύδου, προκειμένου να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός στο νησί. Οπως δηλώνει ο δήμαρχος κ. Στρατής Λαμπάκης το ακριτικό νησί αναμένει τους σχετικούς πόρους για τους οποίους έχει δεσμευτεί η Περιφέρεια Κρήτης.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ
Σχεδόν έτοιμο είναι το γενικό πολεοδομικό της Δ.Ε. Πελεκάνου και εκκρεμούν τα πολεοδομικά για τις Δ.Ε. Αν Σελίνου και Καντάνου. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος κ. Γιώργος Δερμιτζάκης «ο πρώην Δήμος Πελεκάνου είχε φτάσει στο τελευταίο στάδιο της εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού, που ήταν η ενημέρωση των υπηρεσιών. Το πολεοδομικό στάλθηκε από την Περιφέρεια προς τις υπηρεσίες για γνωμοδότηση, που θα γίνει εντός 45 ημερών και αν δεν έχουν αντίρρηση θα παρθεί η απόφαση, ώστε να διαμορφωθεί από το Υπουργείο η τελική του μορφή για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Επειδή έχω κάποια υπόλοιπα χρημάτων από τον 'Θησέα' έχω ξεκινήσει τη δημοπράτηση του έργου 'Γενικού Πολεοδομικού Σελίνου', που θα αφορά πλέον όλο τον Δήμο και τους πρώην Δήμους Καντάνου και Ανατολικού Σελίνου σε συνδυασμό πάντα με αυτό του Πελεκάνου». Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στην υπόσχεση από πλευράς του κ. Βουλγαράκη για να δοθεί ένα ποσό 400.000 ευρώ σε βάθος τριετίας στον Δήμο, ο οποίος θα εντάξει στον προϋπολογισμό του ένα ποσό για φέτος.

Δ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ
«Το μόνο που υπάρχει στον Καλλικρατικό Δήμο Πλατανιά είναι το ΣΧΟΑΠ το οποίο είχε γίνει στον παλιό καποδιστριακό Πλατανιά. Οι υπόλοιπες ενότητες των Βουκολιών, Μουσούρων και Κολυμπαρίου είναι εντελώς παρθένες», τόνισε στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
«Εχουμε θέσει το θέμα στον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη.
Ο κ. Βουλγαράκης μας υποσχέθηκε ότι η Περιφέρεια θα βάλει στο πρόγραμμα του 2012 για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό ένα ποσό, ενώ ένα άλλο ποσό θα βάλουν οι Δήμοι», ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά.
Πάντως, ο κ. Μαλανδράκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον προϋπολογισμό του χωροταξικού σχεδιασμού του Δήμου Πλατανιά καθώς ο νέος καλλικρατικός Δήμος έχει πλέον 183 οικισμούς. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κόστος ενός χωροταξικού σχεδιασμού να αυξάνει κατά πολύ με τα οικιστικά του σύνολα, όπως αυτά αποτυπώνονται. Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις των μελετητών έκαναν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ώστε να γίνει το ΣΧΟΑΠ στις υπόλοιπες τρεις Ενότητες, οι οποίες θα συμπεριλάβουν και την επικαιροποίηση του υφιστάμενου ΣΧΟΑΠ του Δήμου Πλατανιά», κατέληξε ο κ. Μαλανδράκης.

Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ
«Μακρόχρονη διαδικασία»
«Με βάση την τελευταία συνάντηση που είχαμε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας μας έγινε γνωστό ότι με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και ποσό που θα βάλουμε κι εμείς φέτος στον προϋπολογισμό, θα ξεκινήσουμε τη μελέτη για το ΣΧΟΑΠ του Δήμου Σφακίων. Διότι μέχρι σήμερα εδώ δεν έχει γίνει τίποτα», επεσήμανε στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης. Και πρόσθεσε: «Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης μας ενημέρωσε ότι θα κατανεμηθεί ένα ποσό από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας σε κάθε Δήμο. Αυτό (η εκπόνηση ΣΧΟΑΠ) όμως είναι μια μακρόχρονη διαδικασία, διότι ξεκινάει τώρα αλλά εκτιμάται ότι θα τελειώσει σε τρία - τέσσερα χρόνια. Εμείς θα ξεκινήσουμε από φέτος αυτή τη διαδικασία».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σφακίων, αντικειμενικές δυσκολίες συναντώνται στα εξής σημεία: «Υπάρχει πρόβλημα με το Φραγκοκάστελο που δεν έχει καθόλου οικισμό. Υπάρχει το πρόβλημα στ? Ασκύφου και στη Χώρα Σφακίων που χρειάζονται επέκταση οικισμού. Πρόβλημα υπάρχει και με τον κάμπο του Φραγκοκάστελου όσον αφορά τον ορισμό ζωνών δραστηριότητας (ΣΧΟΑΠ). Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πέντε γειτονιές του Καλλικράτη, φαίνεται ότι υπάρχουν μόνο οι δύο! Δεν υπάρχει καθόλου οικιστικό σχέδιο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς τώρα είναι να εντάξουμε ένα ποσό στον προϋπολογισμό μας για να ξεκινήσουν να γίνονται οι μελέτες».

Ο Δήμος Χανίων
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χανίων έχει συμβασιοποιήσει ήδη σχετικές μελέτες ύψους 1.650.000 ευρώ για το Γενικό Πολεοδομικό. Πριν από μερικές εβδομάδες υπεγράφη η ανάθεση της σχετικής μελέτης σε μελετητικό γραφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου