Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012


ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Απόδραση στον Ομαλό
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 16-01-2012

Ευκαιρία για επιστροφή στη Φύση και ξεκούραση είχαν το Σαββατοκύριακο αυτό Χανιώτες και Κρητικοί στον Ομαλό. Το σπάνιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, σε συνδυασμό με το άφθονο χιόνι των τελευταίων ημερών, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για δεκάδες οικογένειες και παρέες που ανέβηκαν στο Οροπέδιο.
'Ηρθαμε και... μακάρι να αποκλειστούμε', μας λέει ο Γιάννης Κουταλώνης. Μαζί με μία πολυπληθή ομάδα νέων, επέλεξαν τον Ομαλό για το πρωί της Κυριακής. Είναι μαθητές φροντιστηρίου και μαζί με τους καθηγητές τους απολαμβάνουν το χιόνι με την ψυχή τους. 'Είμαστε εδώ με τους καθηγητές και τα υπόλοιπα παιδιά από το φροντιστήριο. Εχω έρθει πολλές φορές στον Ομαλό, αλλά ακόμα μία φορά άξιζε τον κόπο καθώς περνάμε πολύ καλά', λέει ο μαθητής.
Ο Μιχάλης Καλαϊτζάκης, ένας εκ των εκπαιδευτικών συνοδών, απαθανατίζει τα παιδιά καθώς ο χιονοπόλεμος έχει ανάψει για τα καλά. Πέρα από τα παιχνίδια τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν τον Ομαλό και με ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων που θα κάνουν με τους ντόπιους.
Μια άλλη παρέα που συναντάμε από τον Αποκόρωνα ξεκουράζεται σε ένα από τα εστιατόρια της πόλης πριν ανέβει για... πιο ψηλά. 'Είναι απόλαυση ο Ομαλός. Ερχόμαστε εδώ συχνά - πυκνά για να απολαύσουμε το φυσικό τοπίο και να ξεκουραστούμε', λένε και συνεχίζουν πίνοντας το κρασί τους.

ΜΟΝΙΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΜΑΛΟ
Μόνιμος κάτοικος του Ομαλού, ακόμα και τις καθημερινές, όπου ο κόσμος δεν είναι πολύς ο κ. Γιώργος Κουτρούλης. Διαθέτει ταβέρνα και ξενοδοχείο.
'Παρά την κρίση η προσέλευση του κόσμου κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα και τις γιορτές και τις καθημερινές', μας λέει. Εξω από το μαγαζί του παρέες διασκεδάζουν με το χιόνι και μέσα σε αυτό άλλοι ζεσταίνονται δίπλα στο τζάκι, άλλοι έχουν ήδη παραγγείλει και τρώνε.
Τον ρωτάμε για το πώς βιώνει την καθημερινότητα, ειδικά εκτός Σαββατοκύριακου και όταν ο καιρός είναι πολύ κακός. 'Εχουμε προμήθειες για πολύ καιρό, αν αποκλειστούμε. Αν κοπεί το ρεύμα, έχουμε γεννήτριες, γενικά έχουμε συνηθίσει και τα προβλήματα. Προσωπικά ζω άνετα εδώ. Κάποιος που δεν έχει μάθει να ζει στην πόλη περνάει μια χαρά, κάποιος που είναι συνηθισμένος στη ζωή της πόλης δεν προσαρμόζεται εύκολα. Ετσι είμαι μόνιμα στον Ομαλό, καθόλη τη διάρκεια του έτους', απαντά.
Φέτος οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν ήταν ιδανικές για την περιοχή. 'Τόσο ο Δήμος Πλατανιά όσο και η Περιφέρεια φρόντισαν να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι και να μην αποκλειστούμε σχεδόν καθόλου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ εύκολη γιατί και τα δύο ρεύματα του δρόμου ήταν ανοιχτά', καταλήγει ο κ. Κουτρούλης.

ΣΤΟ ΞΥΛΟΣΚΑΛΟ
Πέρα από την πλατεία των καταστημάτων πολύς κόσμος συγκεντρώνεται στο Ξυλόσκαλο. Ο χώρος μπροστά από το τουριστικό περίπτερο έχει καθαρίσει καλά και τα αυτοκίνητα παρκάρουν, ενώ το ίδιο γίνεται και μπροστά στο εστιατόριο της 'Αναπτυξιακής Λάκκων - Ομαλού'.
'Ο καιρός είναι καλός, το χιόνι πολύ και βρήκαμε την ευκαιρία να τα απολαύσουμε. Είμαστε από το πρωί εδώ και θα επιστρέψουμε Χανιά το μεσημεράκι', μας λέει η οικογένεια που μόλις ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός μικρού χιονάνθρωπου. Τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν την κάθε στιγμή της παραμονής τους στο χιόνι.
'Εδώ ο επισκέπτης βρίσκει τα πάντα. Μπορεί να μείνει στα ξενοδοχεία της περιοχής, να φάει στις ταβέρνες. Γιατί ο Ομαλός είναι ωραίος όλες τις ημέρες τους χρόνου και τις τέσσερις εποχές', δηλώνει ο κ. Γιώργος Δρακουλάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας και ξενοδοχείου, εκ των παλαιότερων στην περιοχή.
Φέτος, εν αντιθέσει με άλλες χρονιές, το χιόνι έχει κρατήσει περισσότερο μας λέει. 'Αυτόν τον χειμώνα είχε βόρειους ανέμους και το χιόνι έχει μείνει στο Οροπέδιο σε πολύ μεγάλους όγκους, εν αντιθέσει με πέρυσι που είχαμε πιο πολλούς νοτιάδες και δεν κράτησε το χιόνι. Πάντα ο Ομαλός δίνει την ευκαιρία για «αποδράσεις» γιατί βρίσκεται κοντά στην πόλη', αναφέρει.

Φαγητό αλά Ομαλός
'Ολες οι ταβέρνες έχουν σχετική αυτάρκεια στα προϊόντα. Εχουν σχεδόν τα πάντα και είναι όλα ντόπια κρέατα και τυριά από το Οροπέδιο, πατάτες, άνυδρες φυσικά, βότανα, μέλια, σχεδόν τα πάντα σε ποσοστό μέχρι και 80%', μας λέει ο κ. Κουτρούλης.
Στην κουζίνα του εστιατορίου η μητέρα του και άλλες κυρίες φτιάχνουν καλτσούνια στον πάγκο που θα σερβιριστούν αυθημερόν. 'Το τυρί είναι δικό μας και η ζύμη βλέπεται ότι τη φτιάχνουμε τώρα', μας λένε.
Στην ταβέρνα του κ. Δρακουλάκη μία από τις σπεσιαλιτέ είναι τα αβγά με στάκα. 'Ηρθαμε εδώ στον φίλο μας τον Γιώργο γιατί ξέρουμε ότι τα αβγά με τη στάκα που κάνει είναι μοναδικά. Ο καλύτερος μεζές', λέει μια τριμελής παρέα.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες ταβέρνες του Ομαλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου