Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Ανησυχία για το μέλλον των συμβάσεων εργασίας
Δημοσιεύθηκε στις: 24-01-2012

Για μη καταβολή μισθών, περικοπή δώρων και προσπάθεια κατάργησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας από πλευράς των ξενοδόχων, παρά την καλή χρονιά για τον τουρισμό, μιλούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των Χανίων.
Στη χθεσινή τους Γενική Συνέλευση ο πρόεδρός τους, κ. Μανώλης Μπαμιάκης, επεσήμανε πως 'το καλοκαίρι θα είναι θερμό, αν επιχειρήσουν κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας'.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμιάκης, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ανέφερε πως 'στο Ηράκλειο και στο Λασίθι έχει καταγγελθεί από τα ξενοδοχεία η συλλογική σύμβαση εργασίας. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στα Χανιά, αλλά πιστεύουμε ότι θα έρθει και η δική μας σειρά. Η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για μας. Είχαμε μια συνάντηση όλα τα σωματεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης στο Ηράκλειο και είχαμε πει ότι θα υπάρξουν πολλά προβλήματα το καλοκαίρι· αν δεν τηρηθεί η σύμβαση εργασίας, θα έχουμε θερμό καλοκαίρι, για το οποίο δεν θα ευθυνόμαστε εμείς'.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι επεσήμαναν πως με την αύξηση του τουρισμού πέρυσι και με την ανάλογη αύξηση φέτος δεν δικαιολογείται καμία περικοπή. 'Ακούμε για μειώσεις μισθών, για κόψιμο δώρων. Για ποιον λόγο; Τα ξενοδοχεία πήγαν μια χαρά το τελευταίο καλοκαίρι, είχαμε αύξηση 10% του τουρισμού. Οι ξενοδόχοι είναι τα αγαπημένα παιδιά όλων των κυβερνήσεων. Τα παίρνουν όλα: Μικρότερο Φ.Π.Α., επιδοτήσεις στην κατασκευή των ξενοδοχείων, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, τι άλλο θα πάρουν, όλη την πίτα τη θέλουν για τον εαυτό τους; Σε ξενοδοχεία των Χανίων υπήρξαν μειώσεις και προβλήματα στην καταβολή μισθών, ενώ κάποιοι κακοί ξενοδόχοι δεν έχουν καταβάλει ακόμα το δώρο των Χριστουγέννων και κάποιους μισθούς. Καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν καταγγελίες. Παρόλο που είχαμε αύξηση των τουριστών, δεν είχαμε αύξηση θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι με 10ωρα - 12ωρα εργασίας κάλυψαν όλη την αύξηση των τουριστών. Την ίδια ώρα τα ξενοδοχεία συνεχίζουν να φέρνουν αλλοδαπούς, υποτίθεται για πρακτική εργασία, ωστόσο, δουλεύουν κανονικά με μειωμένους μισθούς, ενώ η Διεύθυνση Εργασίας δεν κάνει ελέγχους, δεν έχει προσωπικό ούτε καν αυτοκίνητο για να πάει σε ελέγχους', είπε ο κ. Μπαμιάκης.
Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διαδικασία επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία μέσα από το σωματείο. 'Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έρθουν στο σωματείο, γιατί, αν δεν το κάνουν μέσω του σωματίου, χάνουν όλα τα δικαιώματά τους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν μέχρι τις 29 Ιανουαρίου στο σωματείο μας, ώστε να γίνει η επαναπρόσληψή τους', κατέληξε.
Τη συνέλευση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου