Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012



ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Βαρυχειμωνιά
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 11-01-2012

Βαρυχειμωνιά από χθες και στο Νομό Χανίων. Αντιμέτωπες με τον χιονιά μέχρι και αύριο το βράδυ θα παραμείνουν οι ορεινές περιοχές σε υψόμετρο πάνω από 850 μέτρ. Χθες, χάρη στην άμεση επέμβαση μηχανημάτων της Περιφέρειας και των Δήμων, οι δρόμοι, τόσο προς Ομαλό, όσο και προς Σφακιά και Ανατολικό Σέλινο, άνοιξαν γρήγορα, ενώ σε δασοφύλακες, που είχαν εγκλωβιστεί στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού προχθές το απόγευμα, τα μηχανήματα της Περιφέρειας έφτασαν λίγο μετά τις 10 το πρωί.
'Από τις 6.25 το πρωί της Τρίτης τα μηχανήματά μας εκχιόνιζαν από τις Φώκιες και το Κεφάλι, πάνω από τους Λάκκους', εξηγεί ο κ. Τάσος Κουρουπάκης, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, τον οποίο και ακολουθούμε στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την περιοχή του Ομαλού με 4Χ4. Στο διάστημα της ανάβασης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο και δεν κρύβει την ανησυχία του για τους δύο δασοφύλακες. 'Εχουν ξύλα και φαγητό, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά όσο παραμένει ο δρόμος κλειστός δεν μπορώ να ησυχάσω', λέει. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν περάσει εδώ και αρκετή ώρα από τον δρόμο που οδηγεί στο οροπέδιο και ήδη, μετά τις 10 το πρωί, οι νιφάδες του χιονιού έχουν στρώσει τον δρόμο. Το 4Χ4 με δυσκολία κινείται στον παγωμένο δρόμο. 'Κανείς δεν πρέπει να ανέβει στον Ομαλό χωρίς αλυσίδες, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να κινηθεί ούτε βήμα', δηλώνει ο συνομιλητής μας. Φτάνοντας στο σημείο όπου βρίσκονται οι ταβέρνες στον Ομαλό διαπιστώνουμε ότι λιγοστοί τολμηροί που ακολούθησαν τα μηχανήματα κατάφεραν να φτάσουν σε αυτές και να δοκιμάζουν να ζεσταθούν στις ξυλόσομπες.
Αφού προσεγγίζουμε το Ξυλόσκαλο, συνεχίζουμε από τον Σελινιώτικο Γύρο προς το Ανατολικό Σέλινο. Τα μηχανήματα έχουν κάνει καλή δουλειά επιτρέποντας έστω και με δυσκολίες την κίνησή μας. Αλλα αυτοκίνητα δεν βλέπουμε μέχρι το Πέτρα Σελί, όπου συναντάμε τον τεχνικό των ανεμογεννητριών που ανεβαίνει για να δει αν όλα πάνε καλά.
'Η δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι στο τμήμα τεχνικού εξοπλισμού είναι εξαιρετική. Είναι από το πρωί εδώ και θα φύγουν μόνο όταν δεν θα μπορούν να εκχιονίσουν', αναφέρει ο κ. Κουρουπάκης. Λίγο μετά συναντάμε το γκρέιντερ με οδηγό τον Μανώλη Μπιτσάκη, ο οποίος επιστρέφει προς το οροπέδιο.
Λίγο πριν τον Σέμπρωνα βρίσκεται η μεγάλη μπουλντόζα με χειριστή τον Λεωνίδα Λυκάκη. Ενα μεγάλο τμήμα της πλαγιάς έχει καθιζήσει κλείνοντας το ρεύμα προς το Ανατολικό Σέλινο και η μπουλντόζα απομακρύνει τα χώματα. 'Μόλις τελειώσω θα πάω στον Φουρνέ, έτσι ώστε να ξεκινήσω και πάλι πρωί - πρωί', λέει ο χειριστής της.

ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ
Καθόλη τη διάρκεια της νύκτας το JCB του Δήμου Πλατανιά, με χειριστή τον Δημήτρη Μουτσάκη, συνέχισε τους εκχιονισμούς, όπως και την προηγούμενη βραδιά, προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος από τους Λάκκους προς τον Ομαλό. 'Κάνουμε μία προσπάθεια έτσι ώστε να μην αποκλειστεί τελείως το οροπέδιο', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο αντιδήμαρχος, κ. Μ. Σολιδάκης. Στην περιοχή υπήρξαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, λόγω της χιονόπτωσης, ακόμα και τις πρωινές ώρες σήμερα, ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν σχετικά γρήγορα.

ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ
Στο ύψος της Ιμπρου διεκόπη η κυκλοφορία τις πρωινές ώρες χθες, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα στον δρόμο που ενώνει Βρύσες και Χώρα Σφακίων. Με χωματουργικό μηχάνημα του Δήμου Σφακίων και άλλα μηχανήματα η συγκοινωνία αποκαταστάθηκε γρήγορα.

ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ
Στο τμήμα Πέτρα Σελί - Αγία Ειρήνη και στον Σελινιώτικο Γύρο εντοπίστηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα στην περιοχή του Ανατολικού Σελίνου. Πέρα από τα μηχανήματα της Περιφέρειας που δούλεψαν στην περιοχή, ενεργοποιήθηκαν και ένα γκρέιντερ και ένα JCB του Δήμου Καντάνου - Σελίνου. Οπως σημείωσε στα 'Χ.Ν.' ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για την περιοχή, κ. Ευτύχης Πυροβολάκης, 'μέχρι το απόγευμα της Τρίτης καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτό τον δρόμο. Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να είναι κλειστός πάλι λόγω της βραδινής χιονόπτωσης και θα ξεκινήσουμε και πάλι την προσπάθεια εκχιονισμού'.

ΣΤΟ ΞΥΛΟΣΚΑΛΟ
Απεγκλωβισμός δασοφυλάκων
Σε... αλπικές συνθήκες συναντάμε στις 11 περίπου το πρωί τους δασοφύλακες Γιώργο Σαρτζετάκη και Νίκο Ξενάκη. Βρίσκονται στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού από προχθές το μεσημέρι και θα παραμείνουν μέχρι τις 2 το μεσημέρι αύριο, που προβλέπεται η αντικατάστασή τους. Ετοιμάζουν το φαγητό της ημέρας και μας προσκαλούν μέσα στο φυλάκιο. Εμπειροι και οι δύο δεν έχουν ανησυχήσει για τον ολιγόωρο αποκλεισμό τους. 'Από τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε η χιονόπτωση και συνεχίζονταν καθόλη τη διάρκεια της νύκτας, όταν και αποκλειστήκαμε. Το ίδιο έγινε και τις πρωινές ώρες της Τρίτης μέχρι τις 10.20 το πρωί που έφτασαν τα μηχανήματα της Περιφέρειας και άνοιξαν τον δρόμο', μας λέει ο κ. Σαρτζετάκης.
Περιγράφοντάς μας την καθημερινότητα του φύλακα μας τονίζει πως ευθύνη τους είναι η προστασία της εισόδου του Εθνικού Δρυμού γύρω από την οποία κινούνται, ενώ η υπόλοιπη ημέρα τους έχει να κάνει με την προετοιμασία του φαγητού και την ξεκούραση μέσα στο φυλάκιο. 'Μέσα σε δύσκολες συνθήκες πολλές φορές προσπαθούμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Αποστολή μας είναι να μην επιτρέπουμε λεηλασίες και να μην κυνηγούν το αγριοκάτσικο, αυτό το περήφανο ζώο, χάρη στην ύπαρξη του οποίου και εμείς έχουμε δουλειά. Το προστατεύουμε για να μας προστατεύει και αυτό', λέει ο δασοφύλακας κ. Ξενάκης.

ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ
Βράχοι διέλυσαν αυτοκίνητο
Ενα Ι.Χ. αυτοκίνητο συνταξιούχου Χανιώτη, που βρισκόταν στον δρόμο που οδηγεί από τα Περιβόλια προς το Θέρισο, καταπλακώθηκε χθες το απόγευμα από πτώση βράχων και χωμάτων. 'Ο άνθρωπος είχε πάει να δει το κοπάδι του και από ύψος 500 μέτρων έπεσε μια τεράστια ποσότητα πετρών και χωμάτων με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να διαλύσει. Ευτυχώς ο άνθρωπος άκουσε τον θόρυβο, νόμισε ότι ήταν σεισμός και βγήκε από το όχημα και δεν έπαθε κάτι χειρότερο', δήλωσε ο κ. Τ. Κουρουπάκης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Μ.Υ.
Βελτίωση από Παρασκευή
Από την Παρασκευή αναμένεται η βελτίωση των καιρικών φαινομένων στην Κρήτη, ενώ για σήμερα και τις πρωινές ώρες αύριο αναμένεται συνέχιση των χιονοπτώσεων, ακόμα και σε ύψη κάτω των 1.000 μέτρων, λέει στα 'Χ.Ν.' ο διευθυντής Επιχειρησιακής Υποστήριξης και Μετεωρολογικών Παρατηρήσεων της Ε.Μ.Υ., κ. Μανώλης Λέκκας. 'Το βαρομετρικό χαμηλό παραμένει στάσιμο στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τροφοδοτεί τα νησιά -και ειδικά την Κρήτη- με αποτέλεσμα να έχουμε βροχές που είναι πιο έντονες, ειδικά στα βόρεια, ενώ χιόνια σημειώνονται και την Τετάρτη στις ορεινές ζώνες σε υψόμετρα μέχρι και κάτω από 1.000 μέτρα. Τα φαινόμενα φαίνεται να έχουν μεγάλη διάρκεια με μικρά διαστήματα ύφεσης. Οι άνεμοι θα είναι βοριάδες, που αναμένεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα στα πελάγη να φτάσουν τα 7 - 8 και κατά τόπους και 9 Μποφόρ και πιθανόν την Τετάρτη να προκληθούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Οι θερμοκρασίες θα κινηθούν από 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου και τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το πρωί της Πέμπτης. Μια τάση ύφεσης θα υπάρχει από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά με τη μετακίνηση του βαρομετρικού χαμηλού θα έχουμε εξασθένιση των βοριάδων, αλλά οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα 6 - 9 βαθμοί και βελτίωση του καιρού θα έχουμε ουσιαστικά από την Παρασκευή που θα γίνει πιο αισθητή το Σαββατοκύριακο', είπε ο μετεωρολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου