Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012


ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Πολλές προσφορές αλλά λίγα χρήματα
Από: Γιώργος Κώνστας και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 14-01-2012

Με γενναία ποσοστά, που ξεπερνούν το 50 με 60%, άρχισαν οι χειμερινές εκπτώσεις στα Χανιά πριν από την επίσημη έναρξή τους τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.
Τα 'Χ.Ν.' βρέθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και συνομίλησαν με καταναλωτές για το πώς βλέπουν τις τιμές και εάν θα προχωρήσουν σε αγορές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.
Κάποιοι από αυτούς χαρακτήρισαν ικανοποιητικά τα ποσοστά των εκπτώσεων, κάποιοι άλλοι εκτίμησαν πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής τους, ενώ ένα μεγάλο μέρος των πολιτών τόνισε πως, εξαιτίας της ανεργίας και των περικοπών στους μισθούς, δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Κοινή διαπίστωση, πάντως, ήταν πως φέτος, λόγω των οικονομικών δεδομένων, οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών δεν είναι πια οι ίδιες...

Μιχάλης: 'Να χαμηλώσουν κι άλλο οι τιμές'
Ικανοποιημένος από τα ποσοστά των εκπτώσεων στην τοπική αγορά δήλωσε ο Μιχάλης, που συναντήσαμε στην οδό Μουσούρων. Ωστόσο, όπως τόνισε, καλό θα ήταν, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τιμές να χαμηλώσουν ακόμα περισσότερο.
'Τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι μεγάλα, οι τιμές πιστεύω ότι είναι πολύ προσιτές για να ψωνίσει κάποιος καθώς στα περισσότερα καταστήματα είναι 40 - 50% κάτω. Βέβαια, καλό θα είναι, λόγω της κρίσης, να χαμηλώσουν λίγο ακόμα τις τιμές, ώστε να είναι πιο προσιτές και να μπορεί ο κόσμος να ψωνίζει από την τοπική αγορά', μας είπε ο Μιχάλης.

Γιώργος: 'Είμαι άνεργος έναν χρόνο, τι να ψωνίσω;'
Τη σκληρή όψη της πραγματικότητας μάς μετέφερε ο Γιώργος, όταν τον ρωτήσαμε εάν θα ψωνίσει φέτος στις εκπτώσεις.
'Αφού δεν έχουμε δουλειά, δεν ψωνίζουμε, ό,τι και να είναι τα ποσοστά των εκπτώσεων. Είμαι άνεργος έναν χρόνο και δεν βλέπω να γίνεται και τίποτα προς το καλύτερο', τόνισε.

Δημήτρης: 'Αναμενόμενα τα μεγάλα ποσοστά, αφού και οι μισθοί έχουν περικοπεί'
Δικαιολογημένα είναι για τον Δημήτρη τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων καθώς, όπως τόνισε, έχουν γίνει και μεγάλες περικοπές στους μισθούς.
'Τώρα που έχουν πέσει οι τιμές, ναι, κάτι θα αγοράσω. Τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι καλά γιατί μπορούμε να ψωνίζουμε φθηνότερα. Ομως και οι μισθοί έχουν κοπεί...', επεσήμανε ο Δημήτρης.

Σαράντος: 'Το θέμα είναι πόσο αντέχει η «τσέπη» του καταναλωτή'
Η οικονομική δυσπραγία έχει επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά, επισημαίνει ο Σαράντος, τον οποίο συναντάμε στην οδό Κυδωνίας, έξω από το Δημαρχείο, στο κέντρο της πόλης.
'Λίγα πράγματα ψωνίζουμε από την τοπική αγορά. Γιατί όσο και αν κατέβουν οι τιμές, το θέμα είναι τι έχει ο καθένας μέσα στην τσέπη του και αν μπορεί να αντεπεξέλθει. Τώρα, λόγω κρίσης, τα πράγματα είναι δύσκολα', υπογράμμισε.

Κυριάκος: 'Στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις'
Τις τοπικές επιχειρήσεις προτιμά για τις αγορές του, όπως μας είπε, ο Κυριάκος, τονίζοντας πάντως πως υπάρχουν περιθώρια για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές τους.
'Ψωνίζω από τα τοπικά καταστήματα, αλλά νομίζω πως, όσον αφορά τις τιμές τους, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Τα ποσοστά των εκπτώσεων, αν και είναι καλά, θεωρώ πως μπορούν να γίνουν και καλύτερα. Ο κόσμος πρέπει να στηρίζει την τοπική αγορά, διότι η οικονομία πηγαίνει εκεί που πηγαίνει εξαιτίας των πολυεθνικών. Προσωπικά τα προϊόντα που θα αγοράσω θα είναι κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης'.

Σοφία: 'Ακριβή η αγορά των Χανίων'
Δεν θα ψωνίσει στις εκπτώσεις, όπως μας είπε, η Σοφία, η οποία θεωρεί ακριβή την αγορά των Χανίων, σε σχέση με αυτήν της βόρειας Ελλάδας, από όπου κατάγεται.
'Αναγκαστικά ψωνίζω από την τοπική αγορά, διότι όλα τα προϊόντα μου φαίνονται αρκετά πιο ακριβά σε σχέση με τη βόρεια Ελλάδα από όπου κατάγομαι, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη. Τόσο τα τρόφιμα όσο και τα είδη ένδυσης, θεωρώ πως είναι ακριβά. Στις εκπτώσεις δεν θα ψωνίσω, γιατί έχω κάνει ήδη τις αγορές μου από εκεί (τη Θεσσαλονίκη), που στις εκπτώσεις είναι ακόμα πιο φθηνά. Η αγορά είναι μεγαλύτερη και επίσης έχει πιο συχνά περιόδους προσφορών', τόνισε η Σοφία.

Σταυρούλα: 'Προτιμώ την τοπική αγορά, όμως, οι τιμές είναι ακόμα ανεβασμένες'
Την προτίμησή της στα τοπικά καταστήματα για τις αγορές της εξέφρασε η κα Σταυρούλα. Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε πως οι τιμές παραμένουν υψηλές, γεγονός που δικαιολογεί τη λειτουργία ξένων αγορών.
'Προτιμώ την τοπική αγορά για τα ψώνια μου, αλλά νομίζω πως οι τιμές είναι ακόμα ανεβασμένες. Η τοπική αγορά δεν έχει γενναία ποσοστά εκπτώσεων, ίσως γι’ αυτό δουλεύουν και άλλες αγορές. Σε περιόδους εκπτώσεων συνήθως αγοράζω κάποια πράγματα, όπως ρούχα και παπούτσια, τα οποία ήδη είχα δει και επειδή ήταν αρκετά ακριβά περίμενα τη συγκεκριμένη περίοδο', ανέφερε.

Αρης: 'Αν έχω χρήματα, θα ψωνίσω'
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αρης, ο οποίος επισημαίνει ότι ο βασικός παράγοντας για να ψωνίσει φέτος στις εκπτώσεις είναι το να έχει χρήματα.
'Η αλήθεια είναι πως δεν έχω παρατηρήσει ακόμα τα ποσοστά των εκπτώσεων. Σίγουρα όλοι περιμένουμε αυτή την περίοδο για αγορές. Φέτος, όμως, θα ψωνίσω, εάν έχω χρήματα', τόνισε.

Πηνελόπη: 'Να μειωθούν κι άλλο οι τιμές'
'Καλά' χαρακτήρισε τα ποσοστά των φετινών χειμερινών εκπτώσεων η κα Πηνελόπη, η οποία, ωστόσο, εκτίμησε ότι οι τιμές των προϊόντων όσο περνάνε οι μέρες θα μειωθούν πολύ περισσότερο.
'Δεν έχω ψωνίσει ακόμη πολλά πράγματα, αλλά οι τιμές οπωσδήποτε είναι πολύ καλές. Πιστεύω ότι οι έχουν χαμηλώσει αρκετά. Βέβαια θεωρώ ότι οι τιμές θα κατέβουν κι άλλο λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που υπάρχει. Και έτσι πρέπει να γίνει για να βοηθήσουν τον κόσμο να ανταποκριθεί στις αγορές και η ύφεση να αντιμετωπιστεί. Συνήθως τη συγκεκριμένη περίοδο επιλέγω να αγοράσω περισσότερο είδη ένδυσης και υπόδησης», σημείωσε.

Ηλίας: 'Σχετικά καλές οι εκπτώσεις'
'Ναι, θα ψωνίσουμε στις εκπτώσεις', τόνισε ο Ηλίας, ο οποίος επεσήμανε ότι θα προτιμήσει τις αγορές ηλεκτρονικών προϊόντων.
'Σχετικά καλές μου φάνηκαν οι εκπτώσεις, από μια ματιά που έριξα στις βιτρίνες. Θεωρώ ότι οι τιμές θα «κατέβουν» κι άλλο τις επόμενες ημέρες των εκπτώσεων', τόνισε.

Στέλλα: 'Μεγάλες εκπτώσεις έως 50% πριν την επίσημη έναρξή τους'
'Βλέπω πως οι εκπτώσεις και οι προσφορές έχουν ήδη αρχίσει με ποσοστά άνω του 50%, πριν την επίσημη έναρξή τους. Τελικά από ό,τι φαίνεται (οι έμποροι) έπρεπε να έχουν λιγότερα κέρδη για να (βάλουν τέτοια ποσοστά) και να έχουν περισσότερη κίνηση', ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέλλα.
'Οσο για μας τους μισθωτούς, εάν μας μείνει κάτι από τα λεφτά που μας άφησαν να έχουμε, θα ψωνίσουμε. Προσωπικά θα αγοράσω κυρίως είδη ένδυσης», επεσήμανε.

Κατερίνα: 'Καλύτερα από άλλες χρονιές'
'Οι τιμές, τώρα που έχουν μπει οι εκπτώσεις, είναι προσιτές. Νομίζω πως φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα από άλλες χρονιές', μας είπε η Κατερίνα.

Μάνος: 'Μόνο τα απαραίτητα'
'Δεν θα ψωνίσω, διότι πρέπει να γίνουμε αντικαταναλωτικοί και να μην ψωνίζουμε παρα μόνο τα απαραίτητα', ήταν η 'άλλη' άποψη που εξέφρασε ο Μάνος, όταν τον ρωτήσαμε εάν θα κάνει αγορές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου