Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012


ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ
Κριτική στη Δημοτική Αρχή
Δημοσιεύθηκε στις: 21-01-2012

'Απογοητευτική' και 'αναποτε-λεσματική' χαρακτήρισε την πρώτη χρονιά της Δημοτικής Αρχής Χανίων ο επικεφαλής του συνδυασμού 'Χανιά Ανοικτή Πολιτεία', κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης.
Κάνοντας μια αποτίμηση των πρώτων βημάτων του νέου 'Καλλικρατικού Δήμου' ο κ. Αρχοντάκης επισήμανε -όταν ρωτήθηκε σχετικά από τα 'Χ.Ν.'- πως το μοναδικό επίτευμα του κ. Σκουλάκη είναι το... γκρέμισμα του Λιμενικού Περιπτέρου, ενώ αναφορικά με τη στάση του συνδυασμού του υπογράμμισε πως θα συνεχίσει 'τις εποικοδομητικές προτάσεις με γνώμονα το συμφέρον του χανιώτικου λαού, χωρίς λαϊκισμούς».
Ειδικότερα, ο κ. Αρχοντάκης στάθηκε σε 7 σημεία πάνω στα οποία επικέντρωσε την κριτική. Τα σημεία αυτά ανέλυσε διεξοδικά αναφέροντας, μεταξύ άλλων:
• Εγκατάλειψη των περιαστικών περιοχών: Η ενσωμάτωση μικρότερων Δήμων στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Χανίων, θα έπρεπε γίνει με σεβασμό στις ανάγκες και στον ανάλογο τρόπο, ώστε να μην βιώσει ο πολίτης τους την εγκατάλειψη που εξόφθαλμα μπορεί να διαπιστώσει σήμερα... Ουσιαστικά, ο Καλλικράτης προβλέπει τη μεταβίβαση κάθε είδους αρμοδιότητας στις μικρές κοινωνίες, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό ακριβώς που βιώνει σήμερα η περιφέρεια του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, την εγκατάλειψη. Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τα τοπικά προβλήματα από τους ανθρώπους της υπαίθρου, οι οποίοι βλέποντας τη συμμετοχή τους να συρρικνώνεται σε διακοσμητικό επίπεδο, απογοητεύονται και οι ίδιοι. Απόδειξη των παραπάνω, ήταν και η εισήγηση της πλειοψηφίας για αύξηση των ανταποδοτικών τελών στους περιαστικούς Δήμους σε ύψος έως και συν 140% επί των έως σήμερα υφισταμένων τελών, -έπεται και ανάλογη στο νερό-πρόταση την οποία απέρριψε και καταψήφισε συνολικά η μειοψηφία αν και την τελευταία στιγμή, η Δημοτική Αρχή, προσπάθησε να τη βελτιώσει.
• Έλλειψη Οργάνωσης Υπηρεσιών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη: ...Τα υφιστάμενα Δημαρχεία των Καποδιστριακών Δήμων δεν ενσωματώθηκαν με ένα συνολικό σχέδιο από την αρχή, με αποτέλεσμα οι δομές μονίμως να είναι ελλιπείς σε έναν Δήμο - συνένωση των επτά. Τα στελέχη που αδιαμφισβήτητα προέρχονται από τους Δήμους, φαίνονται εξαφανισμένα, κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται και καίριες υπηρεσίες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν στελεχωθεί, παραμένουν υποστελεχωμένες. Αρνητικό παράδειγμα οι Πολεοδομίες, οι οποίες παραμένουν διαιρεμένες έναν χρόνο μετά, αποτελώντας ένα ζεύγος αναποτελεσματικών -κατά τη μαρτυρία των ίδιων των υπαλλήλων τους- Υπηρεσιών, ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν μια ενιαία, πανίσχυρη δομή, τόσο σημαντική για την εποχή της κρίσης. Ακόμα και το απλούστερο όμως, μια ικανή τοπογραφική ομάδα, που τόσο έχει ανάγκη ο νέος Δήμος δεν αποτελεί προτεραιότητα του νέου Καλλικρατικού Δήμου, ενώ θα χρειαζόταν πολλές σελίδες, όσες και οι οργανικές μονάδες για να γίνει εκτενής αναφορά στα οργανωτικά ατοπήματα... οι συγκρούσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων της πλειοψηφίας είναι τόσο εμφανείς που εκτός του ότι επισκιάζουν τα ίδια τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, 'αναγκάζουν' στελέχη της μειοψηφίας να παρέμβουν προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.
• Έλλειμμα στη Υλοποίηση Τεχνικών Έργων: Η Δημοτική Αρχή υλοποιεί τα προγράμματα έργων που παρέλαβε από τις προηγούμενες επτά (7) Καποδιστριακές Δημοτικές Αρχές γεγονός αυτονόητο και φυσικά θεμιτό στο πλαίσιο του Καλλικράτη. Εκείνο που δεν είναι θεμιτό, είναι να ανακοινώνει πως παρέλαβε χρέη και ελλείμματα ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ από αυτούς. Η Δημοτική Αρχή, εννοούσε βέβαια τις δεσμεύσεις που είχαν οι επτά (7) συνενωθέντες Δήμοι, μειώνοντας έτσι επικοινωνιακά τις προσδοκίες των πολιτών για νέα έργα υποδομής. Παρ’ αυτά στο πρόγραμμα έργων του 2011 υπήρχαν αρκετά νέα έργα προς υλοποίηση. Δυστυχώς σχεδόν κανένα από αυτά δεν υλοποιήθηκε παρ’ όλο που όλα έχουν διαφημιστεί πολλάκις από τη Δημοτική Αρχή και αποτελούν δέσμευσή της. Αναμένουμε το τι θα υλοποιηθεί το 2012.
• Μηδενικές Αποτελεσματικές Παρεμβάσεις στην Κεντρική Εξουσία: Ο δήμαρχος Χανίων υπήρξε βουλευτής και κατά περιόδους υπουργός, τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια. Θα περίμενε λοιπόν κάποιος και εγώ προσωπικά, ότι θα είχε τη δυνατότητα να παρέμβει αποτελεσματικά στα κεντρικά όργανα για θέματα του Δήμου Χανίων, πόσο μάλλον όταν το κόμμα στο οποίο ανήκει και υπηρέτησε πιστά επί δεκαετίες, βρίσκεται στην εξουσία. Ο ίδιος, δε, χρησιμοποίησε κατ’ επανάληψη το εν λόγω 'πλεονέκτημα' κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επιταγή εντούτοις, που φάνηκε ότι δεν είχε κανένα αντίκρισμα. Θέματα όπως, το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, οι Αγιοι Απόστολοι, το παλαιό Νοσοκομείο, η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου κ.ά., όχι μόνο δεν εξελίχθηκαν θετικά, αλλά συνεχώς ανακυκλώνονται επικοινωνιακά από τον δήμαρχο μέσω συσκέψεων και συναντήσεων, δείχνοντας εν τέλει να έχουν βαλτώσει για τα καλά. Να θυμίσω, δε, ότι ο νυν δήμαρχος Χανίων θα γραφτεί στην ιστορία της πόλης, ως εκείνος κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του οποίου ιδρύθηκε και λειτούργησε Εφετείο στο Ηράκλειο, με τις ανάλογες συνέπειες για τα Χανιά και την τοπική οικονομία, γενικότερα. Φαίνεται ότι ο δήμαρχος, τον οποίο όλοι μας θέλαμε να επιδεικνύει την ισχύ του σε επίπεδο Υπουργείων προς χάριν του Δήμου μας, θα αρκεστεί στον τίτλο του κατεδαφιστή του Λιμενικού Περιπτέρου και περιστασιακά θα 'μπουκάρει' όπως ο ίδιος λέει σε ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης μας, οι οποίοι φαίνεται να διαφωνούν μαζί του ταράζοντας τα καλά μεθοδευμένα επικοινωνιακά του ύδατα.
• Έλλειψη Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ο ίδιος ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του αλλά και μετά, χρησιμοποίησε την εμπειρία του από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου, να πείσει τους πολίτες ότι κατά τη διάρκεια της μετέπειτα θητείας του, ο Δήμος θα επιδείξει ένα πραγματικό κοινωνικό πρόσωπο. Εκτός των εγκαινίων ενός ΚΑΠΗ το οποίο είχε δρομολογηθεί επαρκώς από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Θερίσου, τίποτα άλλο δεν έχει να επιδείξει στον εν λόγω τομέα. Αντί αυτού, κατήργησε ξενώνα αστέγων τον οποίο είχε δημιουργήσει η απελθούσα Δημοτική Αρχή Χανίων, το κοινωνικό παντοπωλείο στον πρώην Δήμο Νέας Κυδωνίας και εδώ ολοκληρώνεται η δραστηριότητά του στον τομέα αυτό.
Ο κ. Αρχοντάκης μίλησε και για το θέμα των αστέγων επισημαίνοντας πως «...η επί τρεις και άνω ώρες 'αντίστασης' και επίδειξης σκληρότητας του δημάρχου στην πρόταση του συνόλου της μειοψηφίας για λήψη μέτρων υπέρ των αστέγων, φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις του και τις 'μάχες' που ενδεχομένως θα απαιτηθούν για να υπάρξει ανάπτυξη και μέριμνα στα θέματα της πρόνοιας του Δήμου Χανίων.
• Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου: Εντονη ήταν η κριτική και για τη λειτουργία του Δ.Σ. 'παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προέδρου'. Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στον ίδιο τον δήμαρχο λέγοντας πως «προκαλεί την απαξίωση του οργάνου με τη διαπιστωμένη άγνοιά του σε πλήθος εισηγήσεων σε σημαντικά θέματα, γεγονός που αποδεικνύει περιορισμένη και αναποτελεσματική ενδοεπικοινωνία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά κυρίως έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πραγματικά προβλήματα που εκφεύγουν της επικοινωνιακής καμπάνιας που δείχνει να είναι η προτεραιότητα του Δημάρχου».
Ολοκληρώνοντας ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επισήμανε πως «η αναποτελεσματικότητα, η ατολμία και η αναστολή πρωτοβουλιών, αποτέλεσαν χαρακτηριστικά αυτής της Δημαρχιακής Αρχής, σε ποσοστό που ακόμα και οι έμπειροι στα αυτοδιοικητικά θέματα εξεπλάγησαν, με την επικοινωνιακή πολιτική να θριαμβεύει στον αντίποδα».

Νέα δήλωση Βιρβιδάκη
Συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με τον Μανώλη Σκουλάκη για το θέμα του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, έδωσε χθες με νέα δήλωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού 'Χανιά 21ος αιώνας' Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συνεπής στην προσφιλή της πρακτική 'άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" η Δημοτική Αρχή αναφέρεται στο τυπικό μέρος της δήλωσής μου που αφορά την ημερομηνία του απολογισμού (η οποία όπως παραδέχεται παραβιάζεται, αφού ο απολογισμός θα γίνει τον Φεβρουάριο ) και όχι στο ουσιαστικό που είναι η ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.
Για να προλάβω, δε, απάντηση στην ίδια λογική του αποπροσανατολισμού θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Σκουλάκη ότι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει κατά σειρά, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, το πρώτο μνημόνιο, τον 'Καλλικράτη' και τον κρατικό προϋπολογισμού του 2011. Δεν μπορεί λοιπόν να επικαλείται την λογική 'σκότωσα τον πατέρα μου, λυπηθείτε με, είμαι ορφανός'».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου