Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012


ΤΟΠΙΚΑ
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ
Παράνομες αμμοληψίες;
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 24-01-2012

Χωματουργικές εργασίες κάτω από την παλιά γέφυρα του Ταυρωνίτη αλλά και στις όχθες του ποταμού διαπιστώνει και καταγγέλει το Τοπικό Συμβούλιο Μάλεμε. Μια επίσκεψη στην περιοχή αποκαλύπτει την επέμβαση χωματουργικών μηχανημάτων σε διάφορα σημεία της ακτής κάτω από την παλιά γέφυρα του Ταυρωνίτη με τομές στο έδαφος και σωρούς από πέτρες και χώματα.
«Περνώντας από την περιοχή είδαμε ότι γίνονταν κάποιες εργασίες και κατεβαίνοντας διαπιστώσαμε παρεμβάσεις στις όχθες και στη γέφυρα του ποταμού Ταυρωνίτη. Εχουμε κοινοποιήσει την κατάσταση που αντικρίσαμε στον Δήμο Πλατανιά και αυτός είναι ο αρμόδιος να βρει τι πρέπει να γίνει.
Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να το αναδείξουμε», τόνισε μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μάλεμε κ. Απόστολος Παρασκάκης.
Ο κ. Παρασκάκης ζήτησε άμεσα να διερευνηθεί τι είδους εργασίες γίνονται, αν γίνονται παράνομες αμμοληψίες, αν ο χώρος είναι ιδιωτικός ή αν είναι δημόσιος και να ξεκαθαρίσει το καθεστώς της περιοχής. Σημειώνεται ότι η οριογραμμή του ποταμού Ταυρωνίτη έχει επικυρωθεί με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία και δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης την 1η Ιουνίου του 2009.
Η οριοθέτηση γίνεται με βάση συγκεκριμένα τοπογραφικά.
Οι παράνομες αμμοληψίες στον Ταυρωνίτη, ένα θέμα που καταγγέλεται εδώ και χρόνια και έχει προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο φυσικό περιβάλλον.
Χαρακτηριστικά:
• Εχει διαπιστωθεί από το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης ότι η διάβρωση των ακτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις παράνομες αμμοληψίες που δεν επιτρέπουν την ενίσχυση της ακτογραμμής από τα φερτά υλικά που κατεβάζουν τα ποτάμια.
• Η συνεχής αφαίρεση άμμου αλλά και χαλικιού έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη σταθερότητα της γέφυρας, αφού έχουν αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό τα θεμέλιά της.
«Eίναι κρίμα αυτός ο ιστορικός χώρος, το σημείο όπου έγιναν μάχες ενάντια στους Ναζί το 1941, που σκοτώθηκε κόσμος, που έχει μια εξαιρετική φυσική ομορφιά να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα. Εμείς θα θέλαμε να αναβαθμιστεί η περιοχή εδώ, να γίνουν μονοπάτια, περιπατητικές διαδρομές, να αλλάξει όψη», είπε ο κ. Παρασκάκης.
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, μετά από καταγγελίες πολιτών, η Δημοτική Αστυνομία Πλατανιά είχε προχωρήσει σε αναφορές σε όλες τις αρμόδιες και συναρμόδιες Υπηρεσίες: ΔΕΣΕ και Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών για τη γέφυρα, Α.Τ. Γαλατά, Α.Τ. Βουκολιών, Λιμεναρχείο Χανίων για τις αμμοληψίες, Εισαγγελία για τον ίδιο λόγο, Κτηματική Υπηρεσία, ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης για την προστασία της δημόσιας έκτασης χωρίς -μέχρι στιγμής- να υπάρχει κάποια ενημέρωση για συλλήψεις, κυρώσεις και αποκατάσταση των βλαβών που έχουν καταγραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου