Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012


ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Αναζήτηση λύσης για το νεκροταφείο
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 23-01-2012

Σε κορεσμό έχουν περιέλθει τα νεκροταφεία σε περιοχές του Αποκόρωνα, στις οποίες ο πληθυσμός τριπλασιάστηκε την τελευταία 10ετία, μετά τη μετανάστευση πολλών αλλοδαπών από ευρωπαϊκές χώρες.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο στον οικισμό της Πλάκας και όταν το Τοπικό Συμβούλιο προσπάθησε να το αντιμετωπίσει, βρέθηκε στα Δικαστήρια! Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Αποκορώνου αναζητά λύσεις στο πρόβλημα με τη δημιουργία ενός νεκροταφείου ειδικά για τους ξένους κατοίκους της περιοχής που δεν έχουν τάφους στην ιδιοκτησία τους, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να μπορεί να ανακοινωθεί κάτι επίσημα.
'Στην Πλάκα από το 1999 ο πληθυσμός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί με ξένους που ήρθαν στον τόπο μας, τον αγάπησαν και έμειναν. Πολλοί, όμως, είναι συνταξιούχοι, μεγάλης ηλικίας, με αποτέλεσμα το νεκροταφείο να μην επαρκεί. Ενα νεκροταφείο που δεν επαρκούσε ούτε για τους ντόπιους', δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλάκας, κ. Νικήτας Παΐζης. Από τις αρχές κιόλας της δεκαετίας του ’90 η τότε κοινότητα είχε φροντίσει να βρεθεί χώρος δίπλα στο υπάρχον νεκροταφείο για την επέκτασή του. Οι πρώτες εργασίες στο τμήμα αυτό των 200 τ.μ. ξεκίνησαν το 1998. 'Η νομοθεσία απαιτεί άδεια από την Πολεοδομία, αλλά και περιβαλλοντικούς όρους, που ορίζουν ότι το νεκροταφείο δεν μπορεί να βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση από τα 250 μέτρα από τα σπίτια, κάτι που δεν ισχύει στο χωριό μας καθώς με τον καιρό κτίστηκαν σπίτια γύρω - γύρω σε κοντινή απόσταση. Ομως εδώ υπάρχει ένα θέμα με τη νομοθεσία. Οταν ήδη υπάρχει νεκροταφείο με 200 τάφους και κάνεις επέκταση για άλλους 10, μολύνουν οι 10, για τους οποίους ζητάνε περιβαλλοντικούς όρους και δεν μολύνουν οι ήδη υπάρχοντες; Προσπάθησε και η πρώην Κοινότητα και μετά ο Δήμος Βάμου να βγάλουν άδεια επέκτασης, αλλά ήταν αδύνατο. Ολες οι Υπηρεσίες μας... έκλειναν το μάτι να κάνουμε σιωπηρές επεκτάσεις καθώς το ίδιο έκαναν και σε άλλα χωριά. Ωστόσο, υπήρχε μία καταγγελία από έναν γείτονα με αποτέλεσμα για μία επέκταση 200 τ.μ. να καταδικαστώ με βαρύτατο πρόστιμο και 6μηνη φυλάκιση', εξηγεί ο κ. Παΐζης.
Σημειώνεται πως ελλείψει τάφων, όταν πεθαίνει, ειδικά κάποιος ξένος και το θέμα πάει στον εισαγγελέα για την ταφή του, ο εισαγγελικός λειτουργός ακολουθώντας τη νομοθεσία επιβάλλει να του βρεθεί οπωσδήποτε τάφος στο χωριό όπου ζούσε. 'Αντε τώρα να βρεις τάφο, όταν όλοι είναι ιδιόκτητοι! Κάναμε λοιπόν την επέκταση, κάτι που ήθελε και πίεζε όλο το χωριό και δόθηκε μία ανάσα στην περιοχή. Η επέκταση έγινε για το δημόσιο συμφέρον, ωστόσο, το Δικαστήριο με καταδίκασε', αναφέρει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου.
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση πολλών κατοίκων της Πλακάς.
'Αν δεν γινόταν η επέκταση του νεκροταφείου, δεν ξέρω τι θα κάναμε. Θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα', σημειώνει ο κ. Γιώργος Kουμανδράκης, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια του Τοπικού Συμβουλίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σήφης Παπαντωνάκης. 'Το χωριό είχε πρόβλημα και πριν με το νεκροταφείο πόσω δε μάλλον μετά την αύξηση του πληθυσμού. Εδώ και δεκαετίες είχε βρεθεί ο χώρος για τη μεταφορά του νεκροταφείου, αλλά οι ίδιοι οι τοπικοί άρχοντες αντέδρασαν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στον κορεσμό του υπάρχοντος χώρου. Ο Δήμος πρέπει να εξετάσει το πρόβλημα και να δώσει άμεσα λύση', λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου