Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

Αγροτική ενότητα σε επίπεδο βάσης και όχι κομματικών ηγεσίων
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μόνη διέξοδος, απέναντι στον κατήφορο που έχει οδηγηθεί το αγρότικο είσοδημα, είναι η δημιουργία ενός μαχητικού αγροτικού κινήματος. Για τούτο, σημαντική προϋπόθεση αποτελεί η αφύπνιση της φτωχομεσαίας αγροτιάς η οποία εδώ και πολύ καιρό αδυνατεί να ορθώσει το ανάστημα της. Μεγάλη ευθύνη για τον εφησυχασμό των αγροτών στο νομό μας και την καταρράκωση της αγωνιστικής τους διάθεσης, έχει η μέχρι πρότινος ηγεσία της ομοσπονδίας η οποία ασκώντας ανοιχτά κυβερνητικό συνδικαλισμό έδρασε πυροσβεστικά απέναντι σε κάθε σπινθήρα αμφισβήτησης της πολιτικής του υπουργείου. Δυστυχώς όμως από ότι και πρόσφατα φάνηκε άμοιρη ευθυνών για την αδυναμία συγκρότησης ενός πραγματικά αγωνιστικού μετώπου, δεν είναι ούτε η συνδικαλιστική οργάνωση που ελέγχεται από το ΚΚΕ, η γνωστή ΠΑΣΥ. Για την κριτική αυτή αφετηρία αποτελεί η στάση της κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης το περασμένο Σάββατο όπου η ηγεσία της ΠΑΣΥ πεισματικά αρνήθηκε να συζητήσει κάθε πρόταση που τέθηκε από τους συνευρισκόμενους μένοντας απόλυτα προσηλωμένη στην αρχική της θέση. Δίχως σκοπός να είναι η αντιπαράθεση με τη στενοκέφαλη στάση της ΠΑΣΥ και με μεγάλη διάθεση σε ότι από δω και πέρα γίνει να υπάρξει σε επίπεδο βάσης συνεργασία με τον κόσμο που τη στηρίζει, σημαντικό κρίνεται να δοθούν μερικές διευκρινήσεις.
Η απόφαση η οποία πάρθηκε μετά από 5 ώρες έντονου διαλόγου (που από ότι φαινόταν δεν θα κατέληγε πουθενά) ήταν να συστηθεί μια επιτροπή ανοιχτή προς κάθε αγωνιζόμενο αγρότη η όποια θα αναλάμβανε το έργο να οργανώσει γενικές συνελεύσεις σε κάθε χωριό κατά τις οποίες μετά από ελεύθερες τοποθετήσεις και διάλογο από την αρχή θα εκλεχτούν οι αντιπρόσωποι για την ομοσπονδία. Οι ήδη εκλεγμένοι είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά, λόγω του θολού τοπίου και της έλλειψης μαζικότητας κατά εκλογικές διαδικασίες, θεωρούνται άκυροι(αυτό δεν σημαίνει οτι ήταν και παράνομοι). Περαιτέρω η υπάρχουσα ηγεσία παραιτείται και μια προσωρινή διοικούσα αναλαμβάνει δίχως καμία όμως πολιτική ευθύνη και με μόνη υποχρέωση να οδηγήσει με ομαλότητα την ομοσπονδία στις εκλογές. Τα παραπάνω έγιναν δεκτά από την παρελθούσα διοίκηση μετά από μεγάλη πίεση, όχι όμως και από την ΠΑΣΥ η οποία θεωρεί ότι στην διοικούσα πρέπει να είναι μόνο οι δικοί της αντιπρόσωποι καθώς κατά τη γνώμη της είναι και οι μόνοι νόμμιμοι. Απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό, και με ορατό το ενδεχόμενο της εγκληματικής απραξίας για άλλη μια φορά, αποφασίστηκε δίχως τα μέλη της ΠΑΣΥ να προχωρήσει η συνέλευση στο προαναφερθέν σχέδιο. Η ΠΑΣΥ υπερασπίζοντας την καθαρότητα της προχώρησε από μόνη της σε δίκη της διοικούσα . Αυτά προς γνώση κάθε αγρότη και εργαζόμενου της πόλης καθώς πολλοί καλοθελητές , ήδη έχουν εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών που καθόλου έχει να προσφέρει στην αγωνιστική ενότητα του αγροτόκοσμου σε αυτές τις δύσκολές εποχές.
Κρίνουμε το γεγονός ότι δέχτηκε ένα σημαντικό χτύπημα ο τρόπος με τον όποιο μέχρι σήμερα εκλέγονταν η ηγεσία της ομοσπονδίας ως ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος στο νομό μας προς μια αγωνιστική κατεύθυνση ενάντια στο κλίμα εφησυχασμού αλλά και διάσπασης που συνειδητά προωθείται από μερικούς. Είναι η ευκαιρία, ώστε σε κάθε χωριό να δοθεί η μάχη για πραγματικούς συλλόγους και όχι κενές σφραγίδες , η μάχη της δημοκρατίας των γενικών συνελεύσεων που θα συσπειρώσει τους αγρότες και θα τους μετατρέψει σε πραγματικούς κυρίαρχους της μοίρας τους. Σε αυτή τη μάχη ο εχθρός είναι οι δυνάμεις της αγοράς και οι υπηρέτες τους στην εξουσία οι οποίοι στα πλαίσια της αγωνιστικότητας ζητούν ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια και ακόμα πιο φτηνά προϊόντα εξαπολύοντας μια συνολική επίθεση απέναντι στην φτωχομεσαία αγροτιά, στο περιβάλλον αλλά και στην ποσότητα και ποιότητα τροφής των εργαζομένων. Σε αυτή τη μάχη όπου μέρα με τη μέρα ξεκληριζόμαστε δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιχαρακωνόμαστε πίσω από την υποτιθέμενη ορθότητα των απόψεων μας. Κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα ούτε και χρειάζεται να κάνει συμβιβασμούς στην ιδεολογία του, αρκεί ασφαλώς οι πρακτικές του να μην στρέφονται ενάντια στο διάλογο και την δημοκρατία. Για αυτό λοιπόν καλούμε κάθε έντιμο βιοπαλαιστή της υπαίθρου, που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της εποχής και τη σημασία που έχει ενωτικά να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που μας διώχνουν από τη γη που μας θρέφει, να συμπορευτεί μαζί μας στο από τα κάτω χτίσιμο των επιτρόπων που θα βγουν στα χωριά για να συστήσουν τους πρωτοβάθμιους αγροτικούς συλλόγους. Συλλόγους αχειραγώγητους και μαχητικούς, μακριά από ιδιοκτησιακές λογικές και κομματικά παιχνίδια, συλλόγους που θα χαράξουν το δρόμο της αντίστασης για τη φτωχομεσαία αγροτιά.

ΥΓ. Θεωρούμαι ότι η πρωτοβουλία για διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΠΑΣΥ είναι σε σωστή κατεύθυνση. Θα έπρεπε από καιρό να έχει παρθεί και υλοποιηθεί από την πρώην ηγεσία της Ομοσπονδίας αν δεν έπαιζε το ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ολοι οι αγρότες θα πρέπει να στηρίζουν τέτοιες κινήσεις.

Για την Ανεξάρτητη κίνηση Αγροτών- Γιώργος Πρεκατσάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου