Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΛΟΣ 2011



ΣΤΟ ΜΑΛΕΜΕ
Φαντασμαγορική τελετή
Δημοσιεύθηκε στις: 23-05-2011

Με μια φαντασμαγορική τελετή, στην οποία κυριάρχησε η επίδειξη από το F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στο Μάλεμε του Δ. Πλατανιά οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.
Δεκάδες βετεράνοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία με τις οικογένειές τους αλλά και χιλιάδες κόσμου απότισαν φόρο τιμής στους πεσόντες και σ’ εκείνους που πολέμησαν τους Ναζί κατακτητές.
Στα καθιερωμένα δρώμενα προστέθηκε μια επίδειξη από το αεροσκάφος της 'Demo Team' της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο σμηναγός Μανώλης Καραχάλιος ενθουσίασε το κοινό πραγματοποιώντας παράτολμους ελιγμούς (Cuban 8, 4 Point Roll, 9g turn, Max climb with rolls κ.ά.) σε υψηλές ταχύτητες και εισέπραξε επευφημίες και χειροκροτήματα.
Ακολούθησε δρώμενο με άνδρες, γυναίκες, παιδιά με παραδοσιακές ενδυμασίες να στεφανώνουν την ειρήνη και να απελευθερώνουν περιστέρια, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με άγημα της Σχολής Ευελπίδων, το οποίο και πραγματοποίησε ασκήσεις ακριβείας.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο αναπλ. υπουργός Αμυνας, κ. Π. Μπεγλίτης, ενώ τις ξένες Αρχές οι κ. Γουέιν Μαπ υπουργός Αμυνας Ν. Ζηλανδίας, Αντονι Μόρφετ αμυντικός ακόλουθος Μ. Βρετανίας και Μάικλ Οπι επιτετραμμένος της αυστραλιανής Πρεσβείας.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Μπεγλίτης αφού τόνισε πως 'το θάρρος εκείνων που πήραν την απόφαση να δώσουν έναν άνισο αγώνα και ετόλμησαν τα ατόλμητα, συνέβαλε τα μέγιστα στο εθνικό κεφάλαιο τιμής και υπερηφάνειας διακηρύσσοντας συνάμα ότι η ελευθερία δεν υπάρχει ως σταθερή κατάσταση, μόνιμο και εξασφαλισμένο αγαθό αλλά ως αδιάκοπη και επίμοχθη διαδικασία', συνέδεσε το χθες με το σήμερα. 'Σήμερα' είπε 'ζητείται κάτι περισσότερο από όλους μας, κάτι περισσότερο από αυτή και μόνο την ψυχική στάση της ικανοποιήσεως για την ιστορία της χώρας για τα επιτεύγματά της στο παρελθόν'.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γ. Μαλανδράκης, υπογράμμισε πως 'επέτειοι σαν την σημερινή καταδεικνύουν ότι ο λαός αυτός διαθέτει τεράστιο και ανεξάντλητο ψυχικό σθένος και μπορεί, αν το θελήσει, να βγει για άλλη μια φορά νικητής! Ας αξιοποιήσουμε, για μια ακόμη φορά, τα ψυχικά και πνευματικά χαρίσματα του λαού μας, το θάρρος, το πείσμα, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο, την επινοητικότητα, την πρωτοποριακή σκέψη, την αποφασιστικότητα και τον πολιτισμό μας'. Τέλος, στον δικό του χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Α. Βουλγαράκης, ανέφερε ότι: '70 χρόνια μετά γιορτάζουμε κάτω από δύσκολη συγκυρία τον ηρωικό αγώνα των προγόνων μας, αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής. Αλλά η σημερινή συγκυρία καθιστά τις φετινές εκδηλώσεις υπόθεση ζωτικής σημασίας για εμάς. Τις καθιστά ανάγκη ζωής'.
Το 'παρών' έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές, οι βουλευτές Χανίων, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου