Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ


ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας
Δημοσιεύθηκε στις: 11-05-2011

Πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας αντιμετωπίζει ο Δήμος Πλατανιά καθώς μέσα στο επόμενο 7μηνο θα πρέπει να έχει ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις 3,2 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που στα ταμεία του βρίσκονται περίπου 900.000 ευρώ.
Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Πλατανιά, που παρουσιάσθηκε από ορκωτούς λογιστές η απογραφή των οικονομικών στοιχείων του νέου Δήμου, όπως προέκυψε από τη συνένωση των τεσσάρων Δήμων Κολυμπαρίου, Βουκολιών, Μουσούρων, Πλατανιά. Πάντως ο δήμαρχος, κ. Γ. Μαλανδράκης, τόνισε πως θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν οι ανείσπρακτες οφειλές προς τον Δήμο και δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής ο νέος Δήμος παρέλαβε από τα ταμεία των 4 συνενούμενων Δήμων 1,1 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 150.000 ευρώ είναι δεσμευμένα και αφορούν συγκεκριμένη χρήση. Οι υποχρεώσεις του Δήμου στο σύνολό τους (αφαιρώντας έργα που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα 'Πράσινη Ανάπτυξη' και το ΕΣΠΑ) και αφορούν ίδιους πόρους και είναι συμβασιοποιημένα και δεν μπορεί ο Δήμος να αναιρέσει, φτάνουν τα 3,2 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αφορούν πληρωμές σε προμηθευτές, εργολάβους, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά.
Τα δάνεια που παραλαμβάνει ο νέος Δήμος και πρέπει να αποπληρώσει είναι 2 εκατ. ευρώ. H επιχορήγηση που παίρνει ο Δήμος αρκεί για να καλύψει τις δαπάνες του προσωπικού και τα λειτουργικά του έξοδα.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Οι απαιτήσεις που θα πρέπει να εισπράξει ο Δήμος Πλατανιά και έχουν να κάνουν, κυρίως, με τέλη ύδρευσης κ.ά., φτάνουν τα 900.000 ευρώ και αφορούν την τελευταία πενταετία και για ορισμένες περιπτώσεις ακόμα περισσότερο! Υπάρχουν, επίσης, πάρα πολλά τέλη παρεπιδημούντων που δεν έχουν βεβαιωθεί και φτάνουν στα 600.000 ευρώ για τον παλιό Δήμο Πλατανιά και 100.000 ευρώ για το Κολυμπάρι.
'Το κυριότερο πρόβλημα θα είναι η ταμειακή μας ρευστότητα, οι υποχρεώσεις των 3,2 εκατ. ευρώ είναι απαιτητές μέσα στο επόμενο 7μηνο για έργα εκτελεσμένα. Δεν προτιθέμεθα να αυξήσουμε δημοτικά τέλη, αλλά για να μιλήσουμε για ισονομία, οι Υπηρεσίες μας θα έχουν συγκεκριμένη οδηγία για να δουν ποιες είναι οι οφειλές, να εξατομικευτούν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις -σε αυτή τη φάση- και στη συνέχεια να σταλούν αυτές οι απαιτήσεις εκεί που πρέπει να σταλούν είτε για ύδρευση, άρδευση, τέλη παρεπιδημούντων. Αυτό θα βοηθήσει να μην πάμε σε κάποια σκέψη, που δεν υπάρχει τώρα, αύξησης των δημοτικών τελών', ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης.
Η απογραφή ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με την παράταξη του κ. Νικηφοράκη να δηλώνει 'παρών'. Ο κ. Αγοραστάκης αναφερόμενος στα στοιχεία των συνενούμενων Δήμων μίλησε για καθεστώς κακοδιαχείρισης και τόνισε την ανάγκη 'της ακριβούς, λεπτομερούς και αναλυτικής διαχείρισης των οικονομικών'. Από τη μεριά του ο κ. Νταγκουνάκης ανέφερε πως 'αυτός είναι ο «Καλλικράτης»· σε αυτήν την κατάσταση φέρνει τους Δήμους και δίνει οδηγίες για τον τρόπο εύρεσης των χρημάτων που λείπουν από τους Δήμους με πρόσθετη φορολογία του λαού της περιοχής'. Ο τέως δήμαρχος, κ. Τσαγκαράκης, αμφισβήτησε τα οικονομικά στοιχεία για τον 'Καποδιστριακό' Δήμο Πλατανιά, λέγοντας πως το πραγματικό ποσό που οφείλει είναι πολύ μικρότερο, ενώ είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσό που οφείλει ο Δήμος Μουσούρων. Απαντώντας στον τέως δήμαρχο ο αντιδήμαρχος κ. Σολιδάκης τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και ότι τα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι ο Δήμος Μουσούρων είχε πλεόνασμα.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΛΕΜΕ
Με ομόφωνο ψήφισμα του το Δ.Σ. Πλατανιά επαναφέρει το αίτημα της παραχώρησης του αεροδρομίου στον Δήμο 'ευελπιστώντας στην οριστική ικανοποίησή του με την απόδοση των χώρων αυτών στην τοπική κοινωνία'.

Απόρριψη αιτήματος 'Λούης Α.Ε.'
Στην απόρριψη του αιτήματος της εταιρείας 'Λούης Α.Ε.', ιδιοκτήτριας του ομώνυμου ξενοδοχείου στο Μάλεμε, προχώρησε το Δ.Σ. Πλατανιά. Οπως ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης η επιχείρηση από τον Μάιο του 2010 είχε υποβάλει αίτημα στον τότε Δήμο Πλατανιά για μείωση των δημοτικών τελών του ξενοδοχείου στο ύψος των κατοικιών και για πληρωμή τους για 5μηνο και όχι για 8μηνο που ισχύει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο το προηγούμενο Δ.Σ. δεν πήρε απόφαση και ο τότε δήμαρχος αρκέστηκε σε ένα έγγραφο προς τη διοίκηση της επιχείρησης που απέρριπτε το αίτημά της. Η τελευταία προσέφυγε σε επιτροπές που ελέγχουν τη δημόσια διοίκηση, που αποφάσισαν ότι δεν τηρήθηκε η σωστή διαδικασία από πλευράς του Δήμου Πλατανιά (δεν υπήρξε απόφαση του Δ.Σ.) και τώρα ζητά να της επιστραφούν αναδρομικά 80.000 ευρώ και να πληρώνει δημοτικά τέλη για 5 μήνες αντί για 8 μήνες. Ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε πως δεν έκανε δεκτό το αίτημα της 'Λούης Α.Ε.' και ότι ελέγχθηκε από Υπηρεσίες του Δήμου και διαπιστώθηκε ότι το ξενοδοχείο λειτουργεί πέραν του 5μήνου, ενώ στο αίτημα του Δήμου να του σταλούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού κ.λπ. το ξενοδοχείο δεν ανταποκρίθηκε. Παράλληλα, μίλησε και για καταγγελίες σε βάρος του από μεριάς της επιχείρησης στον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ομόφωνα το Δ.Σ. απέρριψε το αίτημα της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου