Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΠΑΖΑΡΙ ΒΟΥΚΟΙΩΝ 2011






ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ


Μεγάλη Παρασκευή...μεγάλη κοσμοπλημμύρα



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Μεγάλη Παρασκευή...μεγάλη κοσμοπλημμύρα για άλλη μια χρονιά στις Βουκολιές. Η κωμόπολή ήταν και φέτος το επίκεντρο με το καθιερωμένο παζάρι που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, με είδη ρουχισμού και υπόδησης, με τρόφιμα κάθε είδους, είδη δώρων αλλά και τραπέζια με νηστήσιμα ήταν απλωμένα σε όλο το μήκος και το πλάτος της κεντρικής πλατείας και στον κεντρικό δρόμο.
Μικροί και μεγάλοι, από τα Χανιά, άλλα μέρη της Κρήτης, επισκέπτες από την Αθήνα αλλά και ξένοι τουρίστες βρέθηκαν έστω και για λίγο ανάμεσα στο πολύβουο πλήθος προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους, να ανταλλάξουν χρόνια πολλά και κουβέντες και να κάνουν το...παζάρι τους.
"Συμμετέχουμε κάθε χρόνο γιατί το παζάρι αυτό είναι πλέον θεσμός. Θέλουμε να δείξουμε και να προωθήσουμε τα Κρητικά προϊόντα και τα τυροκομικά μας προϊόντα" ανάφερε οκ. Κωστάκης, πρόεδρος του συλλόγου τυροκόμων. Ο ίδιος επισημανε πως "παρόλο που ο κόσμος ζορίζεται και υπάρχει και ένα πρόβλημα οικονομικό, αναλογικά αγοράζει. Ειδικά η γραβιέρα που είναι αναγκαία για το τραπέζι και δεν λείπει από το Πάσχα προσπαθούμε με τις τιμές που την δίνουμε να μην φεύγει από το τραπέζι".
Λίγο πιο πέρα ένας μικρός πάγκος διαθέτει νηστήσιμα εδέσματα στο χέρι. "Εχουμε μερίδα καλαμαρακια 5 ευρώ στη σακούλα και καλαμπόκι 2 ευρώ. Είναι νηστίσιμα και οι πελάτες τα προτιμάνε για αυτήν την ημέρα" αναφέρει ο κ. Σταύρος Μπερνιδάκης.
Την τιμητική τους έχουν και τα καθαρά αγροτικά προϊόντα. Ο Γιώργος από τα Σφακιά λέει ότι διατίθενται σε χαμηλές τιμές αλλά παρόλα αυτά οι πελάτες είναι λίγο διστακτικός. "Εχω σαλιγκάρι, το δουλεύω στα 5 ευρώ και είναι αγορασμένο στα 4,5 ευρώ, 1.10 την πατάτα Μαλίων και την αγόρασα 0,85, το σταμναγκάθι που είναι αγορασμένο στα 2,80 το δίνω 3,50 ευρώ. Οι τιμες είναι πολύ καλές αλλά υπάρχει μεγάλη κρίση, ο κόσμος κοιτάζει, βλέπει, θέλει να πάρει αλλά στο τέλος φεύγει" αναφέρει.
"ΤΑΠΑ ΤΗΣ ΜΕΘΙΑΣ"
Καφενεία και καφετέριες, εστιατόρια και όχι μόνο έχουν στρώσει τραπέζια. Σερβίρονται κυρίως χοχλιοί, αλλά και γαρίδες, άφθονα λαχανικά, νηστίσιμα τα περισσότερα. Στα ποτήρια, κρασί, τσικουδιά αλλά και μπύρα.
"Είναι η τέταρτη χρονιά που ερχόμαστε με την παρέα μου και θα γίνουμε τάπα της μεθιάς" λέει ο Γιάννης Τσιχλάκης από τους Κάμπους. Μαζί με τους υπόλοιπους της παρέας πίνουν μπύρες και περνανε καλά." Σήμερα δεν κάνουμε κράτει στο ποτό" λένε, με εξαίρεση έναν ο οποίος και θα οδηγήσει για την επιστροφή.
"Το έχουμε κάνει και εμείς θεσμό.Να μαζευόμαστε οι φίλοι να τρώμε τα νηστίσιμα μας και να πίνουμε τα κουπάκια μας" συμπληρώνει ο Μιχάκης Τσακίρης που μαζί με το φίλο του Νεκτάριο από το Πατελάρι συμμετέχουν στο παρεάκι.
Λίγο παραπέρα ο Νίκος και ο Γιώργος πίνουν το κρασάκι τους, ξανοίγουν τον κόσμο που πάει και έρχετε, χαιρετούν γνωστούς και φίλους, λένε τα δικά τους. "Για αυτό εξάλλου είναι το παζάρι των Βουκολιών. Για αυτές τις μικρές καθημερινές απολαύσεις".






Και κόμποστ από τη ΔΕΔΙΣΑ

ΛΕΖΑΝΤΑ
Οι εργαζόμενοι και η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ ενημέρωσαν τον κόσμο για το κομπόστ που παράγεται στο εργοστάσιο της επιχείρησης.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες περίπτερα και αυτός της ΔΕΔΙΣΑ στο οποίο γίνονταν ενημέρωση για το κόμποστ που παράγεται στο εργοστάσιο μηχανιικής διαλογής και κομποστοποίησης και το οποίο διατίθεται στην τοπική αγορά.
"Συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό το κοινωνικό γεγονός με αφορμή τη σημερινή "παγκόσμια ημέρα της μάνας γης". Την γη μας την έχουμε πικράνει και την έχουμε αγνοήσει όλοι μας και είμαστε εδώ για να το υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε ότι πρέπει να την στηρίξουμε, να την φροντίσουμε και να μην την καταστρέφουμε" ανάφερε η πρόεδρος της διαδημοτικής επιχείρησης κ. Θ. Μυλωνάκης.
Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ενημέρωναν τον κόσμο για το κόμποστ. Οι πολίτες άκουγαν με πολύ ενδιαφέρον και πολλοί ήταν εκείνοι που το έπαιρναν προκειμένου να το αξιοποιήσουν. "Ο κόσμος από τα Χανια γνωρίζει τον κόμποστ, οι υπόλοιποι όχι τόσο. Για αυτό και είμαστε εδώ για να του εξηγήσουμε να τους ευαισθητοποιήσουμε γιατί η ΔΕΔΙΣΑ δεν είναι μόνο του Δήμου Χανίων αλλά όλου του νομού. Τους λέμε από που μπορούν να το προμηθευτούν , πως να το δοκιμάσουν, να δουν την αποτελεσματικότητα, τους διαβεβαιώνουμε ότι έχει ελεγχθεί επανειλημμένως σε ασφαλή εργαστήρια και μπορεί να αξιοποιηθεί σε κάθε καλλιέργεια" τόνισε η κ. Μυλωνάκη.






"Η ζωοπανήγυρι όλα τα...λεφτά!"






Διαπραγματεύσεις, φωνές, βελάσματα, συζητήσεις...ιδιαίτερες μυρωδιές, όλα ένα χαρμάνι στη ζωοπανήγυρι των Βουκολιών. Και φέτος δίπλα στο ποτάμι κτηνοτρόφοι με τα αυτοκίνητα τους πουλούν κατσίκια, αρνάκια και διάφορα άλλα τετράποδα, που χρησιμοποιούνται ευρέως στο πασχαλινό τραπέζι.
Ανάμεσα τους και ο κ. Ευτύχης Γαρουφαλάκης από τον Ντερέ . "Τέτοια αίχνη δεν έχω ξαναφέρει" λέει και συνεχίζει "δείτε κορμοστασιά, πρώτο πράμα". Ο κτηνοτρόφος είναι ικανοποιημένος απο την μέχρι στιγμής κίνηση. "Ο κόσμος προτιμάει το ντόπιο παρότι είανι δύσκολη η οικονομική κατάσταση. Το κοστολόγιο είναι 3-3,5 ευρώ και πιστεύω ότι συμφέρει τον καταναλωτή " τονίζει.
Χρόνια στο παζάρι και ο Δημήτρης Μπιτζανάκης από τα Παλαιά Ρούματα. Φέτος έχει φέρει μαζί του τον εγγονό του για τον μάθει την τέχνη του. "Κάθε χρόνο δίνω το παρών αλλά η κίνηση είναι μικρή . Ερχετε ρωτάει ο κόσμος τους λες την τιμή αλλά μετά κάνει πίσω . Σε σχέση με το παρελθόν τα πράγματα είναι πεσμένα κακά τα ψέματα . Αν δεν υπάρχει η κινητήριος δύναμη...το χρήμα" λέει και συνεχίζει την προσπάθεια του να πετύχει μια καλή πώληση.
Λίγο πιο πέρας ο κ. Θεοχάρης Μαρινάκης από το Νιο Χωριό. "Το παζάρι είναι ένας θεσμός το παζάρι και είναι καλό για μας γιατί διακινούμε τα ζωντανά μας. Αλλος το θέλει σφαγμένο, άλλος ζωντανό για να κάνει το κέφι του, να το παζαρέψε,ι να το πάει στο σπίτι να το σφάξει να κάνει την όλη διαδικασία" εξηγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου