Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΧΑΝΙΑ


ΛΟΓΩ ΑΣΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Προβλήματα στις Πολεοδομίες
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 26-05-2011

'Σοκ' στη λειτουργία των Πολεοδομιών έχει προκαλέσει ο 'Καλλικράτης' καθώς το σχέδιο φαίνεται να βρήκε εντελώς απροετοίμαστη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μπερδεύεται ακόμα περισσότερο από τις ασάφειες του νόμου και την αδυναμία ακόμα και του ίδιου του Υπουργείου να δώσει άμεση εξήγηση σε ορισμένες εξ αυτών.
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για θέματα Πολεοδομίας, κ. Ν. Ξυνίδη, τους διευθυντές των Πολεοδομικών Υπηρεσιών και έβαλε μία σειρά από ζητήματα που 'καίνε' αυτή τη στιγμή τους μηχανικούς και ταλαιπωρούν τους πολίτες. 'Στον «Καλλικράτη» υπάρχουν πολλές ασάφειες, αλλά και πράγματα για τα οποία δεν υπήρχε χρόνος να δρομολογηθούν τόσο σύντομα, γι’ αυτό και εμείς είχαμε από πολύ νωρίς προειδοποιήσει', δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος του παραρτήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Αντώνης Πιταριδάκης.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στη λειτουργία των Πολεοδομιών καταγράφονται μία σειρά από αδυναμίες και προβλήματα. Οπως τα εξειδικεύει ο κ. Πιταριδάκης, η κατάσταση έχει ως εξής:
1. Αφενός υπάρχει ένα καθεστώς ασάφειας αρμοδιοτήτων. Δεν γνωρίζουμε δηλαδή, αν αρμοδιότητες της πρώην Νομαρχίας πάνε στην αιρετή Περιφέρεια, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στους Δήμους. Με συνέπεια πολλές ενέργειες να μην είναι προφανείς και σαφείς. Εχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Καλογερή, ώστε να ασκηθεί μία πίεση στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η κατάσταση να ξεκαθαρίσει.
2. Ειδικά για το Πολεοδομικό Γραφείο του νέου μεγάλου Δήμου είναι πολλά τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τον 'Καλλικράτη'. Ολοι ξέρουμε πως υπάρχει ένα θέμα στέγασης καθώς η Πολεοδομία στεγάζεται σε δύο σημεία (Δήμος και πρώην Νομαρχία) και μπαίνει το θέμα της ενοποίησης και εξεύρεσης νέου χώρου, ώστε η Υπηρεσία να λειτουργεί ενιαία, να γίνεται πιο ορθολογική διαχείριση του στελεχειακού δυναμικού.
3. Υπάρχει και ένα ζήτημα ότι πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί, αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι, που υπηρετούσαν στο Πολεοδομικό Γραφείο της Νομαρχίας, έχουν πάει στην Περιφέρεια, επομένως έχει αποδυναμωθεί ο αριθμός τους τη στιγμή που έχουν επιπλέον αρμοδιότητες. Ετσι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας και αδυναμία εξυπηρέτησης των μηχανικών και των πολιτών. Πρέπει να γίνει ορθολογικότερη διαχείριση όλου του τεχνικού δυναμικού, όχι μόνο της Πολεοδομίας, αλλά και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα.
Τα παραπάνω και όχι μόνο ζητήματα θα κωδικοποιηθούν από το ΤΕΕ και θα υποβληθούν ως προτάσεις και αιτήματα τόσο στον Δήμο Χανίων όσο και στην Περιφέρεια και στα αρμόδια Υπουργεία.
'Είναι γεγονός ότι σε μία περίοδο κρίσης και προβλημάτων τέτοια ζητήματα επιδεινώνουν την κατάσταση. Την ίδια στιγμή πρέπει να τρέξουν τα έργα του ΕΣΠΑ και υπάρχει και πρόβλημα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες μας που πρέπει να ωριμάσουν αυτά τα έργα. Προσλήψεις δεν προβλέπονται, αντίθετα θα έχουμε συνταξιοδοτήσεις, επομένως η κατάσταση γίνει ακόμα πιο δύσκολη', αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, που εκτιμά πως 'με μία προσπάθεια καλής θέλησης, φιλότιμου και πολιτικής βούλησης από τους πολιτικούς προϊσταμένους του Δήμου και της Περιφέρειας, μπορεί να αλλάξει το τοπίο σε αυτό το ζήτημα'.
Ανάλογα πάντως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι μηχανικοί σε όλη τη χώρα εξαιτίας των ασαφειών της νέας νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου