Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ



ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΩΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
Βομβαρδισμένο σπίτι
Δημοσιεύθηκε στις: 05-05-2011

Τα ερείπια ενός κατεστραμμένου σπιτιού, από τους βομβαρδισμούς των Ναζί το 1941, εντόπισαν στις εργασίες διαμόρφωσης χώρου δίπλα στα βυζαντινά τείχη της παλιάς πόλης τα συνεργεία του Δήμου Χανίων.
Πρόκειται για ένα σημείο δίπλα στην πλατεία που δημιουργήθηκε μετά την κατεδάφιση του τέως Λιμενικού Περιπτέρου και στο οποίο θα στηθεί μνημείο για τον βομβαρδισμό των Χανίων.
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μ. Σκουλάκης και ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ, κ. Μ. Ανδριανάκης, επεσήμαναν πως στις σκέψεις των φορέων είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος για την αποκατάσταση των ζημιών των βομβαρδισμών, όπου αυτό είναι εφικτό.
'Το συγκεκριμένο σημείο, δίπλα στο κτήριο της Εφορείας, επιλέχθηκε για να στηθεί μια αναμνηστική πινακίδα και να γίνει ο εορτασμός και η εκδήλωση μνήμης για τον βομβαρδισμό της παλιάς πόλης. Σ’ αυτό βρέθηκαν τα ερείπια ενός βομβαρδισμένου κτηρίου, που εφάπτεται στο βυζαντινό τείχος και αυτό που κάνουμε σε συνεργασία με τον Δήμο είναι η ανάδειξη των ερειπίων αυτών ως μόνιμη ανάμνηση του σημαντικού γεγονότος', τόνισε ο κ. Ανδριανάκης μιλώντας στα 'Χ.Ν.'. Στον συγκεκριμένο χώρο οι αρχαιολόγοι ανέμεναν μετά τον καθαρισμό την εύρεση κάποιου τμήματος της βομβαρδισμένης κατοικίας καθώς πριν από πολλά χρόνια είχε εντοπιστεί και ένας ανθρώπινος σκελετός.
Η ζημιά που υπέστη η παλιά πόλη εξαιτίας των αδιάκοπων βομβαρδισμών των Ναζί ήταν κάτι παραπάνω από τεράστια. 'Ηταν μια πράξη που είχε τεράστιες συνέπειες για τον διατηρητέο αυτόν οικισμό. Ενα πολύ μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης είχε συντριπτικές ζημιές. Ειδικά η περιοχή του Καστελλίου, όπου βρίσκονταν τα πιο αξιόλογα κτήρια της παλιάς πόλης από την εποχή της Βενετοκρατίας και μετά. Η Εφορεία έχει ξεκινήσει μια σε βάθος έρευνα και στα δικά μας αρχεία και στα αρχεία της Γερμανίας για να τεκμηριώσουμε ακόμα περισσότερο τη σημαντική αυτή καταστροφή και σε συνεργασία με τον Δήμο να εξετάσουμε τη δυνατότητα για την ανακατασκευή της παλιάς πόλης', σημείωσε ο κ. Ανδριανάκης συμπληρώνοντας πως μετά τον βομβαρδισμό ήλθε το ρυμοτομικό Δοξιάδη για να συνεχίσει την καταστροφή των κτισμάτων.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος, κ. Μ. Σκουλάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα μας υπογράμμισε πως στους στόχους του Δήμου Χανίων είναι 'στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών όπου αυτό είναι εφικτό'.
Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της ανάπλασης του συγκεκριμένου σημείου αναδείχθηκε και ένα τμήμα του βυζαντινού τείχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου