Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΜΑΛΕΜΕ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ


ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΑΛΕΜΕ
Εκδήλωση μνήμης
Δημοσιεύθηκε στις: 26-05-2011

Αιώνια θα μείνει η μνήμη της θυσίας όλων όσοι έπεσαν για την υπεράσπιση της Κρήτης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη χθεσινή εκδήλωση στο Μάλεμε παρουσία μεγάλου αριθμού βετεράνων της Μάχης αλλά και των οικογενειών τους.
Η βροχή είχε ως αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν εντός του Ναού του Αγ. Αντωνίου. 'Ανάγκη πάσα να γυρίσουμε στην ασφαλή αγκαλιά της συλλογικής συνείδησης και να ξανασηματοδοτήσουμε το μαζί ως ύστατη ελπίδα στη μιζέρια του ατομικισμού', ανέφερε στην ομιλία της η φιλόλογος κα Βαρβάρα Περράκη, που συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν επισήμανε πως 'και σήμερα που η γη όλη είναι ένας κόσμος και η ανθρωπότητα εισπράττει μόνο το αρνητικό πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης, εμείς βλέπουμε να καλπάζουν μπροστά μας οι αγωνιστές του Μάλεμε μαζί με τους ζώντες εκπροσώπους των συμμαχικών δυνάμεων, ας ξανασκεφτούμε τη θαυματουργή δύναμη του διεθνισμού, ως μια νέα δυνατότητα του ανθρώπινου γένους να ονειρευτεί ένα ειρηνικό αύριο'. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γ. Μαλανδράκης και παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος κ. Δασκαλάκης και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντινομάρχης, κ. Γιώργος Αγοραστάκης, ενώ στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνός.
Στη συνέχεια, στους καλεσμένους προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα στον χώρο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Η πρόεδρός του, κα Χαρούλα Παπουτσάκη - Αρετάκη, απευθυνόμενη στους βετεράνους τόνισε πως 'σας θεωρούμε δικούς μας ανθρώπους από καρδιάς και σας ευχόμαστε να είσαστε πάντα καλά. Μας ενώνει η κοινή ιστορία και ο κοινός αγώνας κατά του γερμανικού ναζισμού και της όποιας απειλής κατά του ανθρώπου. Για μας εκπροσωπείτε τη ζωντανή απόδειξη της δύναμης, της αποφασιστικότητας και της νίκης, που έρχεται όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να ενωθούν για να υπερασπίσουν τα ιδανικά τους. Το Μάλεμε είναι και η δική σας Πατρίδα και εμείς σας αγαπάμε ως συμπατριώτες μας, ως ελεύθερους ανθρώπους'.
Σημειώνεται, ότι οι χαιρετισμοί δόθηκαν σε γραπτά και μεταφρασμένοι στους βετεράνους, γεγονός που σχολιάσθηκε πολύ θετικά. Για το τέλος οι Τ. Ψαλλιδάκης και Ε. Σταματίου απέδωσαν μελοποιημένη ποίηση του Γ. Ρίτσου και του Οδ. Ελύτη σε μουσική Μ. Θεοδωράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου