Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ


ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Τιμή στα θύματα του φασισμού
Δημοσιεύθηκε στις: 06-05-2011

Εκδήλωση για την αντιφασιστική νίκη των λαών πραγματοποιούν την Κυριακή στο Θέρισο φορείς της Εθνικής Αντίστασης, όπως ειπώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Εκδήλωση μνήμης για την αντιφασιστική νίκη των λαών και τα εκατομμύρια θύματα του φασισμού πραγματοποιούν την Κυριακή στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο, η ΠΕΑΕΑ και το Μουσείο.
Στόχος, όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι να παραμείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη. 'Την Κυριακή στις 11.30 το πρωί καλούμε όλους όσους θέλουν να τιμήσουν τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να είναι παρόντες. Αυτό που ζούμε και βλέπουμε σήμερα δεν είναι τυχαίο και ανεξάρτητο από αυτά τα γεγονότα καθώς υπάρχει συνέχεια στην ιστορία', ανέφερε ο κ. Στέφανος Μυλωνάκης αντιπρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει μια γενική αναφορά για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα μικρό απόσπασμα για τον λαό της Πολωνίας, τα θύματα της Ελλάδας και τις εκτελέσεις στον Νομό Χανίων.
'Γιορτάζουμε την επέτειο λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε απόδοση τιμής σε όλους όσους σκοτώθηκαν. Αναλογικά με τον πληθυσμό τα περισσότερα θύματα ήταν τα 6 εκατ. νεκροί των Πολωνών σε σύνολο πληθυσμού τα 30 εκατ, δεύτεροι οι Γιουγκοσλάβοι 1,7 εκατ., ενώ τα περισσότερα θύματα σε αριθμό, 20 εκατ. είχε η ΕΣΣΔ. Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε η Ελλάδα που έχασε το 13,5% του πληθυσμού της κυρίως από την πείνα στις μεγάλες πόλεις', τόνισε ο κ. Λευτέρης Ηλιάκης πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. Οπως σημείωσε ο κ. Ηλιάκης αιτία του πολέμου 'ήταν το ξαναμοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μετά μάλιστα την κρίση του ’29. Δεν υπήρξε δύναμη καπιταλιστική που να ανατρέψει τη θέληση του Χίτλερ για παγκόσμια κυριαρχία. Ούτε η Αγγλία ούτε οι ΗΠΑ. Η μόνη δύναμη ήταν η Σοβιετική Ενωση όπως το έδειξε στην πράξη. Αυτό που υποστήριξαν και ορισμένοι πολιτικοί εδώ ότι αποτέλεσμα της νίκης ενάντια στον φασισμό ήταν οι μάχες στη Β. Αφρική κ.λπ. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ιστορία. Ο πόλεμος κρίθηκε από τις μεγάλες μάχες που έδωσε ο Κόκκινος Στρατός στο Στάλινγκραντ ,όπου εξοντώθηκε μια τεράστια στρατιά του Χίτλερ, από τη μάχη της Μόσχας και του Κουρσκ'.
Οι διοργανωτές κάλεσαν όλον τον κόσμο να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και να συμμετέχει σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου