Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Παιδαγωγικός ο χαρακτήρας του μαθήματος της Ιστορίας
Δημοσιεύθηκε στις: 10-05-2011

Αναγκαίο όσο ποτέ είναι το μάθημα της Ιστορίας να πάψει να λειτουργεί ως 'παπαγαλία', αλλά να έχει παιδαγωγικό χρήσιμο χαρακτήρα.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη χθεσινή εσπερίδα για τη διδασκαλία της Ιστορίας στο σχολείο, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Χανίων. Ανάμεσα στους ομιλητές και ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Μαργαρίτης, που έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγγραφικό έργο.
'Δεν θα το περίμενε κανείς, αλλά αμφισβητείται ακόμα και η αναγκαιότητα της διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολεία, κάτι που ομολογουμένως ανήκει στα καινοφανή, από τα πολλά καινοφανή που βλέπουμε αυτήν την εποχή και δεν μας δημιουργεί έκπληξη', ανέφερε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο κ. Μαργαρίτης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της συνέχισης της διδασκαλίας της Ιστορίας καθώς 'ο μόνος τρόπος να σκεφτούμε το σήμερα είναι να γυρίσουμε στο χθες. Αυτό είναι το μόνο εργαστήριο για τη ζωή, την κοινωνία. Η μελέτη για να γίνει θέλει γνώση, στέρεη γνώση, θέλει διδασκαλία, θέλει να συγκεντρωθούν όλα τα πραγματολογικά στοιχεία τα απαραίτητα που θα βοηθήσουν τους μαθητές και αυριανούς πολίτες να σκεφτούν, να συγκρίνουν, να αναλύσουν. Τέτοιες εποχές, που κορυφώνεται η ανάγκη να μελετήσουμε το χθες, αμφισβητείται η ανάγκη της διδασκαλίας της Ιστορίας. Αυτό βρίσκεται στο πλαίσιο της κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κοινωνική, πολιτισμική, κρίση εν τέλει Παιδείας που είναι και κρίση αξιών'.
Ερωτηθείς αναφορικά με τα σχολικά εγχειρίδια, ο καθηγητής τόνισε πως 'έχουν πραγματολογικά στοιχεία, αλλά με έναν τρόπο άτακτο, καθόλου ταξινομημένο, καθόλου λογική ιεράρχηση, που θέλουμε, δεν θέλουμε οδηγεί στην αποστήθιση και η Ιστορία καταντάει... ηθοποιία'. Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε την ανάγκη διδασκαλίας της Ιστορίας με μεθόδους παιδαγωγικές - χρήσιμες για τους ανθρώπους και με στόχο την καλλιέργεια της κριτικής τους ικανότητας.
Στην εσπερίδα ομιλητές ήταν και οι Ρόδης Λοχαΐτης, Παναγιώτης Παρασκευάς και Χρήστος Χατζηιωσήφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου