Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ


ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΣ
Νοστιμιές της κρητικής κουζίνας
Δημοσιεύθηκε στις: 06-04-2011

Εκατοντάδες εναλλακτικές λύσεις με τοπικά προϊόντα, που μπορούν να διατεθούν στην κρητική κουζίνα, παρουσίασαν σε χθεσινό σεμινάριο για μάγειρες ξενοδοχείων και εστιατορίων ο κ. Γ. Αποστολάκης, μέλος Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας και σεφ του Μ.Α.Ι.Χ. και ο σεφ του 'Minoan Palace', κ. Γιάννης Τσιβουράκης.
Η χρήση του κρίταμου και της χούμελης σε διάφορες σαλάτες, το ξίδι από μέλι, τα τοπικά τυριά, η σαλάτα του γιαλού και το ελαιόλαδο ήταν μερικά από τα προϊόντα για τα οποία έγινε ενημέρωση και ακολούθησε συζήτηση.
'Πρωταρχικός μας στόχος ως Δίκτυο είναι η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με τον τριτογενή τομέα. Παρουσιάζουμε εναλλακτικές λύσεις σε αυτά που προτείνουν οι πολυεθνικές, έχοντας ως κύρια βάση τα ντόπια βότανα, τυριά, τα κατσικάκια, αρνιά και ψάρια και οπωσδήποτε το ελαιόλαδο και τα φρέσκα ντόπια λαχανικά. Δεν νοείται να μην χρησιμοποιούμε π.χ. για τις σαλάτες μας γλιστρίδα ή φρέσκιες αγκινάρες από τον τόπο μας, αλλά να κάνουμε εισαγωγή από το εξωτερικό', επεσήμανε ο κ. Γιάννης Αποστολάκης.
Χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Αποστολάκης πως 'στην Ισπανία από τους 30 εκατ. τουρίστες το 2010, οι 6 εκατ. πήγαν για τη γαστρονομία και μόνο γιατί ο κάθε επισκέπτης που πηγαίνει σε έναν τόπο θέτει ως πρωταρχικό παράγοντα να δοκιμάσει τις γεύσεις του τόπου. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί στην Κρήτη, που έχει μια πολύ μεγάλη διατροφική παράδοση με την κρητική διατροφή'.
Την εμπειρία του από τη χρήση τοπικών προϊόντων στην κουζίνα μεγάλου ξενοδοχείου μετέφερε ο κ. Γιάννης Τσιβουράκης. 'Υπάρχουν αξιόλογα προϊόντα που έχουν αναδειχθεί και τα οποία ψάχνουν και οι πελάτες μας. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ξενόφερτα προϊόντα π.χ. με τον αθότυρο ή την ξινομυζήθρα αντικαθιστούμε τη μοτσαρέλα. Επίσης το ελαιόλαδο σήμερα κοστίζει όσο ένα σπορέλαιο, γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά ελαιόλαδο;'. Ο κ. Τσιβουράκης ανέφερε επίσης πως είναι μύθος ότι το ελαιόλαδο δεν είναι καλό να χρησιμοποιείται για τηγάνισμα και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου