Τετάρτη 13 Απριλίου 2011
ΙΟΣ ΤΡΙΣΤΕΤΣΑ
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Υπό μερικό έλεγχο ο ιός των εσπεριδοειδών
Δημοσιεύθηκε στις: 13-04-2011
Κάτω από μερικό έλεγχο φαίνεται να βρίσκεται η αντιμετώπιση του ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών στη Δυτική Κρήτη, ενώ την ίδια στιγμή ερευνητές του Μ.Α.Ι.Χ. έχουν αναπτύξει έναν αντι-ορό για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Αυτό επισημάνθηκε στη χθεσινή ημερίδα στο Μ.Α.Ι.Χ. με τη συμμετοχή επιστημόνων από σημαντικά ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας.
Σύμφωνα με τον φυτοπαθολόγο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Σκουντριδάκη, ο ιός της τσιστέτσας εντοπίζεται σε 3 ζώνες:
- Δύο περιοχές στην Αγιά.
- Εκτάσεις γύρω από τον Σκινέ.
- Σύνορα Κουφού, Βατολάκκου, Αλικιανού.
Ευτυχώς, στην άλλη περιοχή καλλιέργειας εσπεριδοειδών (Στύλος, Νιο Χωριό) δεν εντοπίζονται περιστατικά
'Από τις δειγματοληψίες που κάνουμε πιστεύουμε ότι βρίσκεται κάτω από έλεγχο ο ιός, για να πούμε -όμως- ότι δεν υπάρχει θα πρέπει να μην εμφανιστεί για τρία χρόνια σε μια περιοχή', σημείωσε ο κ. Σκουντριδάκης, συμπληρώνοντας πως ο ιός προέκυψε στα Χανιά εξαιτίας 19 δεντρυλλίων που ήλθαν από την Ισπανία. 'Τα 17 ξεράθηκαν και από τα άλλα δύο με εμβολιασμούς άλλων δέντρων κοινών ομφαλοφόρων άρχισε η διασπορά και η επέκταση της τριστέτσας', ανάφερε ο φυτοπαθολόγος υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με χημικά μέσα αλλά με συστηματικό έλεγχο των φυτειών, άμεση καταστροφή των μολυσμένων δέντρων και ενημέρωση των καταναλωτών.
ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ
Πάνω σε μια νέα τεχνική για τη διάγνωση της τριστέτσας που αναπτύχθηκε από το Μ.Α.Ι.Χ. αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Λιβιεράτος, συντονιστής Σπουδών και Ερευνας στο Ιδρυμα. 'Αναπτύξαμε μια τεχνική, που μπορέσαμε να εκφράσουμε σε βακτήριο την πρωτεΐνη του ιού και αυτή τη στιγμή έχουμε στα ψυγεία μας τον αντι-ορό. Έτσι μπορούμε με χαμηλό κόστος να προσφέρουμε τη διάγνωση του ιού της τριστέτσας', ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Από τη μεριά του 'Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου' η ερευνήτρια, κα Χριστίνα Βαρβέρη, παρατήρησε πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε Αργολίδα και Κρήτη και τόνισε ότι 'θα πρέπει να γίνονται συνεχείς έλεγχοι, ώστε να εξαληφθεί ο ιός και να προστατευτούν τα εσπεριδοειδή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, όπως όταν είναι στην αρχή της εξάπλωσής του ο ιός, με κατάλληλα μέτρα καταστροφής των δέντρων και συνεχείς ελέγχους μπορούν να τον περιορίσουν και να τον εξαλείψουν'.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου