Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ



Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2006
Ενα εργαστήριο ελαιολάδου στα κουτιά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Στις... χαρτόκουτες κρατάει η ελληνική γραφειοκρατία ένα ολόκληρο εργαστήριο ανάλυσης ελαιολάδου!

Εδώ και µια 4ετία έχει γίνει η προµήθεια του απαραίτητου εξοπλισµού από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς Κρήτης, µε εξασφαλισµένα κοινοτικά κονδύλια, ωστόσο παραµένει στα κουτιά λόγω καθυστέρησης στην υπογραφή τυπικών εγκρίσεων.

«Είναι φοβερό να µη ζητάµε λεφτά, αλλά αντίθετα να τα έχουµε εξασφαλίσει, να τα φέρνουµε και κανείς να µην ευαισθητοποιείται ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Κώστας Χαρτζουλάκης.

Η δηµιουργία του εργαστηριού εγκρίθηκε το 2006. Ωστόσο από τότε όλες οι γραφειοκρατικές εργασίες κινούνταν µε ταχύτητα... χελώνας. Πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης υπέγραψε την απόφαση που επιτρέπει την υπογραφή σύµβασης ανάµεσα στο υπουργείο και το Εθνικό Ιδρυµα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) ώστε να γίνει η εγκατάσταση του εξοπλισµού, αλλά η σύµβαση δεν έχει υπογραφεί! «Τα οφέλη για τον παραγωγό από τη λειτουργία του εργαστηρίου θα είναι τεράστια. Θα έχει µια πλήρη ανάλυση αποδεκτή σε παγκόσµιο επίπεδο για το προϊόν του. Λέµε ότι θέλουµε να παράγουµε ένα λάδι πιστοποιηµένης ποιότητας που θα έχει ως αποτέλεσµα την αύξηση της υπεραξίας για τον παραγωγό. Την πιστοποίηση µπορεί να τη δώσει το εργαστήριό µας αλλά πρώτα πρέπει να λειτουργήσει», αναφέρει ο κ. Χαρτζουλάκης.

Την ίδια ώρα όµως, στον αέρα βρίσκεται και ο διαγωνισµός για την προµήθεια εξοπλισµού για κινητό εργαστήριο αναλύσεων ελαιολάδου, η προσπάθεια για την απόκτηση του οποίου άρχισε από το 2003. «Πρόκειται για κινητό συνεργείο αναλύσεων που θα προσφέρει στήριξη του αγρότη στο χωράφι. Θα γίνεται ανάλυση στο χωράφι και θα δίνονται τα αποτελέσµατα στον παραγωγό για το πώς θα πρέπει να γίνει η χρήση του λιπάσµατος, του φυτοφαρµάκου, του νερού. Θα έχουµε εξοικονόµηση πόρων και προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα µειωθεί η χρήση φυτοφαρµάκων», τονίζει ο κ. Χαρτζουλάκης.

Το έργο εντάχθηκε σε ένα πρόγραµµα του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου. Τον Μάιο του 2010 µπήκε η τελική υπογραφή για την έγκρισή του. Εκτοτε και ενώ το σχέδιο προκήρυξης του διαγωνισµού εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο και εγκρίθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης που έχει την ευθύνη για τον συντονισµό, έχει ξεχαστεί σε κάποιο... συρτάρι, µε αποτέλεσµα να καθυστερούν οι εγκρίσεις για να γίνει ο διαγωνισµός. Οι προθεσµίες ωστόσο τρέχουν και αν η διαδικασία δεν προχωρήσει άµεσα, τότε το έργο θα απενταχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου