Τρίτη 5 Απριλίου 2011
ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ- ΤΕΙ ΧΑΝΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΧΑΝΙΩΝ
Υλικά για εγχειρήσεις
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 04-04-2011
Πλαστικά κρανία και οστά, ακριβή αντίγραφα που χρησιμοποιούνται από τους χειρουργούς πριν επέμβουν για λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις σε ανθρώπινα κρανία και οστά, δημιουργεί η Μονάδα Εμβιομηχανικής του Εργαστηρίου Σχεδιομελέτης και Κατεργασιών του ΤΕΙ Χανίων.
Η μονάδα λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια και μέρος της δουλειάς της αξιοποιείται από γιατρούς για τις επεμβάσεις τους.
'Με δεδομένα που παίρνουμε από αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους δημιουργούμε ακριβή αντίγραφα ανθρώπινου ιστού. Συνήθως ασχολούμαστε με σκληρούς ιστούς, όπως κρανία, κόκαλα. Εχουμε κάνει συνεργασίες και σε τοπικό επίπεδο και με Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο και Ιατρικά Κέντρα στην Αθήνα', επισημαίνει ο υπεύθυνος καθηγητής της μονάδας, κ. Μανώλης Μαραβελάκης.
Η Μονάδα Εμβιομηχανικής ασχολείται με θέματα ιατρικά, κρανιοπλαστικής και τη δημιουργία ιατρικών φυσικών μοντέλων, που βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν έναν καλύτερο προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε μια επέμβασή τους. Επίσης έχει στόχο τη σχεδίαση και κατασκευή εμφυτευμάτων και ιατρικών τρισδιάστατων μοντέλων από δεδομένα αξονικού και μαγνητικού τομογράφου.
Η συνεργασία του Εργαστηρίου με Νοσοκομεία και γιατρούς έχει σημαντικά αποτελέσματα, ειδικά στον τομέα της κρανιοπλαστικής. 'Είχαμε μια κοπέλα με οστεϊκό έλλειμμα στο κρανίο. Πήραμε την αξονική τομογραφία και δημιουργήσαμε το πλαστικό μοντέλο, πάνω στο οποίο ο γιατρός έκανε τον προεγχειρητικό έλεγχο πριν κάνει την πραγματική εγχείρηση. Εχουμε υλοποιήσει επίσης περιπτώσεις ασυμμετρίας προσώπου. Μέχρι τώρα για ανάλογη εργασία στέλνονταν τα δεδομένα του αξονικού τομογράφου στο εξωτερικό, συνήθως στο Βέλγιο, με ένα κόστος πάνω από 2.500 ευρώ', αναφέρει ο καθηγητής.
Το πλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται είναι ABS και η διαδικασία δημιουργίας - εκτύπωσής του στον τρισδιάστατο εκτυπωτή απαιτεί πάνω από 60 ώρες.
Με την επιστημονική δουλειά του εργαστηρίου δημιουργούνται και εμφυτεύματα από βιοσυμβατά υλικά στο επιθυμητό σχήμα και διαστάσεις.
Για αρχαιολογικούς σκοπούς
Σημαντική ήταν η συμβολή του Εργαστηρίου στην ανάπλαση του προσώπου της 'Μύρτιδας', της 11χρονης Αθηναίας που έχασε τη ζωή της κατά τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου και το κρανίο της βρέθηκε από τους αρχαιολόγους. 'Ηταν από τις πιο σημαντικές δουλειές μας. Μας δόθηκαν τα στοιχεία του κρανίου, όπως είχαν παρθεί από τον αξονικό τομογράφο και με ειδικό λογισμικό το μετατρέψαμε σε ένα τρισδιάστατο ακριβές μοντέλο, το εκτυπώσαμε στον τρισδιάστατο εκτυπωτή και πάνω σε αυτό το κρανίο, το οποίο εστάλη στη Σουηδία, έγινε η ανάπλαση του προσώπου', τονίζει ο κ. Μαραβελάκης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου