Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΕΔΚ ΧΑΝΙΩΝ


ΘΕΤΙΚΗ Η Τ.Ε.Δ.Κ. ΧΑΝΙΩΝ
Διαχείριση απορριμμάτων ανά Νομό στην Κρήτη
Δημοσιεύθηκε στις: 12-04-2011

Τη διαχείριση των απορριμμάτων ανά εδαφική ενότητα των τέως Νομών και όχι σε επίπεδο Περιφέρειας, θέση που συμφωνεί και με τις προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., επιθυμεί και η Τ.Ε.Δ.Κ. Χανίων, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συζήτηση, με αφορμή το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα.
Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, αυτή τη στιγμή τα Χανιά έχουν το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης, το σύστημα ανακύκλωσης, τη ΔΕΔΙΣΑ, ενώ για τους άλλους Νομούς δεν υπάρχει καμία οργανωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρθηκε, ο νέος σύνδεσμος που σε επίπεδο Περιφέρειας θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων θα έχει 75 μέλη, πιθανή έδρα το Ηράκλειο και πιο γραφειοκρατικό τρόπο λειτουργίας.
Μέλη της Τ.Ε.Δ.Κ. που τοποθετήθηκαν, τόνισαν πως η διαχείριση θα πρέπει να συνεχιστεί όπως γίνεται σήμερα -ανά Νομό- και ότι σε συνεργασία με την Τ.Ε.Δ.Κ. θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο νομικό πλαίσιο.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΧΥΤΥ
Για καθυστέρηση στην επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στο Ακρωτήρι μίλησε ο αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε. και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Λευτέρης Κοπάσης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η σχετική μελέτη έχει κατατεθεί εδώ και 18 μήνες στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Υπουργείο, ωστόσο, υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις, αλλά και να προκληθεί και πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα τόσο ο κ. Λ. Κοπάσης, εκπροσωπώντας το Τ.Ε.Ε., όσο και ο κ. Κ. Πατεράκης, διευθυντής του εργοστασίου απορριμμάτων, παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες και υιοθέτησε η Τ.Ε.Δ.Κ. και θα σταλούν στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. προκειμένου και εκείνη να διαμορφώσει τις δικές της θέσεις. Ειδικότερα, ο κ. Πατεράκης σημείωσε μεταξύ άλλων:
- Μια παρατήρηση έχει να κάνει με το κόστος και τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει ο πολίτης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως γίνεται σήμερα. Είναι ένας εσφαλμένος υπολογισμός και αντίκειται στην αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει, που είναι βασική αρχή του σχεδίου νόμου. Πρέπει να αλλάξει στη λογική. Δεν θα πρέπει ο ευαισθητοποιημένος πολίτης που κάνει ανακύκλωση και ενδιαφέρεται για το περιβάλλον να πληρώνει το ίδιο με αυτόν που αδιαφορεί. Υπάρχουν εργαλεία έτσι ώστε να υπολογίζουμε για κάθε νοικοκυριό τη συνεισφορά του σε θέματα περιβάλλοντος.
- Ενα δεύτερο ζήτημα είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, αφού δεν έχουν χωροθετηθεί οι χώροι αποβλήτων και θα υπάρξει πρόβλημα σε αυτό το θέμα.
- Ενα τρίτο ζήτημα είναι ότι δεν τίθενται στόχοι για τα οργανικά απορρίμματα, όπως ορίζει το σχέδιο νόμου για τα άλλα απορρίμματα (αύξηση των ποσοστών ανάκτησης σε χαρτί, πλαστικό, μέταλλα).
ΔΗΠΕΘΕΚ
Τέλος, η Τ.Ε.Δ.Κ. ενέκρινε την παράταση της προγραμματικής σύμβασης με το ΔΗΠΕΘΕΚ μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, κ. Μ. Αεράκης, ο οποίος και εξήρε το Συμβούλιο και τον κ. Βιρβιδάκη προσωπικά για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου