Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

"Αμήχανη αριστερά"

Η πολυδιάσπαση και η συνθηκολόγηση της σοσιαλδημοκρατίας με τον νεοφιλευθερισμό αποτελούν σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου "Aμήχανη Αριστερά και οικονομική κρίση" κ. Τάσο Παππά ορισμένες από τις βασικές αιτίες που η αριστερά δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει πειστικές εναλλακτικές λύσεις. Η παρουσίαση του βιβλίου του πολιτική συντάκτη της "Ελευθεροτυπίας" έγινε χθες το βράδυ στο δημαρχείο Χανίων. Για το βιβλίο αναφέρθηκαν εκτός από τον συγγραφέα ο πανεπιστημιακός κ. Γ. Σταθάκης, ο πρώην βουλευτής κ. Μ. Βολουδάκης και ο δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης.
"Άποψη μου είναι οτί ενώ οι συνθήκες και η συγκυρία είναι ευνοική για την αριστερά δεν καταφέρει να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική λύση που θα οδηγεί την χώρα έξω από την κρίση. Οι αιτίες πολλές. Μια από αυτές η πολυδιάσπαση της αριστεράς, μια άλλη η σοσιαλδημοκρατία που με τη ευρύ έννοια ανήκει στην "οικογένεια" της αριστεράς και όπου κυβέρνησε συνθηκολόγησε με τον νεοφιλελευθερισμό και ήταν αιτία να χάσει την καλή έξωθεν μαρτυρία. Η υποταγή της στο νεοφιλευθερισμό και η παραίτησης από κάθε λογική σύγκρουσης και η μη αντίσταση της σε μια περίοδο που ο νεοφιλευθερισμός προσπαθούσε να γίνει κυρίαρχος στην Ευρώπη ήταν μια συνέπεια που την βιώνουμε σήμερα. Παντού τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υποχωροόυν το βλέπομε και στην Ελλάδα και παρότι το ΠΑΣΟΚ το 2009 κέρδισε με μεγάλη άνεση τις εκλογές τώρα στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ χαμηλά. Χάνει και ο δικομματισμός αλλά δε ευνοείται η αριστερα. Οκόσμος που αποχωρεί από τα κόμματα εξουσίας δεν πριμοδοτεί την αριστερά αλλά πηγαίνει στις δημοσκοπήσεις στο "δεν ξέρω δεν απαντώ", πάει στην αποχή, στο λευκό άκυρο" ανάφερε ο δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας πως "παρά του υ ότι κυκλοφορούν δεκάδες προτάσεις από την αριστερά καμία δεν συσπειρώνει τον κόσμο που αισθάνεται δυσφορία, απογοήτευση και απελπισία από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές των κυρίαρχων δυνάμεων. "
Ερωτηθείς για το ότι προτάσεις της αριστεράς όπως η αναδιάρθρωση του χρέους που πριν από μερικούς μήνες απορρίπονταν από τα μεγάλα κόμματα, τώρα αναπαραγάγονται από τα στελέχη τους, ο κ. Παππάς απάντησε πως "οι προτάσεις αυτές ήλθαν από ένα κομμάτι της αριστέρας. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες ιδέες από την αριστερά που φαντάζουν και ρεαλιστικές όπως η Επιτροπή για το Χρέος που θα βρει ποίο είναι το χρέος και ποιός ευθύνεται για αυτό ή δημόσιες δαπάνες όπως λέει η κυρίαρχη ιδεολογία ή οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και η ύφεση. Ενδιαφέρουσα πρόταση και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές αλλαγές μόνο που γιαν α αποδώσουν αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν σε επίπεδο Ευρώπης και η απάντηση να είναι παγκόσμια.Δεν μπορεί μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να αντιμεωπίσει την κρίση μόνης της. Αλλά αυτό είναι θέμα πολιτικών συσχετισμών και οι συσχετισμοί αυτήν την περίοδο δεν ευονούν τέτοιες πολιτικές, ενδεχομένως στο μέλλον να αλλάξουν δεδομένου ότι Σαρκοζί και Μέρκελ βρισκονται αντιμέτωποι με ήττες . To θέμα είναι τα σοσιαλιστικά και τα αριστερ;a κόμματα όπου επιστρέψουν στην εξουσία να προχωρήσουν με ένα άλλο βηματισμό έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος κάνοντας μια ουσιαστική και λυτρωτική αυτοκρατική και προχωρώντας στη βάση της συνενόησης."
Τέλος ο κ. Παππάς κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και το ζήτημα της αναδιάρθωσης εκτίμησε πως "δεν θα την αποφύγουμε . Δεν εννούμε παύση πληρωμών αλλά μιλάμε για μια συνενόηση με τους δανειστές μας συμφιωλωθούν με την ιδέα ότι δεν μπορούν να πάρουν πίσω όλα όσα μας έχουν δανείσει. Βέβαια αυτό σημαίνει νέα μέτρα, λιτότητα, ύφεση, και δυστυχώς μεγάλη ανεργία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου