Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΔΙΣΑ



ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Ενταση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Δημοσιεύθηκε στις: 07-04-2011

Ενταση σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συζήτηση θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης.
Σύσσωμη η Αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε για τα 13 εκτός ημερησίας διάταξης θέματα, που χωρίς εισηγήσεις, όπως ανέφερε, έβαλε η Δημοτική Αρχή προς συζήτηση και προς ψήφιση, ενώ η πλειοψηφία απάντησε πως τα περισσότερα ζητήματα επείγουν προκειμένου να προχωρήσουν μελέτες και έργα.
'Απέχουμε από τη συζήτηση στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται χωρίς να έχουμε γραπτές εισηγήσεις στα χέρια μας, ώστε να ξέρουμε γιατί μιλάμε', ανέφερε ο κ. Γρ. Αρχοντάκης, που στάθηκε και στο ότι έρχονται για ψήφιση παλιότερες αποφάσεις εξαιτίας λαθών. Από την ψήφιση των εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων απείχε και η παράταξη του κ. Βιρβιδάκη με εξαίρεση την κα Μυλωνάκη στο θέμα της ΔΕΔΙΣΑ. Την αντίθεσή τους στη διαδικασία εξέφρασαν και οι κ. Βάμβουκας και Παπαντωνάκης, ενώ απαντώντας ο κ. Σκουλάκης ζήτησε 'πιο υπεύθυνη στάση από την Αντιπολίτευση', ενώ ο κ. Κεμεσίδης σημείωσε πως 'θέλετε εισήγηση για τον διορισμό εκπροσώπου μας σε Επιτροπές;'.

ΔΕΔΙΣΑ
Το Δ.Σ. με ψήφους της πλειοψηφίας και της παράταξης του κ. Βάμβουκα και της κας Μυλωνάκη ψήφισε την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Χανίων και στη ΔΕΔΙΣΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η νέα προγραμματική σύμβαση θα είναι μειωμένη κατά 300.000 περίπου ευρώ και θα επιτευχθεί μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών, όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος, κ. Πρωτοπαπαδάκης. Ωστόσο, η συζήτηση επεκτάθηκε στη μείωση των μισθών των εργαζομένων της ΔΕΔΙΣΑ και στην αναδρομική επιστροφή των δώρων τους, που αποφάσισε το Δ.Σ. της Επιχείρησης, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Λογιστηρίου του Κράτους. Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης ανέφερε πως μετά από αυτήν τη γνωμοδότηση ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να ζητήσει την προσαρμογή της Επιχείρησης στους νόμους του κράτους όπως ψηφίσθηκαν το 2010 και ορίζουν τη μείωση μισθών και των δώρων. 'Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Εμείς οι ίδιοι δεν τις ψηφίζαμε στο Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ, όταν το έφερνε η Διοίκηση της Επιχείρησης, αλλά δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε διαφορετικά, από τη στιγμή που υπάρχει η γνωμοδότηση', ανέφερε ο κ. Κεμεσίδης, που επιτέθηκε στην Αντιπολίτευση, κατηγορώντας τη για 'λαϊκισμό' και 'άγρα ψήφων'.
'Λειτουργείτε στη λογική εφαρμογής του μνημονίου. Να κοπούν από τους εργαζομένους λέτε, αλλά δεν τολμάτε να πείτε κουβέντα για τους εργολάβους. Εσείς κάνατε άγρα ψήφων προεκλογικά υποσχόμενοι άλλα και τώρα που είστε στην εξουσία εφαρμόζετε την πολιτική της τρόικας και του ΔΝΤ', ανέφερε ο κ. Ν. Παπαντωνάκης, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι 'αντί να εξοικονομήσει από αλλού πόρους, κόβει από τους εργαζομένους'.
'Το κράτος μας αντιμετωπίζει όπως το συμφέρει είτε ως Οργανισμό των Δήμων είτε ως Α.Ε.', ανέφερε η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, κα Μυλωνάκη, συμπληρώνοντας πως από το 2010 είχε ζητήσει από το Δ.Σ. να αποδεχθεί τις μειώσεις, αλλά τότε και εν όψει των εκλογών πολλά μέλη του Δ.Σ. αντιδρούσαν.
Μετά από πρόταση του κ. Βάμβουκα το Δ.Σ. θα συντάξει και θα εκδώσει ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης σε βάρος του κ. Ι. Γρυσπολάκη, όπως επίσης και των ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα στην πόλη των Χανίων.
Η συζήτηση συνεχίσθηκε και είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το Δ.Σ. είχε ξεκινήσει να συνεδριάζει λίγο μετά τις 6, έως τις 9 το βράδυ βρισκόταν ακόμα στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα και δεν είχε μπει ακόμα στην ημερήσια διάταξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου