Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

«Καθρέπτης της ψυχής του λαού μας το ριζίτικο»

 Συστατικό κομμάτι της κρητικής κουλτούρας, αλλά και της γλώσσας των κατοίκων του νησιού, αποτελεί το ριζίτικο τραγούδι, όπως αποδεικνύει και η πορεία του από τη βυζαντινή και την ενετική περίοδο μέχρι σήμερα.
Αυτό επεσήμανε ο δάσκαλος και λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης στους μετέχοντες στο “2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων” που οργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Ο.Α.Κ.
Κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στο δημοτικό τραγούδι, μέρος του οποίου είναι το ριζίτικο, ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως αποτελεί τον «καθρέπτη  της ψυχής του λαού μας, το μέτρο της πνευματικότητας και το πιστοποιητικό της ανθρωπιάς, της ομοιογένειας, της ζωντάνιας της φυλής μας. Παραδομένο από στόμα σε στόμα ανά τους αιώνες αποτελεί την ιερή παρακαταθήκη και τον άρρηκτο σύνδεσμο της ελληνικότητάς μας».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη γλώσσα του ριζίτικου σημείωσε πως είναι λιτή και απέριττη και «αχώριστα δεμένη με την καθημερινή ομιλούμενη γλώσσα των κατοίκων της Κρήτης» δίνοντας στη συνέχεια μια σειρά από συγκεκριμένα παραδείγματα. «Τα ριζίτικα είναι ιστορικά, θρησκευτικά, τραγουδούν την ελευθερία, την πίστη, της αγάπης και του έρωτα, γιορτών, εθίμων, παιδικά, του γάμου και της ξεφάντωσης, της ξενιτιάς, του κάτω κόσμου  και του χάρου, είναι μοιρολόγια, γνωμικά, εργατικά κ.ά. Είναι πάνω από τρεις δεκάδες οι σκοποί των ριζίτικων με τον βασικό διαχωρισμό τους να είναι ανάμεσα σε αυτά της τάβλας και της στράτας».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε τέλος στη χρονολόγηση του ριζίτικου τραγουδιού που όπως είπε «παραμένει πάντα ανοικτή ανάμεσα σε   ιστορικούς και ερευνητές», ενώ έδωσε στοιχεία για ριζίτικα από τα ύστερα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, την ενετοκρατία, τα δίσεκτα χρόνια της τουρκοκρατίας και τα νεοριζίτικα.
Ριζίτικα τραγούδια απέδωσε ο Σύλλογος Ριζιτών “Η Κίσαμος” κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα των  μετεχόντων στο θερινό πανεπιστήμιο. Τον κ. Αποστολάκη προλόγισε ο γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας κ. Ζορμπάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου