Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Καταγγελίες για το Ελαφονήσι απο Ομάδα Πολιτών

Τι απαντά ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου

Σε σοβαρές καταγγελίες για μία σειρά από παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή του Λαφονησίου προχώρησε ομάδα πολιτών διά πληρεξούσιου δικηγόρου σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργ. Ναυτιλίας, Τμ. Περιβάλλοντος Περιφέρειας, Δήμο Καντάνου – Σελίνου, Αστυνομία, περιβαλλοντικές οργανώσεις).
Στις καταγγελίες τους οι πολίτες αναφέρονται σε μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες για τις οποίες καλούν τις υπηρεσίες να παρέμβουν.
Ειδικότερα:
• «Τουρίστες, αλλά και Έλληνες κυρίως παραθεριστές επιβαρύνουν την περιοχή με τη μη τήρηση των κανόνων για την προστασία της παραλίας NATURA, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καμία δημοτική παρέμβαση, καθώς ανενόχλητοι στήνουν τα ομπρελοκαθίσματά τους στα αλμυρίκια εντός του περιφραγμένου με σχοινιά χώρου, που υποτίθεται ότι προφυλάσσει την καταστροφή των ριζών των δέντρων που φύονται εντός του, ενώ συχνά μεταφέρουν τα ιδιωτικά καθίσματά τους ακόμη και μέσα στη θάλασσα»! Επίσης στην καταγγελία σημειώνεται πως η πολυδιαφημισμένη ροζ άμμος, ταξιδεύει καθημερινά «γι’ άλλη γη, γι’ άλλα μέρη», μέσα σε εκατοντάδες μπουκάλια και με κάθε μέσο, που γεμίζουν οι χιλιάδες επισκέπτες, παραβιάζοντας κάθε κανόνα για οικολογική ευαισθησία και προστασία της περιοχής, από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται κανένας έλεγχος».
• «Τα σκουπίδια στο Λαφονήσι δεν έχουν προηγούμενο, εφόσον κανείς δεν επιβλέπει και δεν καθαρίζει οργανωμένα την περιοχή, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως γινόταν παλαιότερα. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν δίνουν πλέον τα χάρτινα τασάκια που μοίραζαν μέχρι πέρυσι στους καπνιστές, με αποτέλεσμα όλη η παραλία να είναι γεμάτη αποτσίγαρα να διανθίζεται από κάθε λογής σκουπίδια, μπουκάλια, αποφάγια, ακόμη και ακαθαρσίες και ανθρώπινα περιττώματα στον αιγιαλο, τα φυτά και τα βράχια» αναφέρεται στην καταγγελία.
• «Ουδέποτε κάποιος δημοτικός υπάλληλος ή άλλος δήλωσε υπεύθυνος ή αρμόδιος έστω και σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες απαγορεύονται και διώκονται ποινικά, σύμφωνα με την ειδική σήμανση και τους κανόνες της περιοχής NATURA! Οποτεδήποτε εμείς απευθυνθήκαμε σε υπαλλήλους της δημοτικής σας επιχείρησης, για την οποιαδήποτε παρατυπία, απάντησαν «μη αρμόδιοι» ή ότι για να παρέμβουν «πρέπει να μαλώσουν και δεν το θέλουν» (sic)!
• Τέλος, οι καταγγελίες στρέφονται σε βάρος και επιχείρησης για ενοικίαση ειδών θαλάσσης στην περιοχή.


Οι καταγγελίες τέθηκαν υπόψη του δημάρχου Α. Περάκη από τα “Χ.Ν.” με τον κ. Περάκη να απαντά πως ο «Δήμος κάνει ό,τι μπορει στα θέματα καθαριότητας και απορριμμάτων. Σε ό,τι αφορά τα χάρτινα τασάκια αυτά συνεχίζουν να μοιράζονται από τον Δήμο. Για τη ροζ άμμο με τόσες χιλιάδες κόσμο που καθημερινά βρίσκεται στο Λαφονήσι είναι δύσκολο να έχουμε εμείς επίβλεψη για το αν κάποιοι παίρνουν λίγη άμμο. Τέλος, για την επιχείρηση που λειτουργεί εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα ελέγχου της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου