Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Κατάλευκα… Oρη! (φωτ.)

xioniaΤο όνομα τους έχουν… δικαιολογήσει φέτος τα Λευκά Oρη αφού οι συνεχείς χιονοπτώσεις από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι και πριν μερικές ημέρες έχουν ντύσει τον ορεινό όγκο των Χανίων στα λευκά.
20190228_133933-01
Τις μεγάλες χιονοπτώσεις πιστοποιούν και οι μετρήσεις από τους “χιονομετρητές” που έχει εγκαταστήσει στο καταφύγιο “Καλλέργη” αλλά και στον Ψηλορείτη το Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Eνας από τους ανθρώπους που γνωρίζει καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στα υψόμετρα άνω των 1500 μέτρων είναι ο Χρήστος Πατεράκης, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων που διαχειρίζεται το καταφύγιο Καλλέργη την τελευταία 10ετία.
«Και το χειμώνα του 2012 είχαμε μεγάλες χιονοπτώσεις αλλά και το 2017 μπορώ να πω ότι είχαμε αντίστοιχες χιονοπτώσεις σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Φέτος στην ουσία είχαμε από τα 1300 μέτρα και πάνω μεγάλες χιονοπτώσεις» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο Χρήστος.
Τον ρωτάμε για την κατάσταση που επικρατεί στις πολλές κορυφές των Λευκών Ορέων. «Σε κορυφές άνω των 2.000 μέτρων δεν είχαμε τόσο πολύ χιόνι κάτι που μπορεί να ακούγεται οξύμωρο σε πολύ κόσμο γιατί φαντάζεται ότι αν έχουμε πχ. 2 μέτρα χιόνι στα 1500 μέτρα ύψος, στα 2000 μέτρα θα έχουμε 5 ή 6 μέτρα αλλά αυτό δεν ισχύει γιατί ο άνεμος παρασέρνει το χιόνι, δεν το αφήνει σε ένα σημείο. Αντίθετα είχαμε μεγάλη συσσώρευση χιονιού από τα 1300 στα 2000 μέτρα. Αιτία οι άνεμοι που κατέβασαν το χιόνι πιο χαμηλά. Για αυτό και είχαμε συσσώρευση τεράστιων όγκων χιονιού ανάμεσα σε διάσελα και την πρόκληση πολλών χιονοστιβάδων. Στο καταφύγιο Καλλέργη επικρατεί ένα ιδιαίτερο κλίμα, καθώς βρισκόμαστε ανάμεσα σε τρία φαράγγια. Σε αυτό τη Σαμαριάς και σε άλλα δύο μικρότερα που οδηγούν στη χαράδρα των Λάκκων που δημιουργούν ένα μικρο-κλίμα που αναλόγως την κατεύθυνση του ανέμου μπορεί να φέρει τα χιόνι στα 2 μέτρα. Δεν έριξε χιόνι για δύο μέτρα απλά το παρέσυρε ο αέρας και το συγκέντρωσε σε κάποια σημεία μέχρι και πάνω από τα 2,50 μέτρα» απαντά ο ορειβάτης.
Σημειώνεται ότι επειδή οι χιονοπτώσεις έγιναν κυρίως με βορειοανατολικό άνεμο για αυτό και συγκεντρώθηκαν μεγάλοι όγκοι χιονιού στα Ασκύφου, στον ορεινό Αποκόρωνα, αλλά και στα δυτικά απάνεμα τμήματα των Λευκών Ορέων.
ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Από τις αρχές Ιανουαρίου το καταφύγιο Καλλέργη παρουσιάζει μία μοναδική εικόνα.
Από τις αρχές Ιανουαρίου το καταφύγιο Καλλέργη παρουσιάζει μία μοναδική εικόνα.
Αναφορικά με το καταφύγιο Καλλέργη που τα τελευταία χρόνια με την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος αποτελεί αγαπημένο σημείο στον ορεινό όγκο από πολλούς Χανιώτες ο κ. Πατεράκης τονίζει πως «το τελευταίο διάστημα είχαμε μεγάλο πρόβλημα με την πρόσβαση. Το οδικό δίκτυο μέχρι τους Λάκκους είχε πολλά προβλήματα αλλά δεν ήταν απροσπέλαστο για τα ΙΧ . Δημιουργήθηκε ένα κλίμα “τρομοκρατίας” για να αποτρέψουν την κίνηση των πολιτών κάτι λογικό από τη μια πλευρά, από την άλλη ίσως το παράκαναν.»
20190228_134145-01
Παρόλα αυτά και φέτος πολύς κόσμος ανέβηκε στο Καλλέργη. «Είναι πραγματικά πολύς ο κόσμος που κάθε Σαββατοκύριακο έρχεται στο Καλλέργη. Το καταφύγιο συντηρείται και είναι γεμάτο και αυτό δείχνει ότι στα Χανιά έχουμε ορειβατική και περιπατητική κουλτούρα και ακόμα και αν δεν ανέβει κάποιος στο Καλλέργη σίγουρα θα αφιερώσει ένα ή και περισσότερα σαββατοκύριακα για να πάει σε κάποιο βουνό. Είναι συγκινητικό να βλέπεις νέο κόσμο αντί να πηγαίνει σε καφετέριες να θέλει να ανεβεί στο βουνό ! Για αυτό και το 80% του κόσμου που έρχεται δεν έχει σχέση με την ορειβασία απλά θέλει να περπατήσει και του αρέσει η διαφορετικότητα και η χαλαρότητα του καταφυγίου» τονίζει ο Χρήστος Πατεράκης.
Το καταφύγιο κλείνει στις 20 Απριλίου για τη χειμερινή περίοδο και ξεκινάει πάλι το Μάιο για τη θερινή.
Υψος χιονιού στο Καλλέργη – Λευκά Όρη (1580 μετρα)
• 14 Ιανουαρίου 1.81 ύψος χιονιού.
• 18 Φεβρουαρίου 1,69 ύψος χιονιού.
• 28 Φεβρουαρίου στα 2,80 ύψος χιονιού.
• Στις αρχές Απριλίου δείχνει ότι έχει γύρω στο 1 μέτρο.
Ύψος χιονιού στον Ψηλορείτη (1480 μ.)
• 14 Ιανουαρίου 83 εκατοστά
• 17 Φεβρουαρίου 1,24 μ.
• 29 Φεβρουαρίου 1,61
• Στις αρχές Απριλίου 23 εκατοστά.
Σ.Σ. Τα στοιχεία προέρχονται από τους χιονομετρητές που έχει εγκαταστήσει στα πιο πάνω σημεία το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με έμπειρους ορειβάτες τα στοιχεία δεν απέχουν από την πραγματικότητα, ωστόσο λόγω της θέσεως των μετρητών ίσως δεν έχουν την απαιτούμενη ακρίβεια.


Εκδήλωση του Ορειβατικού για τις χιονοστιβάδες
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει εκδήλωση για την ενημέρωση των μελών του και των φίλων του βουνού και της περιπέτειας, με θέμα: “Χιονοστιβάδες – Ο ύπουλος εχθρός του ορειβάτη”, αύριο και ώρα 20:00 μ.μ., σε συνδιοργάνωση με την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. .
Η εκδήλωση αυτή θα έχει παράλληλα και ενημερωτικό χαρακτήρα για την διαβίωση σε χιονισμένο ορεινό πεδίο σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Την παρουσίαση αυτή επιμελήθηκε το μέλος του Συλλόγου και Βοηθός Εκπαιδευτής Ορειβασίας Ε.Ο.Ο.Α. κ. Μιχαήλ Βουράκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην επάνω Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου επί της Ακτής Τομπάζη 31 (1ος όροφος) στο Παλιό Λιμάνι και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου