Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Προϊόντα από τον τόπο τους…

Μαζί με τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα και τον πολιτισμό τους έφεραν και τα…προϊόντα τους οι μόνιμοι κάτοικοι των Χανίων που γεννήθηκαν σε άλλους μακρινούς τόπους αλλά επέλεξαν την Κρήτη για μόνιμη κατοικία τους. Μια πολύ ενδιαφέρουσα γνωριμία με μικρά και φιλόξενα καταστήματα που ειδικεύονται σε προϊόντα με γεύσεις από τη Σκανδιναβία, αρώματα από τη Ρωσία και αισθητική από τη Μεγάλη Βρετανία κάνουμε μέσα από το σημερινό μας δημοσίευμα.
Νοστιμιές από τη Σκανδιναβία στις Μουρνιές 
“Litchi Foods”, μια γωνιά γεμάτη προϊόντα από τη σκανδιναβική αγορά λειτουργεί από φέτος το Φθινόπωρο στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου στις Μουρνιές. Γεύσεις που λατρεύουν οι Σκανδιναβοί, κυρίως οι Σουηδοί μα και οι Ελληνες, όπως αλλαντικά, γλυκά, καφέδες κ.ά., τα οποία διατίθενται σε λιανική και χονδρική ενώ σε λίγους μήνες το κατάστημα θα αποκτήσει και e-shop για τους φίλους των Σκανδιναβικών προϊόντων, από όλη την Ελλάδα.
Όπως μας είπε η υπεύθυνη του καταστήματος Kristina Manneberg – Μαραγκουδάκη, η οποία είναι και πρόεδρος του Σουηδικού Συλλόγου στα Χανιά, στην πόλη μας ζουν περίπου 150 Σουηδοί κυρίως οικογένειες με παιδιά ενώ λειτουργεί και Σουηδικό σχολείο με 26 μαθητές! Ως εκ τούτου υπάρχει αρκετή ζήτηση για Σκανδιναβικά προϊόντα, αφού οι Σουηδοί και άλλοι Σκανδιναβοί που ζουν στα Χανιά επιλέγουν για την κουζίνα τους τα προϊόντα της πατρίδας τους. «Η “Litchi Food”, είναι μια εταιρία από την Σουηδία που ξεκίνησε το 2004 με κεντρική ιδέα να εξάγει σκανδιναβικά προϊόντα σε άλλες χώρες και κυρίως τουριστικές περιοχές. Στις Μουρνιές το υποκατάστημα άνοιξε πέρυσι στις 15 Σεπτεμβρίου» μας είπε η κα Manneberg- Μαραγκουδάκη.
Πράγματι όση ώρα παραμείναμε μέσα στο κατάστημα, Σκανδιναβοί έφθαναν ψάχνοντας είτε για κατεψυγμένα προϊόντα, αλλαντικά (λουκάνικα, σουηδικούς κεφτέδες κ.ά.), τυριά, βαζάκια με καπνιστό σολομό και ρέγκα, αρτοποιήματα, καφέδες φίλτρου, γλυκά – μάλιστα ζητούσαν το γλυκό του μήνα Semla το οποίο είναι έθιμο να καταναλώνεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου ( πρόκειται για τσουρέκι γεμιστό με πάστα αμυγδάλου, σαντιγί και άχνη ζάχαρη από πάνω). Στη Σουηδία η 8η Μαρτίου είναι ημέρα του συγκεκριμένου γλυκού! Επίσης οι Σκανδιναβοί είχαν να επιλέξουν από μια μεγάλη γκάμα από χύμα καραμέλες. Τα πιο δημοφιλή όπως μας είπε η υπεύθυνη του καταστήματος είναι τα σουηδικά κεφτεδάκια, ο σουηδικός καφές φίλτρου, οι σοκολάτες κ.ά. Μάλιστα, τον σουηδικό καφέ φίλτρου και τα γλυκά (τσουρεκάκια με κανέλα) προτιμούν και πολλοί Ελληνες.
«Είναι πολλοί Ελληνες που έχουν επισκεφθεί τη Σκανδιναβία, είτε τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία και έχοντας δοκιμάσει εκεί κάποια προϊόντα τα γνωρίζουν πλέον και μας τα ζητάνε εδώ» σημείωσε η κα Manneberg – Μαραγκουδάκη.

Με άρωμα “Μόσχας” 
Γεύσεις και αρώματα Μόσχας δίνει εδώ και 20 χρόνια στα Χανιά το «Μόσκβα Μάρκετ» που στεγάζεται επί της οδού Πάνου Κορωναίου στο κέντρο των Χανίων. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που εμπορεύεται κατά κύριο λόγο ρώσικα προϊόντα αλλά και πολλά άλλα αγαθά από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Στο μαγαζί οι πελάτες του καταστήματος μπορούν να βρουν από ψαρικά όπως καπνιστό σολομό, σκουμπρί, μπρικ κ.τλ., γευστικότατα αλλαντικά καθώς οι χώρες με ψυχρά κλίματα έχουν μεγάλη γαστρονομική παράδοση σε αυτό το είδος, μεγάλη ποικιλία από τουρσί, ρώσικη βότκα, τσάι, κρασί από τη Μολδαβία, γλυκά όπως καραμέλες και σοκολάτες, προϊόντα σιταριού και δημητριακών όπως φαγόπυρο, τυροκομικά προϊόντα όπως το φημισμένο κεφίρ και πολλά άλλα. Παράλληλα, οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε ρώσικες εφημερίδες και βιβλία, αλλά και καλλυντικά, κρέμες και άλλα προϊόντα που έρχονται από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
«Με την κρίση η δουλειά έπεσε πολύ γιατί έφυγαν πολλοί μετανάστες που είχαν έρθει από τις ανατολικές χώρες», εξήγησε η Ειρήνη Αγγελίδου που μαζί με τον αδερφό της Γιούρι Αγγελίδη δημιούργησαν και δουλεύουν την επιχείρηση. Οι δυο τους έχουν ποντιακή ρίζα και ερχόμενοι στην Ελλάδα θέλησαν να φέρουν στοιχεία της κουλτούρας από τον τόπο που γεννήθηκαν.
Πάντως, όπως αναφέρει η Ειρήνη τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Ελληνες κάνουν τα ψώνια τους από το κατάστημα: «Είναι και πολλές οικογένειες μικτές αλλά νομίζω ότι και οι ντόπιοι είναι ανοιχτοί πλέον να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό».
Τα σχόλια για τα προϊόντα είναι πολύ καλά και αυτό γεμίζει ικανοποίηση τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού. «Είμαστε ευχαριστημένοι, οι ντόπιοι αγκαλιάζουν τα προϊόντα μας, τους δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν άλλες γεύσεις, ενώ τελευταία βλέπουμε και κάποιες οικογένειες Ρώσων ή Ουκρανών που ενώ είχαν φύγει με την οικονομική κρίση γύρισαν πίσω κάτι που δείχνει ότι ίσως βελτιώνονται οικονομικά τα πράγματα», ανέφερε η Ειρήνη.

Μια βρετανική γωνιά στον Αποκόρωνα
Πολλοί οι μόνιμοι κάτοικοι από τη Γηραιά Αλβιόνα στον Αποκόρωνα, είναι δυνατόν να μην έχουν και καταστήματα με προϊόντα από τον τόπο καταγωγής τους;
Ενα από αυτά λειτουργεί με επιτυχία εδώ και μια 5ετία στη Λιτσάρδα.
Πίσω από το ταμείο η κα Βίκη Τόμας φροντίζει ώστε όλα να λειτουργούν στην εντέλεια. Oι περισσότεροι πελάτες Βρετανοί και όχι μόνο. «Το 95% των προϊόντων είναι από τη Μ. Βρετανία, είμαστε το παντοπωλείο της περιοχής» μας εξηγεί η κα Τόμας δείχνοντας μας τα ράφια με τις μαρμελάδες, τα γλυκά, τις ξηρές τροφές, τα προϊόντα για κήπους που διαθέτει και φυσικά γνωρίζοντας την αγάπη των Βρετανών για τα ζώα πολλά είδη για την εξυπηρέτησή τους.
Αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα και στον Αποκόρωνα πριν από 8 χρόνια ενώ εδώ γνώρισε και τον επίσης Βρετανό σύζυγό της Πολ. «Συμμετείχαμε στα παζάρια της Κυριακής που οργανώνονταν από Βρετανούς που έμεναν μόνιμα εδώ. Ο άνδρας μου έφερνε διάφορα προϊόντα προς πώληση και είδαμε ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και κάποια στιγμή αποφασίσαμε
-γιατί όχι- να κάνουμε ένα μαγαζί και έτσι ξεκινήσαμε το Σεπτέμβριο του 2014 στη Λιτσάρδα, ενώ κάναμε και δεύτερο κατάστημα στις Καλύβες Οι πελάτες μας είναι κυρίως Βρετανοί. Ερχονται άνθρωποι από όλον τον Αποκόρωνα αλλά και από το Ρέθυμνο, την πόλη των Χανίων , την Κίσαμο, το Ακρωτήρι. Εχουμε όμως και πολλούς Ελληνες, ντόπιους που ενδιαφέρονται για τα μπισκότα, τις σοκολάτες μας, τις νοστιμιές μας» σημειώνει η συνομιλήτρια μας. Παρά την οικονομική κρίση η κα Τόμας είναι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση των πελατών. «Τα προϊόντα μας είναι εισαγωγής αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να τα διαθέτουμε σε καλές τιμές και να είναι φυσικά τα καλύτερα ποιοτικά. Για αυτό και είμαστε χαρούμενοι για τη στήριξη» σημειώνει.
Το κατάστημα λειτουργεί ως τόπος συνάθροισης και κοινωνικών εκδηλώσεων ανάμεσα στους Βρετανούς, ενώ διαθέτει και δανειστική γωνιά όπου προσφέρονται βιβλία, dvd, cd κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου