Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Στον Mαραθώνιο του Λονδίνου για την ΕΛΕΠΑΠ Χανίων!

Αγώνας ανθρωπιάς από τον Χανιώτη οδοντίατρο Μανώλη Ροδιτάκη

11Με τη… φανέλα της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων θα τρέξει στο “Μαραθώνιο του Λονδίνου” συγκεντρώνοντας παράλληλα χρήματα για την ενίσχυση της δομής ένας Χανιώτης οδοντίατρος που τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει στη Μ. Βρετανία.
O Μανώλης Ροδιτάκης δεν ξέχασε τι ρίζες του και από τη θέση που βρίσκεται σήμερα προσπαθεί να στηρίξει την ΕΛΕΠΑΠ. Σε συνεργασία με τη διεύθυνση του τοπικού παραρτήματος έχει δημιουργήσει μια μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (www.justgiving.com/crowdfunding/londonmarathon-elepap).
«Όποιος επιθυμεί με το πάτημα ενός κουμπιού και την πιστωτική του κάρτα να κάνει μία μικρή δωρεά! Οι δωρεές είναι σε βρετανικές λίρες και το σύστημα είναι απόλυτα ασφαλές. Προσκαλώ όλους τους φίλους της ΕΛΕΠΑΠ στα Χανιά να  επισκεφτούν τη σελίδα, να διαβάσουν τις πληροφορίες και να κάνουν αν θέλουν και μπορούν μία μικρή δωρεά. Το 100% των χρημάτων που θα συγκεντρωθεί θα καταλήξει σε συγκεκριμένες δράσεις της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων. Εναλλακτικά, μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΕΛΕΠΑΠ στο τηλ. 2821097699 για να βοηθήσουν με άλλους τρόπους.  Θα ήθελα πραγματικά στο τέλος αυτής της προσπάθειας να στείλω ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης στα Χανιά μας!  Θα τρέξω με περηφάνια στο Λονδίνο για τα γενναία παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ και ελπίζω να οι Χανιώτες να σταθούν αρωγοί σε αυτή την πρωτοβουλία» λέει ο Μανώλης μιλώντας στα “Χ.Ν.”
Ο ΛΟΝΔΡΕΖΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
Ο Μαραθώνιος του Λονδίνου θεωρείται από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και αποτελεί κάτι περισσότερο από αθλητικό γεγονός. «Είναι μια καταπληκτική διοργάνωση! 40.000 δρομείς από όλο τον κόσμο, εκατοντάδες χιλιάδες θεατές σε όλη την διαδρομή,
μπάντες, περίεργες στολές, μία τεράστια γιορτή του αθλητισμού. Χαρακτηριστικό είναι πως για το 2019, οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 430.000! Παράλληλα με το αθλητικό γεγονός,  ο Μαραθώνιος του Λονδίνου έχει τεράστια αξία και σαν φιλανθρωπικό γεγονός, καθώς χιλιάδες δρομείς συγκεντρώνουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο για φιλανθρωπικές οργανώσεις.  Διάβασα πρόσφατα πώς φέτος οι συνολικές δωρεές, από το 1981 και μετά, ξεπέρασαν το 1 δισεκατομύριο λίρες! » τονίζει ο συνομιλητής μας που εξασφαλίζοντας θέση στο Μαραθώνιο αποφάσισε να στηρίξει την ΕΛΕΠΑΠ Χανίων.
«Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να τρέξω για την ΕΛΕΠΑΠ Χανίων.  Λόγω της δουλειάς μου γνωρίζω πολύ καλά τη σπουδαιότητα του έργου της  για τα παιδιά με αναπηρίες από όλη την Κρήτη.  Επίσης γνωρίζω πόσο υψηλό είναι το κόστος αυτών των προγραμμάτων και δράσεων. Η ΕΛΕΠΑΠ χρειάζεται την οικονομική υποστήριξη μας για να συνεχίσει να προσφέρει.  Προσωπικά, αγαπώ την ΕΛΕΠΑΠ και για ένα ακόμα λόγο.  Είχα την τύχη να γνωρίζω το Γιώργο Μανουσέλη, έναν υπέροχο άνθρωπο που έφυγε νωρίς αλλά άφησε το στίγμα του » σημειώνει.
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ζητάμε από το Μανώλη να μας εξηγήσει πως από τα Χανιά αποφάσισε να φύγει για τη Μεγάλη Βρετανία. «Οι λόγοι που με οδήγησαν να πάρω τη δύσκολη απόφαση της μετανάστευσης ήταν περισσότερο προσωπικοί και λιγότερο επαγγελματικοί» απαντάει, συμπληρώνοντας πως «η επιθυμία να ταξιδέψω, να ζήσω στο εξωτερικό και να δοκιμάσω ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ήταν πολύ έντονη το 2010. Επίσης, η δυνατότητα να μάθω και να εξελιχθώ επαγγελματικά έπαιξε και αυτή το ρόλο της.’Εφυγα το φθινόπωρο του 2010 για το Λονδίνο, με στόχο να κάνω ένα μεταπτυχιακόστην οδοντιατρική για παιδιά και να επιστρέψω στα Χανιά μετά από 2-3 χρόνια.  Τελικά, επιβεβαιώθηκε η γνωστή ρήση “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού” και ζω μόνιμα πια στην Ουαλία με την οικογένεια μου. Τα Χανιά είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου, όσο μακρυά και αν είμαι. Είναι η πατρίδα μου, η μάνα μου». Πλέον ο Μανώλης εργάζεται ως οδοντίατρος εξειδικευμένος για παιδιά με ειδικές ανάγκες! Μια ειδικότητα ξεχωριστή με πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητες. «Σίγουρα η οδοντιατρική για άτομα με ειδικές ανάγκες έχει ιδιαιτερότητες που την ξεχωρίζουν από άλλες ειδικότητες. Στην κλινική μου φροντίζουμε ασθενείς από όλο το εύρος της αναπηρίας, κινητικά προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες, το φάσμα του αυτισμού και πολλές άλλες κατηγορίες. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε εδώ πώς οι ασθενείς με αναπηρία (φυσική, ψυχική, συναισθηματική), ενώ έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας στην περίθαλψη και στις ιατρικές υπηρεσίες, βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με εμπόδια και φραγμούς ανυπέρβλητους. Αυτό είναι άδικο και ως κοινωνία οφείλουμε όλοι μας να βοηθήσουμε να αρθούν αυτοί οι φραγμοί. Οι προκλήσεις βέβαια στην καθημερινή πράξη είναι μεγάλες. Στην οδοντιατρική για παιδιά με ειδικές ανάγκες προσαρμόζουμε την προσέγγιση μας στις ιδιαιτερότητες του κάθε μικρού ασθενή. Τα ιατρεία είναι προσβάσιμα για ασθενείς με αμαξίδια και κινητικές δυσκολίες, διαθέτουμε κινητή οδοντιατρική μονάδα για επισκέψεις σε σπίτια και ειδικά σχολεία, χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα με νάρκωση (sedation) για τους φοβικούς και μη συνεργάσιμους ασθενείς. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, αγαπώ τη δουλειά αυτή και η συναισθηματική ανταμοιβή που παίρνω είναι τεράστια. Τα παιδιά αυτά και οι οικογένειες τους μου δίνουν καθημερινά μαθήματα θάρρους και αξιοπρέπειας».


Το Bρετανικό Σύστημα Υγείας
Με την ευκαιρία της συνομιλίας με τον Χανιώτη οδοντίατρο δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε για το Βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας (National Health Service) στο οποίο και εργάζεται. «Συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα (και καλύτερα) συστήματα υγείας στον κόσμο.   Παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, δωρεάν για όλους, ασφαλισμένους, ανασφάλιστους, μετανάστες, πλούσιους και φτωχούς. Στην υπηρεσία κοινωνικής οδοντιατρικής (Community Dental Service) που εργάζομαι, όλες οι οδοντιατρικές θεραπείες είναι εντελώς δωρεάν για τον ασθενή. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στο NHS προβλήματα αντίστοιχα με του ελληνικού ΕΣΥ. Οι ανάγκες μεγαλώνουν όσο ο πληθυσμός μεγαλώνει και γηράσκει, οι πολιτικές λιτότητας μειώνουν τη χρηματοδότηση, εμφανίζονται ελλείψεις προσωπικού, λίστες αναμονής κλπ.  Βέβαια, δεν είναι μόνο η υποχρηματοδότηση που οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα. Είναι και η γραφειοκρατεία, η κακή διοίκηση των υπηρεσιών και η χαμηλή παραγωγικότητα που παίζουν το ρόλο τους. Έχω επαγγελματική εμπειρία και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα υγείας. Είμαι υπέρμαχος της δημόσιας δωρεάν υγείας αρκεί όλοι μας, οι πολίτες, οι φορολογούμενοι, οι διοικούντες και οι εργαζόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είναι η απάντηση του Μανώλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου