Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Ενας Βρετανός χασάπης στον Αποκόρωνα

«Είναι ο καλύτερος Βρετανός κρεοπώλης σε όλη την Ελλάδα και δεν έχει να κάνει με το ότι είναι ο… μοναδικός» λένε με το γνωστό φλεγματικό χιούμορ οι Βρετανοί κάτοικοι του Αποκόρωνα για τον Τζον Ποτς, τον συμπατριώτη τους χασάπη που λειτουργεί το δικό του κατάστημα στον Βάμο.

Αγαπητός και δημοφιλής στην Βρετανική κοινότητα αλλά και στους ντόπιους ο κ. Ποτς λειτουργεί με επιτυχία το κρεοπωλείο του τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα η εφημερίδα “Daily Telegraph” και η British Airways το είχαν βραβεύσει ως το καλύτερο κατάστημα που απευθύνεται σε Βρετανούς στην Ελλάδα! Δεν είναι τυχαίο ότι το κρέας που παρασκευάζει αγοράζεται ακόμα και από τη Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα.


ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ
Τον συναντάμε σε ώρα εργασίας καθώς εργάζεται πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι χοιρινό για να φτιάξει μπέικον. Τον ρωτάμε για τους λόγους που αποφάσισε να έλθει να ζήσει στην Κρήτη. «Ο παππούς μου ήταν εδώ κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκόσμιου πολέμου και έζησε δύο χρόνια στα βουνά του νησιού με τους ντόπιους. Λίγο πριν πεθάνει -πραγματικά ανατριχιάζω- μου λέει “Τζον πρέπει να πας να ζήσεις στην Κρήτη. Γιατί εκεί ζουν καταπληκτικοί άνθρωποι! Και είχε δίκιο! Δεν το έχω μετανιώσει καθόλου» είναι τα λόγια του “Γιάννη” όπως του αρέσει να τον λένε. Μας εξηγεί τον τρόπο παρασκευής κρέατος στη Βρετανία και το πως γίνεται η αντίστοιχη εργασία στην Ελλάδα.
«Είναι τόσο διαφορετικές οι μέθοδοι, σαν τη μέρα με τη νύχτα. Δεν λέω ότι είναι καλύτερη η Βρετανική παρασκευή κρέατος αλλά σίγουρα είναι τελείως διαφορετική από την Ελληνική, είναι και θέμα διαφορετικής κουλτούρας. Αν ένας Έλληνας πάει στην Αγγλία θα επιδιώξει να βρει μια ελληνική ταβέρνα να φάει κάτι που ταιριάζει με τη γεύση του. Το ίδιο και ο Άγγλος εδώ θέλει κάτι να πιο κοντά στις δικές του γεύσεις. Φτιάχνουμε δικά μας λουκάνικα, δικό μας μπέικον και ζαμπόν, έχουμε διάφορους τρόπους να μαρινάρουμε, χρησιμοποιούμε πολλά μπαχαρικά» σημειώνει, παράλληλα μας δείχνει τους τρόπους που κόβει το κρέας, που προετοιμάζει τις μπριζόλες και τα φιλέτα. Ο τρόπος μαγειρέματος του κρέατος επίσης είναι διαφορετικός για τους Βρετανούς για αυτό και το κρέας πρέπει να είναι έτσι κομμένο ώστε να τους διευκολύνει. π.χ. τα ελληνικά κοτόπουλα δεν είναι τόσο καλά για το φούρνο όπως τα προτιμούν πολλοί Άγγλοι και για αυτό το λόγο ο Τζον φέρνει αρκετά από το εξωτερικό.
Οι πελάτες του όμως δεν είναι μόνο Άγγλοι. «Έχω και πολλούς Έλληνες, αλλά και Γάλλους, Ρώσους, λίγους Γερμανούς. Ενδιαφέρονται για τα κρέατα που παρασκευάζουμε» τονίζει ο Τζον που είναι δραστήριο μέλος της Βρετανικής κοινότητας του Αποκόρωνα. Μια κοινότητα που έχει αναπτύξει πολύ σημαντική δράση αλληλεγγύης τόσο για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όσο και για το Κέντρο Υγείας Βάμου για το οποίο έχουν αγοράσει εξοπλισμό.
«Μας αρέσει η Ελλάδα και η Κρήτη. Το μοναδικό αρνητικό είναι ότι πολλοί δεν σέβονται τα όρια ταχύτητας, δεν φοράνε ζώνες ή κράνος και οδηγούν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ. Δυστυχώς βλέπω ότι δεν υπάρχει αυστηρός έλεγχος για αυτά τα θέματα και από την αστυνομία» καταλήγει ο συνομιλητής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου