Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Ανθρωποι με Ειδικές Ικανότητες σε υπηρεσίες των Χανίων

Flat Autisim DayΜπορεί να αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας, να δυσκολεύονται σε πολλά πράγματα στην καθημερινότητά τους όμως αποδεικνύουν ότι χάρις στη δική τους θέληση αλλά και στη στήριξη της οικογένειας, των φίλων, των συναδέλφων τους, της ίδιας της κοινωνίας μπορούν να τα καταφέρουν εξαιρετικά σχεδόν παντού. Ανθρωποι με Ειδικές Ανάγκες αλλά και με Ειδικές Ικανότητες που εργάζονται είτε μόνιμοι, είτε συμβασιούχοι σε υπηρεσίες των Χανίων μιλούν στις “διαδρομές” για τις εμπειρίες τους.
NTAOYKAKHGEWRGIA
Η Γεωργία Νταουκάκη (καθιστή) μαζί με τη συνάδελφό της Αιμιλία Κασσελάκη στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων
Μια ικανή και φιλότιμη μηχανικός
Σε ένα γραφείο στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων συναντάμε την 33χρονη Γεωργία Νταουκάκη. Παρότι γεννήθηκε με τετραπληγία η κοπέλα έχει κάνει μια μοναδική, καταπληκτική προσπάθεια, είναι πτυχιούχος του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και κάτοχος μεταπτυχιακού πτυχίου στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης!
Σε ένα διάλειμμα της δουλειάς της ξεκινάμε να κουβεντιάζουμε αρχικά για τις σπουδές της. «Πήγα στο Πολυτεχνείο Κρήτης λόγω… μη προσβασιμότητας στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. Ηθελα να σπουδάσω παιδαγωγικά στο Ρέθυμνο, πέρασα εκεί, όμως δεν υπήρχε προσβασιμότητα στο Πανεπιστήμιο για άτομο που κινείται με καροτσάκι όπως εγώ. Ετσι πέρασα στο Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά δεν το μετάνιωσα καθόλου» σημειώνει η Γεωργία που την ημέρα της συνέντευξης θα πήγαινε στο Ρέθυμνο προκειμένου να συναντηθεί με τις εκεί πρυτανικές αρχές και να τους ζητήσει να κάνουν κάτι για να βελτιωθούν οι υποδομές για τα ΑμΕΑ.
Μιλάμε για την εμπειρία του Πολυτεχνείου.
«Ηταν πραγματικά εξαιρετική! Ενθουσιάστηκα από το αντικείμενο των σπουδών, από τους συμφοιτητές και τους καθηγητές μου, ενώ το κτήριο είναι σύγχρονο και μπορούσα να κινούμαι μόνη μου σε όλα τα κτήριά του χωρίς βοήθεια» τονίζει χαρακτηριστικά.
Η Γεωργία εργάζεται και αυτή με 8μηνη σύμβαση στο πλαίσιο προγράμματος του ΟΑΕΔ. Εξετάζει τις άδειες χρήσης νερού, αδειοδοτήσεις, απαλλακτικά από δημόσια έργα κ.ά.
«Δεν συναντώ καμία δυσκολία γιατί έχω πολύ καλούς συναδέλφους που με βοηθούν. Και με τον κόσμο που έρχεται εδώ έχω καλή αντιμετώπιση και καλή σχέση» λέει χαμογελώντας η Γεωργία.
«Η Γεωργία τα καταφέρνει εξαιρετικά! Είναι μια πολύ πρόθυμη, συνεργάσιμη συνάδελφος. Ηλθε το Νοέμβριο, αρχικά δεν είχε την εμπειρία και με τη δική μας βοήθεια αλλά κυρίως με τη δική της προσπάθεια ανταποκρίνεται σε όλα της τα καθήκοντα» μας δηλώνει η κα Αιμιλία Κασελάκη, συνάδελφος της Γεωργίας στο ίδιο γραφείο. Η εργασία της είναι πολύ απαιτητική αφού η νομοθεσία αλλάζει συνεχώς και απαιτείται πάρα πολύ διάβασμα και συνεχής ενημέρωση.
«Είναι από τα παιδιά που θέλουν να μάθουν και να εργαστούν. Διαβάζει τις μελέτες, γράφει τα κείμενα έχει μια θαυμάσια εμπειρία από τη δουλειά στο γραφείο μας και αύριο πιστεύω ότι θα μπορεί να ανταποκριθεί να κάνει και κάτι δικό της π.χ. μια περιβαλλοντική μελέτη. Είναι πολύ αγαπητή στους συναδέλφους. Βλέπουμε ότι οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ικανότητες μπορούν να προσφέρουν εξίσου όπως όλοι αρκεί να έχουν τις αναγκαίες υποδομές και εδώ στο κτήριο της Π.Ε. Χανίων είμαστε τυχεροί που έχουμε ασανσέρ. Και εμείς έχουμε μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό και θα ήταν ευτύχημα αν συνεχίζαμε να έχουμε τη Γεωργία και στο μέλλον δίπλα μας», τονίζει η κ. Κασσελάκη.
Ρωτάμε τη Γεωργία για ένα άλλο κεφαλαίο, αυτό της προσβασιμότητας στην πόλη των Χανίων. «Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στα Χανιά, αυτό είναι δεδομένο», λέει και συμπληρώνει «πρέπει να κατασκευαστούν καλύτερες ράμπες, προσβάσιμες τουαλέτες σε όλα τα μαγαζιά και ειδικά στα καφέ, εστιατόρια ταβέρνες γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν σε όλα, ειδικά στα παλιά μαγαζιά. Στον δρόμο είναι δύσκολα τα πράγματα έχω μάθει να πηγαίνω στην άσφαλτο γιατί τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα είτε από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και από τραπεζοκαθίσματα. Είναι χρόνια αυτά τα προβλήματα αλλά πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστούν. Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπιστούν», καταλήγει η Γεωργία που εντυπωσιάζει με την θετική αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
mpikoybarakhsnektarios
Στην Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) ως μόνιμος υπάλληλος εργάζεται ο Νεκτάριος Μπικουβαράκης
Με μηχανικό πόδι αλλά πολλές δυνατότητες
«Ενα Ατομο με Ειδικές Ανάγκες, μπορεί να προσφέρει και να είναι χρήσιμο στην κοινωνία, για αυτό και πρέπει να τους δοθούν περισσότερες δυνατότητες για να εργαστούν», σημειώνει ο κ. Νεκτάριος Μπικουβαράκης, που έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του αριστερού του ποδιού σε ατύχημα το 1993 και το έχει αντικαταστήσει με μηχανικό.
Το 2007 με ένα νόμο για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες προσλήφθηκε τότε στον Δήμο Ακρωτηρίου και από το 2012 εργάζεται στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Χανίων.
«Δεν έχω κανένα θέμα με τους συναδέλφους, ούτε με τον κόσμο. Συνεργαζόμαστε άψογα» σημειώνει. Μας δείχνει το τεχνητό μέλος. «Πρέπει να το αντικαθιστώ τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια. Πριν ξεκινήσει η κρίση, το 2009 το ασφαλιστικό ταμείο κάλυπτε το 75% του κόστους αντικατάστασης. Δυστυχώς τώρα καλύπτει μόνο το 25% και το τεχνητό πόδι είναι πανάκριβο, την τελευταία φορά που το άλλαξα το 2015 κόστιζε 12.000 ευρώ! Παλιά μπορούσες να πάρεις και κάποιο δάνειο για να το αντικαταστήσεις, τώρα δεν δίνουν ούτε για αυτό! Είμαι παντρεμένος με δύο παιδιά και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι καθόλου εύκολο να επιβιώσεις. Βέβαια έχω περάσει και άλλες δύσκολες στιγμές. Από το 1993 και για 12 χρόνια έπρεπε κάθε χρόνο να περνάω από Επιτροπή που να εξετάσει για το αν το πόδι μου ήταν κομμένο! Ακούγεται γελοίο αλλά εμένα με πλήγωνε! Είχα φτάσει στο σημείο να λέω στην Επιτροπή αν με εξετάζει κάθε χρόνο γιατί περιμένει να… φυτρώσει νέο πόδι», αναφέρει ο Νεκτάριος.
Με το μηχανικό πόδι ο Νεκτάριος δεν έχει προβλήματα στην κίνηση του μέσα στην πόλη. «Ισως το πιο σοβαρό είναι η παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμΕΑ, αν και ευτυχώς έχει μετριαστεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό που έχουμε ανάγκη εμείς που αντιμετωπίζουμε προβλήματα είναι μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία. Αν υπάρξει στήριξη μπορούμε να καταφέρουμε πολλά» καταλήγει.
GAROFALAKHSKWSTAS
Σε ώρα εργασίας στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Χανίων ο 28χρονος Κώστας Γαροφαλάκης
Δουλεύοντας για το πράσινο
Σε μια γωνιά του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, μια ομάδα τριών ατόμων της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Χανίων εργάζεται στον καλλωπισμό των λουλουδιών, το κλάδεμα των δέντρων. Ανάμεσα τους και ο 28χρονος Κώστας Γαροφαλάκης, ένας νέος άνδρας, Ατομο με Ειδικές Ανάγκες. Με τη φόρμα του, τα γάντια και  τη τσουγκράνα του μαζεύει τα ξερόχορτα σε ένα σημείο και από εκεί τα βάζει στις σακούλες για να τις απομακρύνει. Οπως μας εξηγεί έχει εργαστεί και στο παρελθόν πριν από δύο χρόνια πάλι για την Υπηρεσία Πρασίνου και τότε όπως και τώρα είναι πολύ ευχαριστημένος. «Είναι ωραία η δουλειά μας» λέει χαρακτηριστικά.
«Ο Κώστας τελείωσε το Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Χανίων στο Ακρωτήρι) όπου τα παιδιά λαμβάνουν γνώσεις γεωπονικής. Για αυτό και πιστεύω ότι σε ανάλογες δουλειές θα μπορούσαν να εργαστούν και άλλα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν πρώτα εκπαιδευτεί».
«Ο Κώστας είναι ένας εξαιρετικός συνάδελφος, με φιλότιμο και με πολλές συμπάθειες ανάμεσα σε όλο το προσωπικό της υπηρεσίας πρασίνου» λέει ο προϊστάμενος του κ. Στρατός Πουμπλάκης.
Ο Κώστας έχει προσληφθεί με 8μηνη σύμβαση στο πλαίσιο προγράμματος του ΟΑΕΔ.
«Είναι μαζί μας από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά είχε ξαναδουλέψει μαζί μας πριν από δύο χρόνια. Τότε είχε δουλέψει περισσότερο στο φυτώριο, τώρα επειδή έχει εξοικειωθεί με τη δουλειά μας βοηθάει στον καθαρισμό των πάρκων. Δουλεύει πάντα μαζί με τους συναδέλφους, είναι αποτελεσματικός σε αυτό που θα του πούμε και το κάνει πάντα καλά. Εμείς θα προτείνουμε να τον ξαναπάρουμε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα ή να παραμείνει μαζί μας αν παραταθεί» τονίζει ο κ. Πουμπλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου