Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Απειλή εξαφάνισης για τους αχινούς στην Κρήτη

Man holding a sea urchin with lemon for eating it on the beachΕίδος σε… εξαφάνιση τείνει να γίνει ο αχινός για τις θάλασσες της Κρήτης αφού η υπεραλίευση των προηγούμενων ετών έχει μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πληθυσμούς του. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έχει δοθεί μέχρι στιγμής μόλις μια άδεια για επαγγελματική αλίευση αχινού από το Τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Χανίων, την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνεται ότι παρουσιάζει έξαρση η παράνομη αλίευση αχινών.
Με βάση τη νομοθεσία η αλίευση αχινών επιτρέπεται τους μήνες: Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο και απαγορεύεται όλη την άλλη περίοδο.
«Για να ψαρέψει κάποιος αχινούς επαγγελματικά πρέπει να έχει την ειδική άδεια αλιείας αχινών και μπορεί να αλιεύει μέχρι 600 άτομα την ημέρα. Ερασιτεχνικά με σκάφος μπορεί να αλιεύσει μέχρι 30 αχινούς, και ερασιτεχνικά πάλι χωρίς σκάφος μέχρι 20 την ημέρα, πάντα για ιδιωτική κατανάλωση και όχι για πώληση» εξηγεί στα “Χ.Ν.” η κ. Λίνα Ανεζάκη προϊσταμένη του τμήματος Αλιείας της ΔΑΟΚ.
Κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια στα Χανιά δίνονται 2-3 επαγγελματικές άδειες αλίευσης αχινού. Ο μικρός αριθμός επαγγελματικών αδειών έχει να κάνει με τη μεγάλη μείωση τα προηγούμενα χρόνια των πληθυσμών των αχινών.
«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την επαγγελματική αλιεία αχινών καθώς στην Κρήτη πλέον δεν υπάρχουν πληθυσμοί. Οι μεγαλύτερες ποσότητες των αχινών που σερβίρονται στις ταβέρνες προέρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και έρχονται συσκευασμένοι, μεταποιημένοι» σημειώνει η κ. Ανεζάκη.
Η ίδια εξηγεί πως το Τμήμα Αλιείας πριν από 20 χρόνια βλέποντας την υπεραλίευση που γίνονταν στους αχινούς στην Κρήτη είχε ζητήσει εγγράφως από το Υπουργείο να παρθούν μέτρα. Τα μέτρα πάρθηκαν με…πολύ μεγάλη καθυστέρηση. «Είχαμε διαπιστώσει έγκαιρα πιστεύω ότι η κατανάλωση αχινού είχε ξεκινήσει να γίνεται διατροφική “μόδα” στην Κρήτη και να υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο να προχωρήσει νομοθετικά αυτό όμως έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση» εξηγεί η προϊσταμένη του τμήματος.
ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ
Την ίδια στιγμή πάντως που το ενδιαφέρον για την επαγγελματική αλιεία του αχινού είναι ανύπαρκτο διαπιστώνεται ότι υπάρχει έξαρση στην παράνομη αλιεία. Επαγγελματίας ψαράς σημείωσε στα “Χ.Ν.” πως «παρόλο που οι πληθυσμοί στην Κρήτη είναι μικροί υπάρχουν ακόμα συνεργεία ιδιωτών που 2-3 άτομα μαζί πηγαίνουν σε σημεία που γνωρίζουν και είναι δύσκολα προσβάσιμα και μαζεύουν παράνομα μεγάλες ποσότητες αχινών. Το κίνητρο είναι το κέρδος καθώς έχουν πελάτες, ταβέρνες κυρίως που τους το δίνουν σε πολύ ακριβές τιμές για αυτό και βλέπουμε ένα πιατάκι σε εστιατόριο των Χανίων να κοστίζει από 10 μέχρι και 14 ευρώ».


Πρόβλημα και με τη σαλάτα της θάλασσας
Υπεραλίευση διαπιστώνεται και στη σαλάτα της θάλασσας, ένα έδεσμα που τελευταία ζητιέται πάρα πολύ από τους καταναλωτές.
Και για τη σαλάτα της θάλασσας όμως δεν υπάρχει νομική προστασία. Το Tμήμα Aλιείας έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να κινηθεί η διαδικασία ώστε να προστατευτεί η “σαλάτα του γιαλού” που φύεται σε βραχώδεις ακτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου