Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Βομβαρδισμένο τοπίο στον Σάσαλο

dromosdialymenos2, kakokairia, zimiesΒαριά “τραυματισμένος” παραμένει ο Σάσαλος, το ορεινό χωριό της Κισσάμου που κτυπήθηκε όσο κανένα άλλο στην περιοχή από τα καιρικά φαινόμενα στις 24 και 25 Φεβρουαρίου. Παρότι έχουν περάσει 10 ημέρες από την εκδήλωση των φαινομένων, οι δρόμοι σε όλη την περιοχή παραμένουν σε κακά χάλια, η ύδρευση δεν έχει αποκατασταθεί και οι λιγοστοί κάτοικοι, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας, προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους που τόσο πολύ διαταράρχθηκε.
Τα “Χ.Ν.” πραγματοποίησαν ένα οδοιπορικό στο ορεινό χωριό προσπαθώντας να καταγράφουν την κατάσταση σήμερα.
Ίσα - ίσα που σώθηκαν τα σπίτια μας, λέει ο κ. Γ. Παρτσαλάκης
Ίσα – ίσα που σώθηκαν τα σπίτια μας, λέει ο κ. Γ. Παρτσαλάκης
«Αν δεν έπεφτε η ένταση της βροχής δεν ξέρω πραγματικά αν θα γλύτωναν τα σπίτια μας. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί όσα χρόνια ζω» μας λέει ο κ. Γιάννης Παρτσαλάκης, που τον συναντάμε έξω από το σπίτι του στην είσοδο του χωριού. Ο κ. Γιάννης μας δείχνει τα σημεία από όπου πέρασε το νερό. Το μικρό ρυάκι που περνάει δίπλα από το σπίτι του πλημμύρισε όλη τη γύρω περιοχή. «Ξεριζώθηκαν ελιές, καταστράφηκαν κήποι. Όμως η πολύ μεγάλη ζημιά είναι στους δρόμους κάθε 100 μέτρα βλέπεις και μια κατολίσθηση» αναφέρει.
«Ακόμα είναι κατεστραμμένο όλο το δίκτυο ύδρευσης του χωριού» τονίζει η Δ. Παρτσαλάκη
«Ακόμα είναι κατεστραμμένο όλο το δίκτυο ύδρευσης του χωριού» τονίζει η Δ. Παρτσαλάκη
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Δέσποινα Παρτσαλάκη. «Καταστράφηκε όλο το δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Δεν υπάρχει νερό εδώ και μέρες, ενώ το ρεύμα μας ήλθε μετά από 4 μέρες. Καταστράφηκαν περιφράξεις, δίχτυα, τα πάντα» μας εξηγεί.
«Ξεθεμελιώθηκε το χωριό μας» λέει η Ε. Κουτουλάκη
«Ξεθεμελιώθηκε το χωριό μας» λέει η Ε. Κουτουλάκη
Λίγο πιο κάτω συναντάμε την 83χρονη Ευανθία Κουτουλάκη. «Όλο το χωριό ξεθεμελιώθηκε, δεν υπάρχει οικογένεια που να μην ζημιώθηκε από αυτήν την κακοκαιρία που ήταν πρωτοφανής. Μας έλεγαν οι πιο παλιοί ότι μεγάλη κακοκαιρία είχε γίνει και το 1917, πριν από 100 χρόνια!» λέει η κυρία που καλεί όλους τους αρμόδιους, κράτος, περιφέρεια, Δήμο να βοηθήσει με κάθε τρόπο.
Στο κέντρο του χωριού συναντάμε τον κ. Αντώνη Φουντουλάκη. Η γυναίκα του είναι από το χωριό και ήλθε προκειμένου να κάνει τις αναγκαίες εργασίες της εποχής στην περιουσία. Μας δείχνει τη χαράδρα στα νότια του Σάσαλου.
«Το νερό παρέσυρε τα πλέγματα και έχουν φύγει πάρα πολλά πρόβατα. Αγροτικοί δρόμοι δεν υπάρχουν έχουν διαλύσει όλα και ότι περιουσία υπήρχε δίπλα στο ποτάμι έχει εξαφανιστεί» μας λέει καθώς μας πηγαίνει σε διάφορα σημεία του χωριού. Η κίνηση στο χωριό γίνεται κυρίως με 4×4 αφού οι καθιζήσεις και οι κατολισθήσεις είναι πιο συχνές από την…άσφαλτο.
«Υπάρχει σοβαρό θέμα με την ύδρευση γιατί όλο το δίκτυο διαλύθηκε!» σημειώνει ο κ. Φουντουλάκης και μας δείχνει ένα σημείο όπου περνάει ρυάκι όπου κάτοικοι έχουν τοποθετήσει ένα κοινό λάστιχο για να μαζεύουν νερό για τα σπίτια τους.
«Ευτυχώς δεν είχαμε το χειρότερο» αναφέρει ο Β. Πατεράκης
«Ευτυχώς δεν είχαμε το χειρότερο» αναφέρει ο Β. Πατεράκης
Σε μια γειτονιά συναντάμε τον κ. Βαρθολομαίο Πατεράκη. Παρότι έχουν περάσει 10 ημέρες από την καταστροφή ακόμα βγάζει λάσπες και χώματα από το σπίτι και την περιουσία του. Τον βλέπουμε να γεμίζει ένα καρότσι και να απομακρύνει τη λάσπη. «Ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές και ακόμα δεν έχουμε συνέλθει γιατί πόσιμο νερό ακόμα δεν πήραμε. Το ρυάκι μου έπνιξε ρίφια, μου έπνιξε κότες, γέμισε τους κήπους πέτρες. Ευτυχώς δεν είχαμε χειρότερα» λέει.
Μαζί με τον κ. Φουντουλάκη κατευθυνόμαστε προς τον οικισμό Σελιά, στον οποίο το ρεύμα δόθηκε μόλις προχθές. Και πως θα μπορούσε να δοθεί νωρίτερα αφού ο δρόμος τον οικισμό είναι κυριολεκτικά “βομβαρδισμένος”. Στη διασταύρωση με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ο δρόμος έχει διαλυθεί, η διέλευση γίνεται μόνο με τα πόδια και με μεγάλη δυσκολία, ενώ πέφτοντας το έδαφος παρέσυρε στύλους της ΔΕΗ, αγροτικά δίχτυα κ.α. «Εδώ πρέπει να πέσουν πολλά χρήματα για να ξαναγίνει δρόμος. Θέλει στην ουσία νέα χάραξη» αναφέρει ο κ. Φουντουλάκης.
Αυτή η κατολίσθηση είναι η χειρότερη όμως υπάρχουν και μια σειρά άλλες σε διάφορα σημεία έξω από το χωριό. Το ίδιο και στον κεντρικό δρόμο από τη Μαλάθυρο προς τον Σάσαλο, ενώ ο δρόμος που πηγαίνει προς τις Μυλωνές έξω από τον Σάσαλο είναι αδιάβατος…


Εχει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα στον Σάσαλο για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου