Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016


Στέρεψε το φράγμα στον Βαλσαμιώτη

Σε αναρρύθμιση των πηγών των Χανίων προχωρούν οι τοπικοί Φορείς

Στέρεψε το φράγμα του Βαλσαμιώτη καθώς εξαντλήθηκαν τα 600.000 κυβικά που είχε μπορέσει να αποθηκεύσει ο ΟΑΚ από τον χειμώνα.
H μεγάλη ζήτηση νερού το καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα οι έτσι και αλλιώς μικρές ποσότητες που είχε το φράγμα (μπορεί να δεχτεί 6 εκατ. κυβικά) να δοθούν προς κατανάλωση. Ο ΟΑΚ εκτιμά πως με την αποκατάσταση των προβλημάτων διαρροής νερού που είχαν παρουσιαστεί από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας τού φράγματος θα μπορεί από του χρόνου να αποθηκεύσει μεγαλύτερες ποσότητες νερού ώστε να ενισχύει το σύστημα άρδευσης ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
ΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΗΓΩΝ
Την ίδια στιγμή στην αναρρύθμιση των πηγών των Χανίων, με την οποία εκτιμούν ότι θα κερδίσουν 15 εκ. κυβικά προχωράνε οι τοπικοί φορείς. Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη χθες το πρωί στον ΟΑΚ με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της ΔΕΥΑΧ, και του Πολυτεχνείου Κρήτης το οποίο θα αναλάβει τη σχετική μελέτη που εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη την Ανοιξη, με τη διαδικασία της διαβούλευσης και των αδειοδοτήσεων όμως που θα ακολουθήσουν, να είναι χρονοβόρες. Οπως είπε στα “Χ.Ν.” ο καθηγητής του Ιδρύματος και αναπλ. πρύτανης Νίκος Νικολαΐδης, οι πηγές της Αγιάς χωρίς τις γεωτρήσεις μπορούν να δώσουν από 60 έως 80 εκ. κυβικά και αυτή τη στιγμή αξιοποιούνται μόνο 30 εκ. κυβικά.
«Εμείς ως Πολυτεχνείο θα προχωρήσουμε στην μοντελοποίηση του υδροφορέα και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τα σενάρια της αναρρύθμισης. Από αυτά τα σενάρια θα προχωρήσουμε σε μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα πρέπει να γίνει η αναρρύθμιση της λειτουργίας των πηγών και στη συνέχεια θα γίνει η διαβούλευση με όλους τους φορείς ώστε να καταλάβουν όλοι ότι από αυτό το σύστημα όλοι θα μπορούν να έχουν το νερό που τους χρειάζεται από διαφορετικές πηγές» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. Με την αναρρύθμιση πρακτικά στο πλαίσιο και του Ενιαίου Διαχειριστικού για τα νερά της Κρήτης θα μπορεί να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των πηγών τόσο τους χειμερινούς μήνες που δίνουν περισσότερο νερό, αλλά και παράλληλα θα γίνει καλύτερα η διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων ανάμεσα στους φορείς που είναι επιφορτισμένη με την εξόρυξη και την διανομή τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΑΚ η αναρρύθμιση των πηγών θα μπορεί να δώσει επιπλέον 15 εκ. κυβικά στο σύστημα της υδροάρδευσης προσφέροντας λύσεις σε περιόδους ξηρασίας αλλά και ενισχύοντας την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού αφού θα μπορούν να επεκταθούν οι καλλιέργειες ή να ενισχυθεί περαιτέρω ο τουριστικός τομέας.


Στη συνάντηση πήραν μέρος επίσης εκτός του κ. Νικολαΐδη οι κ. Φ. Καζάκης και Μ. Πατρελάκης από τον ΟΑΚ, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκης, ο κ. Μ. Κριτσωτάκης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΧ κ.ά. Οι Φορείς εκτιμούν ότι από τη στιγμή που προχωράει -έστω και στα πρώτα βήματα- η διαδικασία της αναρρύθμισης, μπαίνουν οι βάσεις για μια διαφορετική διαχείριση του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου