Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

CORETHEBAND

«Πάμε… Λονδίνο»

Η ελπιδοφόρα νεανική χανιώτικη μπάντα ετοιμάζει... βαλίτσες για το εξωτερικό

  • Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
    Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
  • Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
    Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
  • Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
    Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
  • Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
    Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
  • Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
    Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
  • Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
    Φωτογραφία του Π. Πατακού που έδωσε στη δημοσιότητα το συγκρότημα
«Το καλύτερο νέο ποπ/ροκ μουσικό σχήμα», «απίστευτη μπάντα, ειδικά στις συναυλίες», «καλοί αλλά λίγο… μπλαζέ», «δυναμική παρουσία και καλά τραγούδια»… αυτά ήταν μερικά από τα σχόλια που είχαμε συλλέξει για τους Coretheband, το χανιώτικο μουσικό σχήμα. Ισως το πιο ελπιδοφόρο συγκρότημα που έχει βγει από την Κρήτη εδώ και χρόνια. Ακούγοντας τα τραγούδια τους, βλέποντας τα video τους αλλά παρακολουθώντας και την τελευταία εμφάνισή τους στο παλιό λιμάνι, αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής ότι τα παιδιά λατρεύουν αυτό που κάνουν και το κάνουν πολύ καλά.
Το πιστοποιήσαμε συνομιλώντας με τους Ιάκωβο (Jacob Gale) (frontman, και κιθάρα), Maxi Kabutz (ντραμς, δεύτερα φωνητικά), Σήφη Λιονάκη (μπάσο), που μαζί με τους Λευτέρη Θεοδωράκη (κιθάρες) και Αρτέμη Ξωμεριτάκη (synth) είναι τα πέντε μέλη των Coretheband.
Σε κάποιον που θα σας ρωτούσε σαν ποιο συγκρότημα ξένο ακούγεστε, ποιες είναι οι επιρροές σας, τι θα απαντούσατε;
Jacob: Αλλοι λένε ότι ακουγόμαστε όπως οι Blink, οι Linkin Park, οι Red Hot Chillipeppers… Μας έχουν πει δεκάδες μπάντες διαφορετικές μεταξύ τους. Ομως δεν νομίζω ότι ισχύει κανένα από αυτά τα ονόματα. Κάνουμε πραγματικά αυτό που μας αρέσει και ό,τι βγει.
Σήφης: Στα παλιά μας κομμάτια θα λέγαμε ότι είμαστε στυλ indie pop, indie rock, όμως τα καινούργια κομμάτια είναι τελείως διαφορετικά, δεν νομίζω ότι μπορείς να μας βάλεις κάποια ταμπέλα. Απλά mainstream.
Και οι 5 ζείτε μόνιμα στα Χανιά. Πόσο δύσκολο είναι για μία μπάντα να στήσει συναυλίες, να κάνει ηχογραφήσεις, να ακουστεί στον πολύ κόσμο;
Jacob: Καθόλου εύκολο, αλλά αν το θέλεις πραγματικά θα βρεις τρόπο. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας.
Μaxi: Το θέμα των ηχογραφήσεων και οι πρόβες είναι πάντα θέμα. Για την ώρα έχουμε βολευτεί στο… σπίτι μου! Το κρεβάτι στην γωνία, ηχεία και μικρόφωνο, δεν χωράει τίποτα άλλο στο δωμάτιο (γέλια).
Σήφης: Σε ό,τι αφορά τις συναυλίες, γίνονται κάποια πράγματα στα Χανιά αλλά και στην Κρήτη. Φέτος κάναμε δύο συναυλίες στα Χανιά. Τώρα τελευταία όσο περίεργο και αν φαίνεται, μας σταματάνε στον δρόμο και μας λένε εσείς δεν είσαστε οι Coretheband; Εχουμε αρχίσει να γινόμαστε γνωστοί μέσω των ζωντανών εμφανίσεων, των video…
Jacob: Και όλα αυτά παρότι δεν έχουμε μάνατζερ και προσπαθούμε μόνοι μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό on line promotion. Το Dream έχει κλήσει μήνα και έχει κοντά 23.000 views στο ΥοuΤube ενώ το Pull the curtain πριν από ένα χρόνο έφτασε τα 17.000 views.
To video σας για το Dream (https://www.youtube.com/ watch?v=-T6gnj4PtnE) είναι πραγματικά εξαιρετικό…
Jacob: Η βοήθεια του Βαγγέλη Καλαϊτζή είναι απίστευτη! Να ’ναι καλά! Θα προσπαθούμε κάθε μήνα να ανεβάζουμε υλικό δικό μας. Γράφουμε συνέχεια, έχουμε έτοιμα 7 τραγούδια, πέρα από τα 6 γνωστά του EP μας και έχουμε και πάρα πολλές ιδέες που θέλουν δουλειά ακόμα. Στα κινητά μας έχουμε πολλά πράγματα. Περπατάς στον δρόμο σου έρχεται μια ιδέα την ηχογραφείς, πας να κοιμηθείς και σου έρχεται ένας ήχος και τον ηχογραφείς για να μην τον ξεχάσεις.
Τι σας εμπνέει για τους στίχους σας, ποια θέματα σας απασχολούν;
Jacob: Την ευθύνη των στίχων την έχω εγώ…
Σήφης: Θα το δεις, θα γίνει μεγάλος στιχουργός, οι στίχοι του Jacob με… καταστρέφουν ψυχολογικά (γέλια)…
Jacob: Παίρνω μία γενική ιδέα και την αναλύω, αλλά όχι πάντα. Προχθές γράψαμε ένα τραγούδι και μας βγήκε αρκετά… φιλοσοφικό. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τα προβλήματα στην ψυχολογία του ανθρώπου, με ζητήματα προσωπικά. Στίχοι που μπορούν να απασχολούν τον καθένα.  Θα ήθελα κάποια στιγμή οι φίλοι της μπάντας να ασχολούνται τόσο πολύ με τους στίχους μας και το νόημά τους που θα βρίσκουν κάποια πράγματα που συνδέουν παλιά και νέα κομμάτια, κάποια “κρυφά” μηνύματα.
Θυμάστε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο, άποψη που σας έκανε να νιώσετε περήφανοι για αυτό που κάνετε και κάποιο άλλο που σας στεναχώρησε, σας προβλημάτισε; 
Σήφης: Σε ό,τι αφορά τα αρνητικά, αν εσύ το ευχαριστιέσαι και βλέπεις ότι ο πολύς κόσμος ανταποκρίνεται, τότε και κάποιος να σου πει κάτι αρνητικό, δεν σε βάζει… από κάτω.
Μaxi: Μερικές φορές το να σου λένε και αρνητικά είναι και καλύτερα από το να αγνοούν. Πάντως μόλις το 4,5% έχει ρίξει dislike στο ΥouΤube.
Jacob: Προσωπικά είμαι της άποψης πως αν κάτι δεν σου αρέσει, μπορείς να το αγνοήσεις, δεν χρειάζεται να το κράξεις.
Φαίνεται να ακολουθείτε μια πορεία βήμα-βήμα χωρίς να είστε βιαστικοί. Ο επόμενος στόχος σας;
Jacob: Εχουμε αρκετά κομμάτια που θα κυκλοφορούμε σαν singles. Θα ετοιμάσουμε ένα video clip και το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η μετακόμιση στο Λονδίνο τον Σεπτέμβρη του 2017. Το έχουμε σχεδιάσει, το έχουμε προγραμματίσει εκτός και αν μέχρι τότε γίνει κάτι τεράστιο, κάτι που τα ανατρέψει π.χ. ένα συμβόλαιο με μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα. Παράλληλα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιωθούμε. Αν πέρυσι κάναμε 15 live, φέτος θέλουμε να φτάσουμε στα 60 και όσο πάει.
Οι γονείς σας είναι σύμφωνοι με την επιλογή της μετακόμισης στην Αγγλία;
Jacob: Μας στηρίζουν γιατί βλέπουν ότι αυτό θέλουμε και  πως είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε. Αν δεν ήμασταν  εντάξει θα μας έλεγαν «οκ αλλά δείτε να πάρετε τα πτυχία σας στις σχολές σας».
Είναι πάντως δύσκολο μία μπάντα να ξεκίνησε και να έμεινε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και να έκανε καριέρα…
Σήφης: Ναι αυτό είναι αλήθεια, όλες πήγαν σε μεγάλες πόλεις. Από την Ελλάδα μπάντες που να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή είναι μόνο κάποιες metal μπάντες όπως οι Rotting Christ, οι Septic flesh που έχουν όμως το δικό τους ακροατήριο και κοινό.
Jacob: Εμείς έχουμε το θετικό ότι είμαστε mainstream. Μας βοηθάει και η προφορά. Ενας λόγος που οι ελληνικές μπάντες δεν πιάνουν έξω είναι η προφορά που γίνεται εύκολα αντιληπτή στο εξωτερικό. Εγώ και ο Maxi έχουμε ξένους γονείς επομένως πιο αγγλική προφορά. Αυτό μας βοηθάει  πολύ.
Τον ελληνικό στίχο τον έχετε σκεφτεί ποτέ;
Maxi: Οχι μέχρι στιγμής. Ισως αν συμβεί στο μέλλον… ποτέ δεν ξέρεις.
Jacob: Δεν είναι στον ορίζοντά μας, αν υπάρχει κάποια ιδέα ίσως… αλλά ο αγγλικός στίχος βοηθάει, γιατί πολλοί νομίζουν ότι είμαστε… ξένοι λόγω της προφοράς.
Την τοπική, χανιώτικη μουσική σκηνή πώς την βλέπετε;
Σήφης: Δεν υπάρχει… δεν ασχολούνται οι μπάντες, δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους, να φτιάξουν ένα φεστιβάλ, να κάνουν κάποιες συναυλίες. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ τους. Και αυτό είναι το πρόβλημα.
Jacob: Γίνονται και φεστιβάλ, συναυλίες και οι διοργανωτές πολλές φορές σνομπάρουν τις τοπικές μπάντες.


Το προσωπικό όνειρο για τον καθένα από εσάς;
Σήφης: Να μπορούμε να ζήσουμε από αυτό που κάνουμε…
Jacob: Θέλω να γίνουμε η μεγαλύτερη μπάντα στον πλανήτη… να μπούμε στο Rock Hall of fame (γέλια).
Maxi: Θέλω πάρα πολύ να παίξω σε μεγάλα στάδια με πολύ κόσμο και να ασχοληθώ με τη μουσική παραγωγή σε ταινίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου