Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Πράσινο φως για την φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη



Με 18 ψήφους από την πλειοψηφία, την παράταξη του Μ. Σκουλάκη και του Γ. Σαρρή το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αποδέχθηκε την απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων για την αποδοχή φιλοξενίας 2000 προσφύγων στην Κρήτη.
Το θέμα ήλθε προς συζήτηση στα πλαίσια ενημέρωσης που έκανε ο Δήμαρχος Τ. Βάμβουκας για την απόφαση της ΠΕΔ (φιλοξενία 2.000 προσφύγων, σε κατοικίες και αίτημα στο Υπουργείο ώστε οι πρόσφυγες να είναι κοινής εθνικής και θρησκευτικής ομάδας κα.).
Τελικά όμως και μετά από διαλογική συζήτηση ο κ. Βάμβουκας έθεσε το θέμα στο Δ.Σ. ώστε να πάρει απόφαση. Την θέση της ΠΕΔ στήριξαν σύμβουλοι της πλειοψηφίας και οι παρατάξεις του Μ. Σκουλάκη και του Γ. Σαρρή (18 ψήφοι), οι κ. Παπαντωνάκης και Ρίζος κατέβασαν δικές του προτάσεις-ψηφίσματα που πήραν την δική τους ψήφο. Αποχώρησε η παράταξη του Α. Παπαδογιάννη καταγγέλοντας την διαδικασία, ενώ από τη δημοτική αρχή αποχώρησε από τη διαδικασία ο κ. Γ. Κουτράκης, ενώ ο Ν. Βλαζάκης τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας των προσφύγων δεν ήταν όμως σύμφωνος με το να πάρει απόφαση αργά το βράδυ το Δ.Σ.
Μιλώντας στο σώμα ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους δημάρχους έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εύρεσης κατοικιών για τη φιλοξενία των προσφύγων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θεωρεί δύσκολο να αποφευχθεί η δημιουργία και πιο μεγάλης δομής.
Για την παράταξη του Μ. Σκουλάκη η κ. Νάνσυ Αγγελάκη τόνισε πως συμφωνούν με την φιλοξενία των προσφύγων και τις αποφάσεις της ΠΕΔ, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και όλους τους αρμόδιους φορείς και τους άλλους Δήμους για την εύρεση κατοικιών, τονίζοντας ότι δεν είναι σύμφωνοι με κλειστές δομές.
Από τη μεριά του ο κ. Α. Παπαδογιάννης κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν διαβουλεύτηκε με όλους τους φορείς, και κινήθηκε πίσω από κλειστές κουρτίνες και κάμερες. Έκανε λόγο για «παρωδία» από πλευράς του δημάρχου και για «μαγειρέματα» και αποχώρησε από τη διαδικασία. Απαντώντας στον κ. Παπαδογιάννη ο κ. Βάμβουκας αναρωτήθηκε για το ποίες είναι οι προτάσεις του και γιατί δεν τολμάει να τις αναφέρει.
Από την «Πρωτοβουλία Πολιτών» ο κ. Γ. Σαρρής υπογράμμισε πως ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες άμεσες. «Υπάρχουν λύσεις, με τη συνεργασία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης μπορεί να βρεθούν διαμερίσματα, μικρά ξενοδοχεία για τη φιλοξενία» ανάφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως θα πρέπει να κατανικηθεί ο φόβος.
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Ν. Παπαντωνάκης τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας των προσφύγων μέχρις ότου πάνε στους προορισμούς που επιθυμούν και υπογράμμισε πως θα πρέπει να καταδειχθεί ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα των πολέμων που έχουν προκαλέσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν.
Για προσπάθεια καλλιέργειας του φόβου από πλευράς συγκεκριμένων παρατάξεων μίλησε ο κ. Σ. Ρίζος που κατήγγειλε τα γεγονότα της Μόριας στη Μυτιλήνη ως μια «προβοκάτσια της ακροδεξιάς και τη δεξιάς» και για προσπάθεια να γίνει κάτι ανάλογο στα Χανιά. Τόνισε τέλος πως οι Κρητικοί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τα θύματα των πολέμων. Εκπρόσωποι από την ΕΛΜΕ Χανίων και το Σύλλογο Δασκάλων τάχθηκαν υπερ της φιλοξενίας προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου