ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ
Εκθεση αφιερωμένη στον Λέοντα Τολστόι
Σπάνια προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι θα εκτίθενται μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου στον χώρο του Κ.Α.Μ. Μεγάλο Αρσενάλι στο λιμάνι των Χανίων. Μία έκθεση που γίνεται υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Τμήματος της Ρωσικής πρεσβείας με εκθέματα από το Μουσείο Τολστόι στο πλαίσιο της χρονιάς πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας – Ρωσίας.Για τον συγγραφέα του “Πόλεμος και Ειρήνη” και “Αννα Καρένινα”, αλλά και στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Β. Περάκη λέγοντας: «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι μακρόχρονες. Κοιτώντας την ιστορία, την εξωτερική πολιτική, το εμπόριο, τη διπλωματία, την ελληνική επανάσταση και την κοινότητα της Ορθοδοξίας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο χωρίς Πούσκιν, Μαγιακόφσκι, Τσέχοφ, Ντοστογιέφσκι, Γκόρκι και φυσικά τον Λέοντα Τολστόι. Ο Τολστόι είναι ίσως ο πιο “Ρώσος” λογοτέχνης. Αποτελεί την απόλυτη “ρωσική σφραγίδα” στη λογοτεχνία. Ενας άνθρωπος αριστοκρατικής καταγωγής που πάντα όμως ήταν δίπλα στον λαό, που συναντήθηκε με τη θρησκεία και τον παλμό της εποχής του»
Στη σύνδεση του έργου του Τολστόι με την Ελλάδα στάθηκε ο Γιώργος Βαρουδάκης πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. «Η έκθεση δίνει ένα στίγμα από τη ζωή του μεγάλου αυτού συγγραφέα. Ο Τολστόι ήταν λάτρης των ελληνικών γραμμάτων, είχε μεταφράσει στα Ρωσικά Ομηρο, Αίσωπο, Ηρόδοτο, Πλάτωνα και Ξενοφώντα. Πίστευε στην Ελλάδα και τον ανθρωπισμό, μεταλαμπάδευσε τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό στη Ρωσία. Aυτή τη στιγμή έχουμε μία προσπάθεια επανασύνδεσης του νήματος που συνέδεε τον ελληνικό με τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, μετά από τον ψυχρό πόλεμο. Εχουμε να μάθουμε πολλά για τον “Ρωσικό διαφωτισμό” που μας σημαδεύει ακόμα και σήμερα γιατί τα έργα των δημιουργών του είναι κλασικά».
Τέλος από τον σύλλογο Ρωσόφωνων στα Χανιά η κα Τατιάνα Στατσιένκα επεσήμανε πως ο Τολστόι είχε μεγάλη αδυναμία στην Ελλάδα και από τα παιδικά του χρόνια είχε μάθει την Αρχαία Ελληνική γλώσσα. Τόνισε τη σημασία του έργου για τους Ρώσους πολίτες, αλλά και για όλο τον κόσμο καθώς θεωρείται από τους πιο κλασικούς συγγραφείς παγκοσμίως.
Ωρες λειτουργίας 9 – 2μ.μ. και 6μ.μ. – 9μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου