Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΕΤΗ


ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ
Πρόγραμμα Αρετή
Δημοσιεύθηκε στις: 11-03-2011

Το πρόγραμμα "Αρετή" που βασίζεται σε 12 αξίες της σύγχρονης ζωής και έχει υιοθετηθεί εδώ και 4 χρόνια από το Κυπριακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και από φέτος και από το Υπουργείο Παιδείας της νησιωτικής χώρας παρουσιάσθηκε χθες το απόγευμα σε δασκάλους των Χανίων.
Την παρουσίαση έκανε ο ψυχολόγος και παιδαγωγός κ. Νεόφυτος Χαραλάμπους o οποίος και υπογράμμισε πως "το πρόγραμμα έχει ως βάση διάφορες δραστηριότητες δημιουργικές και με υπόδυση ρόλων. Το παιδί πρέπει να βιώσει τις αξίες, γιατί οι αξίες βιώνονται, δεν διδάσκονται, π.χ. επισκέπτοται ένα γηροκομείο για να δείξω την αγάπη μου με μια ζεστή κουβέντα, ένα δωράκι στους ηλικιωμένους. Τη συνεργασία π.χ. στην κατασκευή ενός πράγματος μαζί με άλλα 4 ή 6 παιδιά. Ολα αυτά γίνονται με βιωματικό τρόπο." Ο ίδιος σημείωσε πως στα σχολεία δίνεται έμφαση "στο νοητικό κομμάτι του εαυτού, στη γνώση και το θέμα του χαρακτήρα, του ήθους, της ανθρωπιάς πιστεύω ότι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα."
Ο παιδαγωγός επισήμανε πως στην σύγχρονη κοινωνία 'το χρήμα είναι στην κορυφή της πυραμίδας των αξιών. Ρωτάω παιδιά τι είναι αγάπη και μου λένε "όταν μου δίνουν λεφτά". Αυτό είναι η αγάπη; Τα μηνύματα που παίρνουν τα παιδιά μας έχουν να κάνουν με τις οικονομικές αξίες. Τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από την τηλεόραση και το διαδίκτυο παρά από γονείς και δασκάλους." Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα "Αρετή" ο κ Χαραλάμπους επισήμανε πως "στην Κύπρο το εφαρμόζουμε για 4η χρονιά. Τέθηκε αρχικά υπό την αιγίδα του "Παρατηρητηρίου για τα παιδιά" μιας μη κυβερνητικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Στη συνέχεα παρουσιάσαμε το πρόγραμμα στον Υπουργό δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης που είναι ο πρόεδρος του συμβουλίου βίας και παραβατικότητας, το υιοθέτησε άμεσα και το ενέταξε στα χρηματοδοτούμενα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από φέτος έχει ενταχθεί στα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας".
Την εκδήλωση άνοιξε ο εκπαιδευτικός κ. Μ. Λαγουδάκης και την χαιρέτισε ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων κ. Ν. Πετράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου